logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego nowy grzejnik nie dostarcza ciepła dolną powierzchnią?

zorro42241 13 Lut 2022 13:13 1641 32
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego nowy grzejnik po montażu termostatu i dolnego zaworu grzeje tylko górą, a dół zostaje zimny?

Bo przepływ przez ten grzejnik został za mocno zdławiony i instalacja wymaga ponownego zrównoważenia, a nie samo odpowietrzanie [#19881724][#19882106][#19884088] Skoro po zakręceniu prawie wszystkich pozostałych grzejników zaczyna grzać cały, to znaczy, że woda wybiera łatwiejszą drogę przez resztę układu, omijając kuchnię [#19881724][#19882416] Najczęściej pomaga przydławić pozostałe grzejniki w tym samym pionie albo założyć kryzy, żeby zwiększyć przepływ przez nowy grzejnik [#19882106][#19882416][#19882607] Drugą opcją jest zmiana zbyt restrykcyjnego zaworu na taki o większym przepływie, jeśli to właśnie on najbardziej dusi obieg [#19882106]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 19881670
    zorro42241
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam , mam problem ! Po remoncie kuchni wymieniłem też grzejnik i przy okazji założyłem termostat bo wcześniej nie było i założyłem też zawór odcinający na dole grzejnika bo też wcześniej nie było . Jak był stary grzejnik to grzał na całej powierzchni i w kuchni było zawsze najcieplej , a teraz na nowym grzeje tylko góra a dół praktycznie zimny i teraz w kuchni najzimniej ! Termostat ustawiony na 6 i wstępne ustawienie też na 6 i dolny zawór odkręcony na maxa ! Czy możliwe że przez ten termostat i ten zawór na tyle się zmniejszył przepływ że grzejnik nie grzeje na dole ??? Może warto wywalić termostat i ten zawór i zrobić jak było wcześniej ? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi ...Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 19881686
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 19881700
    franmayer
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Odpowietrzyłeś grzejnik i całą instalację? Jeżeli tak, a dalej nie grzeje, to ja sprawdzam czy jest przepływ wody z grzejnika i z rury powrotnej odkręcając dolny śrubunek za lub przed zaworem. Czasem dzięki takiej próbie wydostanie się powietrze, które gdzieś tam na dole się zatrzymało i nie wydostaje się przez odpowietrznik grzejnika.
  • #5 19881706
    zorro42241
    Poziom 5  
    Rurek nie wymieniałem tylko grzejnik , stary był żelazny a nowy aluminiowy ! Dodałem tylko termostat i zawór odcinający na dole ! Zrobiłem też mały experymeny i zakręciłem prawie wszystkie grzejniki i wtedy zaczął cały grzać więc raczej zapowietrzony nie jest ! A i jeszcze jedno , stary grzejnik miał spadek w lewo i tak samo zrobiłem ma nowym ale nowy ma odpowietrznik z lewej strony a stary nie miał bo odpowietrznik mam na 1 piętrze ...

Dodano po 3 [minuty]:

Odpowietrzałem z każdej strony i na srubonku na dole i na górze i na zaslepkach po drugiej stronie grzejnika ...
  • #6 19881724
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    zorro42241 napisał:
    Dodałem tylko termostat i zawór odcinający na dole ! Zrobiłem też mały experymeny i zakręciłem prawie wszystkie grzejniki i wtedy zaczął cały grzać więc raczej zapowietrzony nie jest !

Wniosek jaki się nasuwa - to za duże zdławienie przepływu przez grzejnik. Winny jest termostat, albo zawór odcinający, ale prędzej zawór odcinający.
  • #7 19881740
    zorro42241
    Poziom 5  
    No i teraz nie wiem czy wywalić termostat i zawór odcinający czy tylko zawór odcinający a może zamiast zaworu odcinającego dać zwykły kulowy z większym przepływem ? Jak wywalę tylko zawór i nic nie pomoże to będę miał więcej roboty bo więcej razy będę musiał spuścić wodę i zpowrotem napełniać instalacje 😥
  • REKLAMA
  • #8 19881758
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19881797
    zorro42241
    Poziom 5  
    Z tym spadkiem chodzi o to że : rurki mam po prawej stronie grzejnika które lecą lekko w górę do następnego pokoju (grzejnika ) i w połowie drogi pionowo do góry na 1 piętno gdzie mam następny grzejnik z odpowietrzeniem ! Tak działała stara instalacja i tak zrobiłem teraz mimo tego że po lewej stronie grzejnika jest wkręcony odpowietrznik ! A jeśli chodzi o ten zawór odcinający to skoro twoim zdaniem ma być na górze grzejnika to gdzie ma być termostat , no przecież nie na dole 🤔
  • #10 19881826
    Furman1234
    Poziom 14  
    Ocena: 113
    Instalacja działa grawitacyjnie czy jest w układzie pompka C.O ? Zrób zdjęcia grzejnika.
    Czym jest ogrzewane? Kocioł na paliwo stałe czy kocioł gazowy?
    Głowica termostatyczna jest dobrze zamontowana? Wskoczyła na swoje miejsce? Przykręcając ją czy przed włożeniem pokrętła głowicą była ustawiona w najmniejszą pozycję?
  • #11 19881837
    gimak
    Poziom 41  
    Koderr napisał:
    Jeszcze raz to napiszę: Zawór odcinający MA BYĆ no dolocie, czyli u góry.
    Jak sama nazwa wskazuje ma odcinać, więc dopływ, odcinanie odpływu jest bezsensowne

To jest wg mnie sprawa dyskusyjna. Zależy jaką rolę ma spełniać, poza odcinaniem. Z reguły, jeżeli ma zaworu termostatycznego, pełniącego również rolę zaworu odcinającego, to na wlocie montowany jest zawór regulacyjno-odcinający, a na wylocie wskazany jest tylko zawór odcinający. Umożliwia to wymianę grzejnika bez spuszczania wody z obiegu.
  • #12 19881842
    zorro42241
    Poziom 5  
    Od pół roku mam ogrzewane gazem i raczej na pewno w tym kotle jest pompka ! A głowica była na 6 przy składaniu ale wczoraj ją zdjołem i na pewno dział na maxa

Dodano po 18 [minuty]:

No właśnie odcinający na dole po to jest w razie zdejmowania grzejnika ...
    Załączniki:
    • Dlaczego nowy grzejnik nie dostarcza ciepła dolną powierzchnią? IMG_20220213_142850.jpg (4.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 19881883
    zorro42241
    Poziom 5  
    No i tak to wygląda
    Załączniki:
    • Dlaczego nowy grzejnik nie dostarcza ciepła dolną powierzchnią? IMG_20220213_142843.jpg (5.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 19881895
    Furman1234
    Poziom 14  
    Ocena: 113
    Spróbuj skręcić Głowice na 1 czyli najzimniej a później daj obudowę i zobacz czy działa.

Dodano po 3 [minuty]:

Przy zaworze termostatycznym masz takie pokrętło bez niczego, to nim skręć głowice najniżej a później załóż na niego pokrętło i przekręć na maksa.
  • #15 19882106
    roman 18
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Kolego, jeżeli grzeje tylko góra to grzejnik nie jest zapowietrzony tylko za mało ciepła jest dostarczane do niego, przez to że założyłeś zawory i przepływ został zdławiony. masz dwa wyjścia albo przy pozostałych grzejnikach założyć zawory termostatyczne żeby wyrównać opory albo przy nowym zmienić na kulowe żeby zwiększyć przepływ przez niego . pozdrawiam.
  • #16 19882143
    zorro42241
    Poziom 5  
    No logiczne że jak by były zapowietrzone to by góra nie grzała... Szybciej i taniej będzie jak założę kulowy na dole i zwykły zamiast termostatu niż zakładać teraz 10 termostatów do każdego grzejnika , no i chyba tak zrobię ... No chyba że poprzykrecam zawory na reszcie grzejników (takie mam zwykle nie termostaty ) może to wystarczy ?!?
  • #18 19882178
    zorro42241
    Poziom 5  
    No tak tylko że poprzykrecam na 10 grzejnikach a potem komuś (żonie córce czy rodzicom ) będzie za gorąco lub za zimno w pokojach czy w łazienkach czy kuchniach i zaczną zakręcać lub odkręcać zawory to znowu się rozlególuje ...
  • #19 19882188
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 19882224
    zorro42241
    Poziom 5  
    Już pisałem wcześniej że na starym grzejniki było pochylenie w tą samą stronę i wszystko "działało" bo odpowietrzenie było na 1 piętrze i całe powietrze szło na górę do odpowietrznika! Nawet rurki które wychodzą ze ściany są ze spadkiem w stronę grzejnika więc nie wiem czy nawet jakbym przegoł te rurki w drugą stronę to ciężko by było skręcić grzejni ...
  • #21 19882416
    gimak
    Poziom 41  
    zorro42241 napisał:
    Zrobiłem też mały experymeny i zakręciłem prawie wszystkie grzejniki i wtedy zaczął cały grzać więc raczej zapowietrzony nie jest !

Przypuszczam, że na tych pozostałych grzejnikach są zwykłe zawory, one mają mniejsze opory przepływu i obieg przez nie się zamyka i praktycznie omija ten grzejnik z termostatem. Wg mnie jedyne w tej sytuacji jest odpowiednie przydławienie (przykręcenie zaworów) przepływu na pozostałych grzejnikach, wtedy woda nie będzie omijała grzejnika z termostatem.
    Potwierdzeniem tego jest Twój eksperyment.
    W zasadzie grzejnik powinien być mocowany poziomo, ale minimalna odchyłka nie ma znaczenia. Przepływ przez grzejnik jest, ale niewystarczający, Przez odpowiednie przydławienie pozostałych grzejników, przepływ przez niego automatycznie się zwiększy. Drugie wg mnie mniej efektywne wyjście, to zwiększenie wydajności pompy wymuszającej. Ten zabieg nie wiem czy jest możliwy do zrobienia, bez wymiany pompy, ale też nie racjonalny z uwagi na to, że zwiększenie wydajności pompy wymusi większy przepływ w całej instalacji, a nie tylko w grzejniku w kuchni. On może zacząć grzać, ale nie tak efektywnie jakby mógł, bo i tak większość ciepła pójdzie na pozostałe grzejniki.
  • #22 19882447
    zorro42241
    Poziom 5  
    Przykrecilem pozostałe grzejniki i czekam na efekt ... Tylko tak się zastanawiam czy przykręcić wszystkie pozostałe czy tylko te w pionie bo z piwnicy wychodzą tak zwane 3 pionu na poszczególne pomieszczenia na parterze i piętrze ...
  • #23 19882607
    roman 18
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Kolego jest jeszcze jedno wyjście . możesz pozakładać kryzy na pozostałych grzejnikach i nikt Ci nie przestawi. (kryza to taka okrągła blaszka z otworem zmniejszająca przepływ a zakładana między zaworem a półśrubunkiem grzejnika. pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #24 19882626
    zorro42241
    Poziom 5  
    Dzięki wszystkim za pomoc i będę kombinował, może coś z tych moich kombinacji wyjdzie 🤔 Pozdrawiam !!!
  • #25 19882654
    gimak
    Poziom 41  
    zorro42241 napisał:
    Przykrecilem pozostałe grzejniki i czekam na efekt ... Tylko tak się zastanawiam czy przykręcić wszystkie pozostałe czy tylko te w pionie bo z piwnicy wychodzą tak zwane 3 pionu na poszczególne pomieszczenia na parterze i piętrze ...

Wg mnie trzeba przydławić grzejniki w pionie z grzejnikiem w kuchni, na pozostałych dwóch pionach wystarczy przykręcić zawory odcinające te piony, jeżeli takie są, bo jak ich nie ma to trzeba zrobić na wszystkich pozostałych grzejnikach.
    Kryzowanie to jak najbardziej właściwe rozwiązanie, ale to wymaga ingerencji w instalację grzewczą, a do jej wykonania potrzebna umiejętność właściwego ich dobrania. Regulację rozpływu przez przykręcenie zaworów wykonuje się bez ingerencji w samą instalację (nie trzeba spuszczać wody) i można ją w każdej chwili skorygować w razie takiej potrzeby.
  • #26 19882686
    zorro42241
    Poziom 5  
    No właśnie na razie nie chce mi się bawić ze spuszczanie i napełnianiem instalacji więc poprzykrecam pozostałe grzejniki zobacze czy coś pomoże ...
  • #27 19882745
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 374
    A jak masz ustawione kryzowanie na tym zaworze? Instrukcja
  • #28 19882763
    zorro42241
    Poziom 5  
    Chodzi o ten termostat w kuchni ? ! Wstępne na 6 i na termostacie 6
  • #29 19882773
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 374
    zorro42241 napisał:
    Chodzi o ten termostat w kuchni
    Oglądnij sobie instrukcję, jest podlinkowana.
  • #30 19882805
    zorro42241
    Poziom 5  
    Bogdan to ja nie raz już oglądałem 👍 Wstępne mam na maxa czyli u mnie na 6! No właśnie termostat chyba dobrze puszcza bo na górze grzejnika jest około 50°C a na samym dole około 35°C a tak w połowie ze 40°C będzie i ten dolny zawór raczej za dużo dławi ...

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie grzejnika w kuchni na nowy aluminiowy, użytkownik zauważył, że dolna część grzejnika nie grzeje, podczas gdy górna jest gorąca. Problem może wynikać z niewłaściwego ustawienia zaworu odcinającego, który powinien być zamontowany na górze, oraz z zastosowania termostatu, który może ograniczać przepływ wody. Użytkownicy sugerują sprawdzenie odpowietrzenia grzejnika oraz ewentualne przydławienie pozostałych grzejników, aby zwiększyć przepływ przez nowy grzejnik. Wskazano również na możliwość wymiany zaworu odcinającego na kulowy, co może poprawić sytuację. Wymiana grzejnika zaburzyła przepływ w instalacji, co wymaga ponownego kryzowania całego układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA