logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Obróbka okna wewnątrz - co nałożyć na piankę?

dorsz0591 17 Lut 2022 18:44 23574 10
REKLAMA
  • #1 19890051
    dorsz0591
    Poziom 3  
    Ocena: 30
    Dzień dobry.

Mam do obrobienia okno, które jest wstawione i zapiankowane.
    I teraz mam kilka pytań, bo jestem zupełnym laikiem w temacie remontowym a mianowicie:

W kilku miejscach czuje lekki powiem powietrza, więc wstrzyknąć tam dodatkowo piankę? Czy może zaprawa to załata.

Chciałem je obrobić płytą kartongipsową, lecz moje pytanie jest co nakłada się na piankę by ją wyrównać, pozamykać przestrzenie i załatać dziury jak widać na zdjęciach i czego użyć później do przyklejenia płyty?
    Potem muszę wkleić narożniki i potem wszystko razem zaszpachlować.
    Jeśli jest możliwość to proszę o opis krok po kroku co zrobić.

Pozdrawiam
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 19890089
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 752
    Duże powierzchnie lub głębokie możesz zakleić płytami GK.Tam gdzie wieje najlepiej dostrzyknąć pianki. Nadmiar obcinasz. Resztę zaciągasz jakimś gipsem typu goldband. Albo możesz zasmarować to gipsem szpachlowym, przy plastikach zatopić weń siatkę, taka szer 5 cm wystarczy i pokryć to ponownie gipsem. Wszystko na mokro. Zostawić do wysuszenia. Przeszlifować zgrubnie, obejrzeć, zagruntować i wykończyć ponowną warstwą gipsu szpachlowego.
  • REKLAMA
  • #3 19890278
    dorsz0591
    Poziom 3  
    Czyli na tym nowym zdjęciu uważa żeby dać tylko gips szpachlowy z siatką do okna i potem łączenie zaciągnąć akrylem?

Dodano po 35 [sekundy]:

Obróbka okna wewnątrz - co nałożyć na piankę?
  • #4 19890475
    palmus
    Poziom 34  
    Niezupełnie.Pianka,gips, siatka,gips.Jedna akcja.Wyschnie,zeszlifuj.Zaciągnij ponownie gipsem po zagruntowaniu.On wysychając lekko się kurczy i możesz mieć lekkie spękania wzdłuż profila.Jak wszystko wyschnie to te spękania zaciąg akrylem.Pozostanie elastyczny.Nagrzany plastik pracuje.
  • #5 19890487
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1069
    Narożniki do tynku gipsowego i tynk gipsowy MP 75L. Trzeba nowe węg£y robić po całości żeby równiutko i ładnie wyglądało. Szkoda by spartolić takie ładne Salamandry. £adne okna.
  • #6 19890580
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 204
    Na sama piankę daj klej do styropianu i zatop siatkę. Na to możesz kłaść co tylko chcesz. Piankę możesz przyciąć by klej dostał się w pory pianki. Będziesz miał większa przyczepność kleju.
  • REKLAMA
  • #7 19893203
    dorsz0591
    Poziom 3  
    Czyli pianke najlepiej wyciąć z 1 cm poniżej okna skóra mam dać klej i wtopić siatkę by potem dać gips szpachlowy i wszystko wyszli na 0. ? Czy w takim łączeniu nie będzie robić się pekniecie na łączeniu gipsu z oknem?
  • REKLAMA
  • #8 19893209
    palmus
    Poziom 34  
    Zwykle nie pęka, ale jak pęknie, to wydłubiesz przed następnym malowaniem rowek i napakujesz do tego akrylu.
  • #9 19893598
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 204
    dorsz0591 napisał:
    Czyli pianke najlepiej wyciąć z 1 cm poniżej okna skóra mam dać klej i wtopić siatkę by potem dać gips szpachlowy i wszystko wyszli na 0. ? Czy w takim łączeniu nie będzie robić się pekniecie na łączeniu gipsu z oknem?

Możesz zrobić z siatki kątownik i zaszpachlować. Najlepsza jest siatka do styropianu. Inne wynalazki typu siatka i bandaże to badziew.
  • #10 20526114
    gregormroz1987
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam,
    Robię właśnie remont w kuchni i musiałem usunąć stare płyty które osadzone na drewnianych łatach w wokół okna. Chciałbym w podobny sposób umieścić zamiast płyt gk, płyty budowlane jak do zabudowy geberitu a szczeliny pomiędzy wypełnić pianka. Całość na koniec wyrównać gładzią i pomalować.
    Czy to dobry pomysł?
    Z góry dzięki za info
  • #11 20598228
    dorsz0591
    Poziom 3  
    majster zrobił przy okazji

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie związane z obróbką okna wewnętrznego po jego zapiankowaniu. Użytkownicy zalecają wstrzykiwanie dodatkowej pianki w miejscach, gdzie występują nieszczelności, a następnie pokrycie całości gipsem szpachlowym. Wskazano na konieczność użycia siatki do styropianu dla wzmocnienia połączeń oraz na technikę nakładania gipsu na mokro, co pozwala na uzyskanie gładkiej powierzchni. Użytkownicy podkreślają, że w przypadku pęknięć, można je wypełnić akrylem. W kontekście alternatyw, omawiano również użycie płyt budowlanych zamiast gipsowych oraz ich wykończenie gładzią.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA