logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pęknięcia na styku sufitu GK i ściany z cegły – flizelina, Vario, tynk gipsowy – przyczyny pękania

lukas198820 13 Cze 2025 06:40 2304 27
  • #1 21577882
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 332
    Witam,
    Dlaczego pęka mi sufit z GK na łączeniu ze ścianą z cegieł przykrytą tynkiem gipsowym?
    Łączenia przykryłem flizoliną flizeliną i zalepiłem Vario.

Pęknięcia na styku sufitu GK i ściany z cegły – flizelina, Vario, tynk gipsowy – przyczyny pękania

Czy to tzw. pęknięcie kontrolne, czy to stało się dlatego, że jak kładłem gładź, to tę krawędź naruszyłem szpachelką i nożem do gładzi?
  • Pomocny post
    #2 21577897
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1328
    Pęknięcia nie są niczym nadzwyczajnym, To zwyczajny objaw naprężeń z różnych przyczyn. U Ciebie być może z powodu różnej rozszerzalności materiałów powierzchni sąsiadujących czy skakania po suficie lub źle wykonanego połączenia płyt gipsowych, tynku itd itp.. A może wiatr rusza Ci całym dachem? Gdy szpara naokoło to wtedy uważaj aby dach nie odleciał w czasie burzy?
    Gdy założysz na szparę przyrządy pomiarowe to wtedy możesz je uważać za kontrolne. Inaczej się nie wypowiadamy bez poznania bliższych szczegółów i tempa ich rozszerzania się...
  • #3 21577923
    lukas198820
    Poziom 15  
    Troche kolega przesadza wydaje mi sie.
    To sufit podwieszany w salonie na parterze w remontowanym domu ktory raczej juz nie siada.
    Jak sobie z tym poradzic i czy farba lateksowa to zakryje?
  • Pomocny post
    #4 21577951
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 705
    W pokoju 35m² mam strop z wps-ów.
    Na skutek drgań kamienicy pół roku po malowaniu "obrysowane" były wszystkie :(
    U mnie skuteczna od chyba 25 lat jest farba typu "paintgum" z Oikos'a.
    Sufit malowałem ostatni raz chyba z 10 lat temu - więc nie wiem, na ile aktualne.
    Reklamowali 40% rozciągliwość.
    Wyślij im zdjęcia i zapytaj ich.
  • #5 21577959
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    lukas198820 napisał:
    Czy to tzw. pęknięcie kontrolne

Raczej nie.
    Trzeba wiedzieć coś więcej o konstrukcji sufitu.
    Czy są profile obwodowe? Czy płyty są przykręcone do nich? Czy zastosowałeś taśmę ślizgową? Czy profile CD mają odpowiedni luz wzdłużny?
  • Pomocny post
    #6 21577962
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1458
    Na takie ruchome łączenia, stosuje się taśmę ślizgową, która tworzy równe pęknięcie. Taśmę kleisz na ścianę przed przykręceniem płyt GK do stelaża podwieszonego sufitu. Ściana powinna być równa, najlepiej pociągnięta gładzią. Po zamontowaniu sufitu odcinasz nożykiem nadmiar wystającej taśmy. Pęknięcia w postaci prostej, milimetrowej kreski nie zakrywasz niczym. Wygląda estetycznie, bo nie odrywa warstwy szpachli od ściany.
  • #7 21578932
    lukas198820
    Poziom 15  
    Panowie, profile są ustawione co 40 cm, prostopadle do ściany.
    Do tych przyściennych, czy jak to zwiecie obwodowych, nie dawałem wkrętów.
    Jak sobie z tym teraz poradzić?
  • #8 21579011
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1370
    Jeżeli zjawisko pękania już wystąpiło, to można je tylko zamaskować klejąc taśmę papierową do narożników lub ćwierćwałek ze styropianu.
  • Pomocny post
    #9 21579394
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    bratHanki napisał:
    klejąc taśmę papierową do narożników lub ćwierćwałek ze styropianu.

Moim zdaniem, to drugie rozwiązanie będzie bardziej odpowiednie. Niekoniecznie ćwierćwałek, ale jakieś wykończenie styropianowe, kleiłbym to tylko do jednej płaszczyzny-sufit/ściana.
  • #10 21579805
    lukas198820
    Poziom 15  
    A akrylowy silikon?
  • Pomocny post
    #11 21579939
    bratHanki
    Poziom 39  
    Nie ma czegoś takiego. Akryl i silikon to dwie różne masy uszczelniające. Silikon jest elastyczny ale nie daje się pomalować. Akryl można malować ale elastyczność po wyschnięciu jest taka sobie. Jest coś takiego jak akryl lekki, który po wyschnięciu tworzy jakby piankę o małej gęstości, która w pewnych niewielkich granicach jest odkształcalna. Można jeszcze pobawić się z pianą PU ale musi być aplikowana w szczelinę przy pomocy pistoletu.
    Najlepiej i najszybciej i co ważne bez dodatkowego kurzu będzie to zrobić ćwierćwałkiem lub tzw. ćwierćwałkiem wklęsłym. Handel nazywa to listwami przysufitowymi. Dostępne we wszystkich marketach budowlanych.
  • Pomocny post
    #13 21580750
    bratHanki
    Poziom 39  
    Jest też "piwo bezalkoholowe" chociaż od tysięcy lat wiadomo, że piwo to :
    Cytat:
    napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej.

Nie ma silikonu, który jest "malowalny" bo z zasady jest to uszczelniacz, który nie daje się zwilżyć wodą. Głównym składnikiem silikonu budowlanego jest polisiloksan, czyli polimer zbudowany z naprzemiennie ułożonych atomów tlenu i krzemu. Wystarczy wziąć trochę i spróbować rozpuścić w wodzie. Jak się da, to jest to akryl lub mieszanka akryl/lateks bo nośnikiem dyspersji jest woda podobnie jak w farbach .
    To co producenci piszą na opakowaniach ma być zrozumiałe dla ogółu kupujących, min i takich, dla których jakiekolwiek buty sportowe to adidasy, niebieskie portki to dżinsy a samochód osobowy to taksówka.
  • #14 21581126
    lukas198820
    Poziom 15  
    >>21579939
    Co to jest piana PU?
    Piana niskoprezna?

Tuff Tape ofpafa bo nie usmiecha mi sie zniwu dawac gladzi kolejny raz na ścianę
  • #15 21584158
    dawidfloryanski
    Poziom 2  
    Czy problem został rozwiązany? Pytam autora, bo też jestem ciekawy rozwiązania.
  • #16 21584204
    lukas198820
    Poziom 15  
    Nie zostal, czekam na odpowiedzi.
    Ciekawe jest to ze wyszla taka sytuacja po polozeniu gladzi, moze ona tak sie zle kurczy i pęka, tam gdzie nie ma gladzi na suficie i ścianie nie widze spękań
  • #17 21584215
    dawidfloryanski
    Poziom 2  
    To jest dla mnie dziwne, żeby nie było odpowiedniej masy elastycznej, którą można nałożyć na łączeniu i spokój, tylko takie zastanowienia i pitolenie. U mnie też wszystko zastosowano wg tego, co wyczytałem: taśmy wszystkie możliwe i pęknięcia po tygodniu po akrylowaniu i malowaniu wyszły nieduże, ale są.

Dodano po 5 [minuty]:

Tylko u mnie sufity GK podwieszone na lagarach, bo poddasze na pióro-wpust OSB podłoga, a na poddaszu konstrukcja do więźby dachowej.
  • Pomocny post
    #18 21584303
    bratHanki
    Poziom 39  
    Nic dziwnego w tym nie ma. W zależności od wilgotności i temperatury płyty zmieniają swoje wymiary, podobnie jak podłoga z paneli. Gdy nie ma szczeliny dylatacyjnej przy ścianie potrafi wyrosnąć niezły bąbel. Oczywiście bąbla na suficie nie będzie bo płyty są przykręcone ale po położeniu gładzi czy malowaniu cały sufit chłonie wilgoć i rozszerza się we wszystkich kierunkach a następie płyty wysychają i wracają do swoich normalnych rozmiarów. Wtedy wokół przy ścianie pojawiają się rysy.
  • #19 21584418
    lukas198820
    Poziom 15  
    To jest chyba odpowiedź dlaczego tak się stało po nałożeniu gładzi.
    Teraz pytanie, jak się z tym uporać, bo ten ćwierćwałek wygląda słabo?
  • #20 21584526
    bratHanki
    Poziom 39  
    Z doświadczenia wiem, że można to jedynie zamaskować. Można też się przyzwyczaić albo udawać, że tego nie ma. Nawet gdy uda się załatać szczelinę to po pewnym czasie i tak się ujawni wraz z początkiem okresu grzewczego kiedy powietrze staje się suchsze. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nikt tego nie widzi dopóki nie zauważy a wtedy to już WIE, że jest rysa i zaczyna o niej myśleć.
  • #21 21584632
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1708
    U mnie kazałem firmie (mimo ich oporu :-)) wykończyć łączenie podwieszanego sufitu ze ścianą silikonem i od ponad 10 lat żadnych pęknięć a mieszkam w regionie mocno narażonym na tąpnięcia.

Pozdrawiam.
  • #22 21585252
    lukas198820
    Poziom 15  
    Czyzby slask?
    A silikon ci sie nie odkleja, nie blaknie?
  • #23 21585326
    DjMapet
    Poziom 43  
    Tak, i to jego centrum.
    Nic się nie odkleja czy pęka i nie przebarwia a farba nie odpada.
    Z tego co pamiętam, przed silikonowaniem chyba było gruntowane a od tego czasu pomieszczenie (salon w bloku) już było ze trzy razy malowane.
    Tyle że nie pamiętam jaki to był rodzaj silikonu, ale nawet po tylu latach jest - że się tak wyrażę - miękki.

Pozdrawiam.
  • #24 21586192
    lukas198820
    Poziom 15  
    Tp jaki silikon zastosowales zevtsk działa?
  • #25 21586333
    DjMapet
    Poziom 43  
    lukas198820 napisał:
    Tp jaki silikon zastosowales zevtsk działa?

Jeśli to pytanie do mnie i pytasz jaki silikon został zastosowany, to nie wiem, bo remont robiła firma budowlana i było to dość dawno, grubo ponad dziesięć lat temu. Ale widocznie był to jakiś dobrej jakości silikon bo trzyma dobrze, nie pęka, jest elastyczny i w żadnym stopniu nie zmniejszył swojej objętości po wyschnięciu.
    Silikony są różne, bo jakieś dwa lata temu kazałem obrobić silikonem szczelinę pomiędzy parapetem a ramą okna we wszystkich pomieszczeniach i po jakimś czasie silikon mocno się skurczył (wg mnie przynajmniej trzykrotnie!), popękał i w ogóle wygląda to paskudnie. Widocznie użyto jakiegoś podłej jakości, taniego silikonu.
    Co więcej, przed rokiem w ubikacji "obrobiłem" szczelinę pomiędzy muszlą a podłogą i również po czasie silikon mocno się skurczył popękał i wygląda to tragicznie.

Ja nie jestem fachowcem od silikonów, więc musiał byś podpytać jakiegoś budowlańca, który by się nadawał.

Co to:
    lukas198820 napisał:
    zevtsk

...to nie wiem. :-)

Pozdrawiam.
  • #26 21586392
    lukas198820
    Poziom 15  
    Pomylka no mialo byc ,,ze dziala"
  • #27 21586468
    bratHanki
    Poziom 39  
    Silikony te tańsze, no name wytrzymują min. 10 a te markowe (droższe) co najmniej 20 lat. Mam kawałek silikonu Brillux, taka marketówka z Niemiec, przywieziona do Polski ze 40 lat temu. Nadal sprężysty bez śladów starzenia.
  • #28 21586549
    DjMapet
    Poziom 43  
    Coś w tym na pewno jest.
    Brat, wzięty wykończeniowiec, który od początku lat 90-tych mieszka i działa głównie w Niemczech, ok. 95 roku robił mi łazienkę i np zlew czy muszlę klozetową wykańczał silikonem który w żaden sposób od tamtego czasu do dziś nie zmienił swojej pierwotnej formy, czyli jest elastyczny, nie spękał i nie zmienił swej objętości a co najwyżej zmienił kolor na żółty a mogło się do tego przyczynić wg mnie palenie fajek w łazience, bo fugi kafelek też jakby pożółkły.

Myślę że dobrej jakości silikon, rozwiąże problem pęknięć pomiędzy ścianą a podwieszanym sufitem.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Pęknięcia na styku sufitu z płyt gipsowo-kartonowych (GK) i ściany z cegły pokrytej tynkiem gipsowym są efektem naprężeń wynikających z różnej rozszerzalności materiałów, zmian wilgotności i temperatury oraz braku odpowiednich szczelin dylatacyjnych. Położenie gładzi może powodować kurczenie się warstwy i powstawanie rys w miejscach styku, szczególnie gdy krawędź została naruszona podczas aplikacji. Zaleca się stosowanie taśmy ślizgowej na łączeniach przed montażem płyt GK, co pozwala na kontrolowane pęknięcia. W przypadku już istniejących rys, rozwiązaniem jest maskowanie ich taśmą papierową (np. amerykańską tuff-tape) lub ćwierćwałkiem styropianowym, choć estetyka takiego wykończenia może być niezadowalająca. Alternatywnie, skuteczne jest wypełnienie szczelin elastycznym silikonem budowlanym wysokiej jakości, który po prawidłowym zastosowaniu pozostaje trwały, elastyczny i nie pęka przez wiele lat, a farba na nim dobrze się trzyma. Silikon nie jest malowalny, natomiast akryl jest malowalny, lecz mniej elastyczny. Piana poliuretanowa (PU) może być stosowana do wypełniania szczelin, ale wymaga aplikacji pistoletem i jest mniej wygodna. W praktyce pęknięcia wynikają z naturalnych ruchów materiałów i wilgotności, a całkowite ich wyeliminowanie jest trudne, dlatego najlepszym podejściem jest odpowiednie przygotowanie łączeń i zastosowanie trwałych, elastycznych uszczelniaczy lub maskowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA