logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie kabli w włączniku świecznikowym - jak zapalić dwie lampy jednocześnie?

kakystek22 17 Lut 2022 21:00 474 5
  • #1 19890374
    kakystek22
    Poziom 5  
    Mam problem z połączeniem kabli w włączniku swiecznikowym. Sytuacja wygląda następująco: z sufitu do włącznika (pojedynczego) idą dwa kable L i N i przy włączniku pojedynczym jeden punkt świetlny działa. Ja chcę zamontować dodatkowy punkt świetlny, więc przepuściłem kabel trójżyłowy i kupiłem włącznik świecznikowy. Więc w puszce znajduje się 5 żył, z czego 1 mam prądowy. Po różnych kombinacjach w najlepszym wypadku zapalam osobno jeden punkt, a po jego wyłączeniu drugi. Nie mam możliwości zapalenia ich jednocześnie. Mam nadzieję, że w miarę jasno to napisałem i zrozumiecie. Proszę o poradę, jeżeli ktoś wie, jak połączyć kable lub jakiego rodzaju włącznik kupić.
  • Pomocny post
    #2 19890388
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1092
    Masz źle podłączony wyłącznik. Fazę musisz podłączyć w wyłączniku do punktu wspólnego. Może daj fotkę tego włącznika oczywiście od strony podłączenia przewodów.
    Jeszcze jedno z tego nowego kabelka będzie Ci potrzebna tylko jedna żyła. Czyli na suficie jedna ze starych żył musi być wspólną dla obu żarówek/punktów świetlnych.
    Ile masz "starych" przewodów przy wyłączniku?
  • #3 19890422
    kakystek22
    Poziom 5  
    Tzn jeżeli ma być wspólny punkt w suficie to go nie posiadam czyli tam jest problem
  • Pomocny post
    #4 19890434
    Adam-T
    Poziom 41  
    Na wspólny (wyłącznika) dajesz fazę (stary przewód), na odejścia ten drugi stary i nowy. Przy suficie do starego (2 żyły) podłączasz jedna żarówkę, nowa żarówkę podłączasz do tej żyły nowej podłączonej do wyłącznika a drugi (drugiej) żarówki do jednego ze starej żarówki - do którego? Sprawdź sam ;)
    kakystek22 napisał:
    czyli tam jest problem

Jeżeli w puszcze są tylko 2 stare żyły (nie licząc nowych) to tak.
  • #5 19890458
    kakystek22
    Poziom 5  
    Okej . Dziekuje , jutro sobie już poskladam jak powinno być
  • #6 19890468
    Adam-T
    Poziom 41  
    kakystek22 napisał:
    Dziekuje , jutro sobie już poskladam jak powinno być

Proszę bardzo i daj znać czy się udało.
REKLAMA