logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja z Sofar Solar - czy da sie odpalić bez prądu z ZE?

DawiDD 20 Lut 2022 19:33 3513 5
REKLAMA
  • #1 19895889
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 335
    Witam
    Kilka dni temu firma założyła mi instalacje fotowoltaiczną, która jeszcze nie działa bo licznik ZE jeszcze nie zmienił. Tak sobie pomyślałem czy, jest jakaś opcja żeby, gdy jest słonce i nie ma prądu z zakładu energetycznego dało sie korzystać z prądu z fotowoltaiki? Akumulatorów nie ma, zestaw 20 paneli jest połączony w 2 obwody szeregowo po 10. Czy da sie jakoś uruchomić falownik sofar solar bez prądu z zakładu energetycznego?
  • REKLAMA
  • #2 19896023
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1015
    DawiDD napisał:
    Czy da sie jakoś uruchomić falownik sofar solar bez prądu z zakładu energetycznego?

Falownik nie wystartuje bez napięcia z sieci, a obejście tego, czyli instalacja Off Grid wiąże się z kosztami, które niepotrzebnie byś poniósł na tak krótki okres do czasu wymiany licznika.
  • REKLAMA
  • #3 19896056
    DawiDD
    Poziom 28  
    czyli trzeba by wymienić falownik? Myślę o tym tez pod kontem, gdy są awarie i nie ma dostawy prądu - wtedy byłbym w jakimś stopniu niezależny od elektrowni. A czy nie dałoby się "wzbudzić" falownik sofar solar gdybym np podpiął ups's albo agregat w siec?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19900681
    DawiDD
    Poziom 28  
    Dzięki za link, rozjaśnił mi trochę sytuację. Czyli żeby korzystać z prądu bez ZE musialb dołożyć falownik hybrydowy?
  • #6 19900692
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 678
    DawiDD napisał:
    A czy nie dałoby się "wzbudzić" falownik sofar solar gdybym np podpiął ups's albo agregat w siec?

Jeden i ten sam temat pojawia się średni 3x w tygodniu :(
REKLAMA