logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto używać aparatów typu Nikon D7000, czy lepiej wybrać telefon?

medinseto 22 Lut 2022 09:17 1575 5
REKLAMA
  • #1 19898655
    medinseto
    Poziom 1  
    Odbyłem dwie podróże zagraniczne w 2018 i 2019 roku. W 2018 roku wiernie toczyłem mój D7000, który dostałem w 2012 roku, po Europie Zachodniej i zrobiłem setki zdjęć. Na podróż w 2019 roku chciałem lżejszego zestawu, więc pożyczyłem Canon Powershot G12 od mojego taty, ale w większości skończyłem na robieniu zdjęć Samsungiem G7. Przeglądałem wczoraj zdjęcia i muszę przyznać, że zdjęcia z telefonu podobają mi się tak samo. Oczywiście zdjęcia D7000 mają wyższą jakość obrazu, ale elastyczność, lekkość, automatyczna edycja i funkcja szybkiego filmowania w telefonie zapewniły znacznie bardziej spontaniczną i realistyczną kolekcję zdjęć z podróży. Od tego czasu dostałem iPhone'a i jakość obrazu jest jeszcze lepsza.
    Szczerze mówiąc, nigdy nie byłem pod wrażeniem mojego D7000. Odziedziczyłem i nabyłem wspaniałe szkło — w zasadzie wszystkie popularne obiektywy stałoogniskowe firmy Nikon, 24, 28 2,8, 50 1,4, 55, 105 2,5 — i tylko w aparacie D7000 udaje im się wyglądać ~dobrze~. Ale czuję, że muszę bardzo ciężko pracować/edytować, aby obrazy nie wyglądały na płaskie i szare. Czytałem, że późniejsze iteracje serii D7xxx miały znaczne ulepszenia czujnika.

Jesienią 2019 r. przymocowałem te klasyczne obiektywy stałoogniskowe do rodziny Nikon FM (kiedy film + obróbka nadal wynosiły 12 USD) i na nowo odkryłem radość z fotografii, którą początkowo dawał mi film. Obecnie noszę Nikon F100 do okazjonalnych, artystycznych ujęć, a wszystko inne zabieram ze swoim iPhonem. Nie używałem aparatu D7000 od lat.

Jestem pewien, że ktoś powie, że D7000 to dobry aparat i że muszę poświęcać więcej czasu na edycję zdjęć, a telefon robi to automatycznie i dlatego mi się podoba. Słusznie. Fotografuję od 20 lat, ale jestem hobbystą i nie chcę, aby więcej wymówek znajdowało się na komputerze. Dla mnie odejście od cyfrowej lustrzanki przyniosło mi szybciej oczekiwane rezultaty.

Czy ktoś inny porzuca starsze lustrzanki cyfrowe — na podróż, jeśli nie na całe życie?

Moderowany przez dt1:

Spamerskie odnośniki usunięto z postu.

• REKLAMA
  • #2 19898712
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 363
    Sony SLT-A37... kupione ok 2013r. za nie małe pieniądze bo przecież, standardowy obiektyw to było za mało... a teraz ? od dobrych 4-5 lat leży gdzieś głęboko w szafie, ostatnio jak sprawdzałem to akumulatory już padły, szkoda mi sprzedawać za psie pieniądze i tak leży ;/
    I tak samo wyparł tą wspaniałą lustrzankę Samsung S7, teraz już mam S10 i nie wyobrażam sobie targania całej tej torby z aparatem aby gdzieś robić zdjęcia.

W sumie tak jak to było na początku, lustrzanki był dla zawodowców, a dla amatorów kompakty, tak i teraz wróciły te czasy, kiedy to zawodowcy nadal używają lustrzanek, a amatorzy fotografii smartfonów.
  • REKLAMA
  • #3 19962223
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    procsa napisał:
    wróciły te czasy, kiedy to zawodowcy nadal używają lustrzanek, a amatorzy fotografii smartfonów.

Zawodowcy to sprzedają swoje lustrzanki i kupują bezlusterkowce.
  • REKLAMA
  • #4 19967319
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 363
    W sumie to moj sony to taki prawie bezlusterkowiec, niby jest ale "półprzezroczyste" dzìeki czemu jest podgląd na żywo.
  • REKLAMA
  • #5 19967718
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    Masz podgląd na żywo ale na matówce. Jak jest ciemno to nic tam nie widać.
  • #6 19988109
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1044
    To wszystko zależy do czego ktoś chce używać aparatu? Są zdjęcia, których nie da się zrobić ani kompaktem ani tym bardziej telefonem. Lustrzanka lub bezlusterkowiec z odpowiednimi obiektywami jest wtedy konieczny. Oto przykłady takich zdjęć:
    Bardzo duże makro - niezapominajka crop.

Zdjęcia astronomiczne

Zdjęcia z bardzo długą ogniskową tutaj ruiny zamku zrobione z odległości 8km

Zdjęcia wymagające ustawień manualnych

Zdjęcia z rozmytym tłem
REKLAMA