logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Weryfikacja planu podłączenia przez firmę falownika do istniejącej sieci

slowik57 01 Mar 2022 22:53 594 2
  • #1 19911084
    slowik57
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Witam, firma ma wykonać u mnie instalacje fotowoltaiczną. Mam pewne wątpliwości co do jej podłączenia i chciałbym się poradzić fachowców czy takie połączenie jakie chcą wykonać jest poprawne. Niestety dom jest budowany w latach 90 tych i jest stara instalacja elektryczna. Przyłącze do domu jest wykonane ziemią (ok 100 metrów od trafo) przewodem aluminiowym 4 żyłowym (na tą chwile nie jest mi znany przekrój) który jest zakończony w skrzynce z zabezpieczeniami przed licznikowymi BM 3x25A. W tej skrzynce jest dokonany podział przewodu PEN na N i PE i jest uziemiony bednarką zakopaną w ziemi. Następnie z tej skrzynki wychodzi przewód 5x6 mm² i prowadzi do tablicy na której jest zainstalowany licznik energii, po liczniku są zabezpieczania topikowe. Nie posiadam różnicówek chociaż do większości gniazdek jest doprowadzone PE i N. Instalacje planowałem już w tamtym roku i przed wykonaniem kostki brukowej położyłem dwa przewody YKY 4x6 mm, drugi przewód ma stanowić rezerwę na kolejny falownik który planuje w przyszłości. Teraz każdy mnie zapyta a dlaczego położyłem przewód 4x6 a nie 5x6 ? Otóż firma fotowoltaiczna z którą się konsultowałem tak mi doradziła. I tutaj czuje że popełniłem gruby błąd podejmując taka decyzje nie weryfikując tego. Międzyczasie zainteresowałem się tematem i trochę poczytałem. I za jakiś czas nastąpiła wizja lokalna tejże firmy i zapytałem jak będzie wyglądać podpięcie pod istniejącą instalacje to facet stwierdził ze „tutaj problemu nie będzie”, lecz dla mnie odwiedź była nie wystarczająca. Wypytałam o szczegóły i wygląda na to że firma chce wpiąć się położonym już przewodem 4x6 w L1, L2, L3, N za licznikiem energii a na drugim końcu przewodu żyłę N chcą uziemić wykonanym uziomem przez siebie i po tym rozjechać na N robocze i przewód ochronny. Chcą również zastosować zabezpieczanie przepięciowe, RCD i wyłącznik nadprądowy. Falownik jaki ma zostać zainstalowany to Fronius Symo.

Co o tym myślicie ? Dobrze chcą podpiąć ? Proszę o komentarz.

Pozdrawiam !
  • #2 19911145
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Problem polega na tym, że PE i N nie można ze sobą ponownie łączyć. Skoro do licznika dochodzi już kabel pięciożyłowy więc w miejscu przyłączenia nie masz dostępu do PEN tylko do PE i N. Rozwiązanie proponowane przez instalatora byłoby poprawne gdyby był dostęp do PEN wtedy mógłby go rozdzielić przy falowniku. Do tego teoretycznie PEN to przekrój min 10mm².
  • #3 19911307
    slowik57
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Tak czułem że położony przewód 4 żyłowy będzie tutaj problemem. Któryś raz z kolei poradziłem się „fachofcuw” a teraz życie weryfikuje. Teraz myślę jak to odkręcić. Położenie nowego przewodu wiązałoby się z sciągnięciem odcinka 20 metrów świeżo położonej kostki, kopaniem i utwardzaniem co wygeneruje niezłe koszty nie mówiąc o cenie przewodu. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak wybrnąć z tego w aktualnych warunkach ?
REKLAMA