logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wygląda proces podłączenia Internetu firmy Vectra?

mateuszrodak1 02 Mar 2022 01:07 6597 3
REKLAMA
  • #1 19911161
    mateuszrodak1
    Poziom 3  
    Witam,
    Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak vectra podpina internet do gniazdka? Dodam tylko, że w gniazdku jest tylko tv obecnie i nie wiem jak podłącznie może wpłynąć na tv.
    Po prostu chcę mieć jakbnajmniejsze szkody w mieszkaniu i chciałbym żeby ktoś mi tak orientacyjnie wytłumaczył jak wygląda cały proces podłączenia internetu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19911185
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5389
    @mateuszrodak1
    TV też od Vectry, jest dekoder?

Vectra to kablówka, czyli standardowy EuroDOCSIS.
    Czyli jak z gniazdka wychodzi sygnał DOCSIS od Vectry i idzie do dekodera, to monter założy za gniazdkiem splitter Teleste, i jeden przewód koncentryczny pójdzie jak szedł do dekodera, a drugi też koncentryczny przewód, pójdzie do modemu kablowego.
  • REKLAMA
  • #3 19911186
    mateuszrodak1
    Poziom 3  
    Tak, biorę tv z internetem. Dekoder mam od nich dostać.
    Aha, no to w sumie dobrze, bo rozróby żadnej nie będzie, bo nie chciałem żadnych wierceń czy czegoś w tym rodzaju
  • #4 19911190
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5389
    mateuszrodak1 napisał:
    no to w sumie dobrze, bo rozróby żadnej nie będzie, bo nie chciałem żadnych wierceń czy czegoś w tym rodzaju

To nie takie oczywiste.
    Technik przyjdzie i zadecyduje, czy to co masz się do czegokolwiek nadaje - standardowe gniazdka RTV/SAT, NIE nadają się do kablówki DOCSIS.
    Kabel w ścianie, też może nie spełniać wymagań.

Oczywiście miej też świadomość, że jeżeli w tym gniazdku masz sygnał telewizji naziemnej, albo jakąś satelitę - to będziesz się musiał z tym wszystkim pożegnać.
REKLAMA