logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Bosch WLM 20441PL/01 - uszkodzony rezystor i przetwornica TNY267

gregoire_z 03 Mar 2022 17:52 975 7
REKLAMA
  • #1 19913467
    gregoire_z
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Moja pralka minionej nocy przestała działać - wyświetlacz martwy.
    Przeczytałem wątek dotyczący uszkodzonego rezystora i przetwornicy TNY267.
    Rezystor znalazłem - przy wylutowaniu rozsypał się na części.
    Zdjęcie przedstawia płytkę przed wylutowaniem elementu.
    Proszę o pomoc w ustaleniu, od jakiego elementu mógł ten rezystor polecieć.
    Pozdrawiam
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19913509
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3809
    Proszę te elementy wymienić zaznaczone na foto, a (nie to co kolega czytał) :D

• REKLAMA
  • #3 19913580
    gregoire_z
    Poziom 10  
    Dziękuję, wygląda na to, że to taka sama płytka, tylko u mnie ten scalak nie ma w ogóle oznaczenia - jest czarny błyszczący, jak ten na lewo od niego.
    Jak znaleźć oznaczenie - Pana zdjęcie jest niewyraźne, nie mogę powiększyć i nie wiem, czy to ten sam element.
    Nie znam się na oznaczeniu rezystorów wg pasków, więc jeśli mogę poproszę również o informację jaki to rezystor?
  • REKLAMA
  • #4 19913606
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3809
    gregoire_z napisał:
    tylko u mnie ten scalak nie ma w ogóle oznaczenia - jest czarny błyszczący
    Bo jest powleczony lakierem i trzeba go delikatnie zdrapać aby był czytelny dlatego żaden na foto nie wygląda ładnie :D
    PS.
    Rezystor 100Ω/2W - drutowy :idea:

• #5 19913704
    gregoire_z
    Poziom 10  
    Przepraszam, że tak dopytuję, ale z tych kolorów pasków nie wychodzi mi 100Ω. Kolory to wg. mnie: brązowy, czarny, szary i złoty. Chyba, że za brązowy wstawia się 10, dodaje jedno zero za czarny, szary nic nie zmienia i złoty to tolerancja?
    Nigdy nie umiałem odczytywać rezystancji z pasków... :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19913775
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    Paski na rezystorze masz już odbarwione.
    Tak jak kolega pisał, będzie dobrze:
    TONI_2003 napisał:
    Rezystor 100Ω/2W - drutowy
  • #7 19926494
    gregoire_z
    Poziom 10  
    Części dotarły, ale niestety wylutowywanie elementów wielonóżkowych nie jest takie proste.
    Po prawidłowym odlutowaniu jednej strony (trzech nóżek) i pierwszej nóżki z czterech po drugiej stronie wyrwałem ścieżki od trzech pozostałych nóżek.
    Zawziąłem się i chcę naprawić te ścieżki, tylko nie bardzo wiem które elementy były połączone. Wygląda na to, jakby dwie nóżki z tych czterech pracowały na zwarciu, bo przylutowane były do tego samego szerokiego pola (ścieżki) na płytce.
    Może ktoś podpowie?
    Pytanie też, czy można zastosować rezystor R100 ale 3W?
  • #8 19926567
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    Odparzone ścieżki zostawiają ślady gdzie były, na ich podstawie można odtworzyć połączenia.

gregoire_z napisał:
    Pytanie też, czy można zastosować rezystor R100 ale 3W?

Można

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Bosch WLM 20441PL/01, która przestała działać, a wyświetlacz jest martwy. Po zdiagnozowaniu uszkodzonego rezystora i przetwornicy TNY267, użytkownik stwierdził, że rezystor rozsypał się podczas wylutowywania. Forumowicze doradzili wymianę uszkodzonych elementów oraz podali, że rezystor to 100Ω/2W drutowy. Użytkownik miał trudności z odczytaniem oznaczeń rezystora z powodu odbarwienia pasków. Po wymianie części, użytkownik napotkał problemy z wylutowywaniem elementów wielonóżkowych, co doprowadziło do uszkodzenia ścieżek na płytce. Forumowicze zasugerowali, że można odtworzyć połączenia na podstawie śladów pozostawionych przez odparzone ścieżki oraz potwierdzili, że można zastosować rezystor R100 o mocy 3W.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA