Witam. Potrzebuje pomocy w doborze kabla 3fazowego, do tymczasowego zasilania budowy. Kabel będzie miał 150 metrów, a pobór prądu będzie +/- 2kW. Bardzo proszę o pomocne odpowiedzi, bez żadnego hejtu.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamrudy_rudy napisał:Z tego co obliczałem to przy 4mm² spadek napięcia będzie wynosił 0.8%, więc mogę zastosować np 2.5/1.5m? Wiem, że norma przewiduje, że kabel zasilający trójfazowy ma mieć max 0.5% spadku, ale nie wiem jak to odnosi się do przedłużacza właśnie.
freebsd napisał:A jak chcesz holować samochód , to używasz sznurka od snopowiązałki, czy odpowiedniej grubości linki?Ja bym użył 1,5 mm²,
freebsd napisał:A kto ci zabroni ?ale czy dozwolone jest używanie przedłużacza o długości powyżej 50 metrów?
rudy_rudy napisał:Betoniarka, piła, jakieś ładowarki, szlifierki itd, wszystko co potrzebne by zamknąć dom w stanie surowym.
freebsd napisał:Możesz to podzielić na odbiorniki 2F i 3F. Od tego zależą obliczenia i musi to być zrobione precyzyjnie i docelowo.
Ktoś_tam napisał:Uważaj na co? Twoja wypowiedź jest wewnętrznie sprzeczna. Skoro zabezpieczenia dobrane, to gdy ktoś podłączy nieplanowane obciążenie i zabezpieczenia zadziałają to jest przecież pożądane działanie.Uważaj z tą precyzją i docelowością, bo jak za cienki przewod dasz oraz adekwatne zabezpieczenia do tego przewodu to może się okazać że jak betoniarka będzie kręcić i w tym czasie włączy ktoś ładowarkę do wkrętarki i światło to może zabezpieczenie wyłączyć bo precyzyjne obliczenia nie uwzględniły dodatkowego obciążenia typu radio, alarm itp.
Ktoś_tam napisał:To dobrze, że o tym powyżej nadpisałem.Rozdzielnica na takiej budowie to rzecz obowiązkowa.
rudy_rudy napisał:Z tym taniej to może być różniepo prostu na zasilaniu budowlanym. myślę, że wyjdzie nie dość, że taniej
Cytat:Rozpoczynając budowę domu, jednym z pierwszych najważniejszych kroków jest podłączenie działki do mediów, w tym przyłącze energetyczne. Inaczej w nowo powstałym budynku niemożliwe będzie działanie instalacji energetycznej. Wymaga to przygotowania stosownych dokumentów i postępowania w ustalonej kolejności.
Podłączenie prądu do działki to zadanie firmy oferującej energię elektryczną. Po złożeniu stosownych dokumentów zakład ma 14 dni na wydanie warunków przyłączeniowych do sieci wraz z projektem. Termin przyłączenia nie powinien natomiast przekraczać od 6 do 12 miesięcy.
(...)
Prąd budowlany jest droższy niż stały nawet o połowę.
(...)
Koszt przyłącza prądu wynosi ok. 2100-3000 zł za stałe przyłącze kablowe i ok. 1800-2250 zł za stałe przyłącze napowietrzne.
https://www.domoweklimaty.pl/czytelnia/prad-budowlany-roznice-taryfy-i-ceny/
Jacdiag napisał:W tym artykule jest kilka błędów. Pierwszy to taki, że nie istnieje żaden "prąd budowlany".Z tym taniej to może być różnieCytat:Prąd budowlany jest droższy niż stały nawet o połowę.
(...)
https://www.domoweklimaty.pl/czytelnia/prad-budowlany-roznice-taryfy-i-ceny/
Cytat:Niestety, ale przyłącze tymczasowe wykonuje inwestor własnym kosztem i staraniem.Zakład instaluje na działce tymczasową rozdzielnię elektryczną.
Cytat:Gdzie jest taki luksus, że można wybierać dostawcę? Sprzedawcę owszem, ale nie dostawcę. No chyba że w okolicy są sieci różnych dostawców.Po wyborze dostawcy...
Cytat:No i tak się wpędza ludzi w niepotrzebne koszty. Żadna "budowlana", tylko zwykła G. Nie ma znaczenia, że dom się dopiero buduje, przecież można na działce mieszkać i bytować pod namiotem, w przyczepie kampingowej lub altance.Jaką taryfę budowlaną wybrać?
Pochwała od moderatora Topolski Mirosław:Wykazanie błędów wraz z ich omówieniem to cenna wskazówka dla użytkowników forum.
zbich70 napisał:Czyli zalinkowanie przyniosło efekt, pomimo bzdur w tamtym artykuleodpowiedziałem na post innego użytkownika a nie autora tematu.
Nie mniej przestrzegam autora i innych czytających przed korzystaniem z takich "poradników" jaki został zalinkowany w #17.
^ToM^ napisał:abel musi być taki, aby dało się go po robocie samemu zwinąć i schować przed złodziejami.
Magic_moon napisał:^ToM^ napisał:abel musi być taki, aby dało się go po robocie samemu zwinąć i schować przed złodziejami.
Co ty za bzdury piszesz. Kabel ma być taki aby starczył do zasilania kilku urządzeń na raz i 6mm² jest poprawnym wyborem w tym przypadku. A to czy ktoś go będzie zwijał czy nie, to nikogo nie interesuje.