logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmiana taryfy energetycznej dla lokalu poniżej 25 m^2 z C11 na G11 bez działalności gospodarczej

mwa5 10 Sty 2023 14:47 6540 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy mogę zmienić taryfę energii z C11 na G11 w lokalu poniżej 25 m², jeśli nie prowadzę tam działalności gospodarczej?

Tak — według odpowiedzi z wątku taryfa G zależy od celu zużycia energii, a nie od metrażu lokalu; jeśli nie prowadzisz działalności gospodarczej i energia jest zużywana na cele bytowe, taryfa G11 powinna być możliwa także w lokalu niemieszkalnym [#20382967] [#20384464] Wskazano też, że w przepisach energetycznych nie ma zakazu rozliczania takiego lokalu według G tylko dlatego, że ma poniżej 25 m² [#20382998] Najpraktyczniej złożyć w biurze obsługi dystrybutora nowe oświadczenie o przygotowaniu instalacji w lokalu mieszkalnym / wniosek o zawarcie nowej umowy jako nowy właściciel i poprosić o pisemne potwierdzenie możliwości świadczenia usług w grupie taryfowej G [#20379228] [#20379253] Jeżeli pracownik odmawia, warto zażądać wskazania konkretnej podstawy prawnej tej odmowy na piśmie [#20379228]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 20378093
    mwa5
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam,

zamieszkuję w lokalu o powierzchni 21 m^2. Z uwagi na to, że lokal nie ma 25m^2 jest on traktowany jako lokal użytkowy, a dystrybutor prądu (Zakład Energetyczny Użyteczności Publicznej S.A) przydzielił taryfę C11. Nie prowadzę w mieszkaniu żadnej działalności gospodarczej ani też takiej działalności nie zamierzam tam otwierać. Z uwagi na taryfę płacę bardzo wysokie rachunki za prąd, czy jest szansa zmiany taryfy na G11?
    Czy ktoś może spotkał się z takim przypadkiem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20379228
    stonefree
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    mwa5 napisał:
    Z uwagi na to, że lokal nie ma 25m^2 jest on traktowany jako lokal użytkowy
    Ale dystrybutor powinien kwalifikować obiekt do grupy taryfowej na podstawie rodzaju obiektu wpisanego w oświadczeniu o gotowości do przyłączenia. Myślę, że jest taka szansa, należy sporządzić stosowne oświadczenie o przygotowaniu instalacji w lokalu mieszkalnym i pójść z nim do biura obsługi dystrybutora. Dystrybutor powinien wydać potwierdzenie możliwości świadczenia usług w grupie taryfowej G, a z takim potwierdzeniem sprzedawca powinien przydzielić taryfę G.
  • #3 20379235
    mwa5
    Poziom 5  
    Niestety nie byłam pierwszym właścicielem mieszkania, a przy przepisywaniu umowy przeszła na mnie taryfa określona na początku C11. Czy w tej sytuacji powinnam więc złożyć wniosek o zawarcie nowej umowy z przyłączem na taryfie G11?
  • Pomocny post
    #4 20379253
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 755
    Tak.Jako nowy właściciel.
  • #6 20379317
    mwa5
    Poziom 5  
    Umowa jest 4 stronicowa, więc nie ma konkretnie opisanego obiektu, jest jedynie informacja "Kompleksowa Umowa sprzedaży energii elektrycznej i świadczenia usług dystrybucji dla odbiorcy indywidualnego" po czym wskazanie taryfy C11. Nie wiem jak wyglądało przyłącze i jakie tam dokumenty zostały złożone. Po zakupie mieszkania umowa z poprzednim właścicielem została rozwiązana, a ZEUP podpisał nową umowę ze mną na takich samych warunkach jak poprzedni właściciel.
    Napisałam do nich wiadomość, jakie czynności mogę podjąć celem zmiany taryfy z C11 na G11, dostałam informację "Nie ma możliwości zmiany taryfy z grupy taryfowej C11 na G11, jeżeli lokal ma status lokalu niemieszkalnego". Lokal jest bowiem traktowany jako niemieszkalny, gdyż zgodnie z ustawą lokal jest lokalem mieszkalnym jeśli ma co najmniej 25 m^2.
  • REKLAMA
  • #7 20379319
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6679
    stonefree napisał:
    Na jakiej podstawie?
    Na takiej, że wcześniej lokal był używany do działalności, a nowy właściciel przepisał umowę na siebie, nie podając zmiany przeznaczenia lokalu
    mwa5 napisał:
    Z uwagi na to, że lokal nie ma 25m^2 jest on traktowany jako lokal użytkowy,
    Nie ma znaczenia jaka jest powierzchnia lokalu, tylko jego przeznaczenie.

mwa5 napisał:
    Lokal jest bowiem traktowany jako niemieszkalny, gdyż zgodnie z ustawą lokal jest lokalem mieszkalnym jeśli ma co najmniej 25 m^2.
    Czytaj tutaj: Link
    Przepis dotyczy nowo budowanych mieszkań, a nie istniejących.
  • #8 20379397
    stonefree
    Poziom 27  
    mwa5 napisał:
    dostałam informację "Nie ma możliwości zmiany taryfy z grupy taryfowej C11 na G11, jeżeli lokal ma status lokalu niemieszkalnego".
    Od kogo? Jaka jest podstawa prawna?
  • REKLAMA
  • #9 20379402
    mwa5
    Poziom 5  
    stonefree napisał:
    Od kogo? Jaka jest podstawa prawna?

Od pracownika ZEUP, bez podania podstawy prawnej.
  • #10 20379420
    stonefree
    Poziom 27  
    mwa5 napisał:
    Od pracownika ZEUP
    Ja bym wrócił do tego pracownika z prośbą o podanie podstawy prawnej, na jakiej przydzielają status obiektu "mieszkalny/niemieszkalny i wskazanie w "taryfie", jakie obiekty kwalifikują się do grupy G, i gdzie jest napisane, że metraż ma być większy niż jakiś określony (P.S. powinni zamieścić aktualną taryfę na rok 2023 , ja nie znalazłem : https://zeup.pl/taryfa). Jeżeli to, że takiego zapisu nie ma nie poskutkuje, złożyłbym pismo z żądaniem udzielenia szczegółowych informacji w tej sprawie, i poinformował, że następne pisma będę kierowane już do UOKiK i do URE.
  • #11 20379429
    zbich70
    Poziom 43  
    mwa5 napisał:
    Od pracownika ZEUP
    Możesz zamieścić jakieś dokumenty (bez danych wrażliwych)?
    Co to za twór ten Zakład Energetyczny Użyteczności Publicznej?
    Żaden dostawca energii tak się nie tytułuje.
    Coś czuję, że to jakiś pośrednik, coś jakby kolejne wcielenie Energetycznego Centrum.
  • #12 20382869
    mwa5
    Poziom 5  
    W dniu dzisiejszym otrzymałam taką odpowiedź od ZEUP:

Szanowna Pani,
    Na podstawie przesłanego przez Panią w dniu 08.06.2022 r. aktu notarialnego (w załączniku mail), w którym wskazano, iż zakupiła Pani lokal niemieszkalny nadano grupę taryfową C11 przeznaczoną dla lokali niemieszkalnych. Sposób użytkowania lokalu nie ma wpływu na jego status, lokal niemieszkalny pomimo wykorzystywania lokalu do celów mieszkalnych nadal pozostaje lokalem niemieszkalnym.

A w akcie notarialnym jest wpisane, że to lokal niemieszkalny, bo nie ma metrażu 25m^2.
  • #13 20382967
    zbich70
    Poziom 43  
    mwa5 napisał:
    lokal niemieszkalny nadano grupę taryfową C11 przeznaczoną dla lokali niemieszkalnych
    Podział grup taryfowych na G i C zależy tylko od faktu, czy energia w danym lokalu zużywana jest na cele bytowe albo działalności gospodarczej.
    Jeżeli w lokalu nie jest prowadzona działalność gospodarcza, nie ma mowy o taryfie C.
    Jeżeli energia zużywana jest na potrzeby bytowe, taryfa G należy się bez względu na metraż lokalu.

PS. Zamieścisz jakieś skany/fotki dokumentów?
  • #14 20382986
    mwa5
    Poziom 5  
    Bardziej chodzi chyba o to, że w lokalu użytkowym co do zasady nie można zamieszkiwać, a to właśnie ze względu na to, że ktoś ustawił w ustawie odgórny limit, że lokal mieszkalny zaczyna się dopiero od 25m^2. Każdy lokal poniżej tego metrażu jest lokalem niemieszkalnym - nie można się tam zameldować i co do zasady ogólnie zamieszkiwać.
    No niestety szkoda tylko, że deweloperzy budują takie mikrokawalerki, które mają poniżej 25m^2, nie informując nikogo o konsekwencjach zakupu takiego mieszkania.
  • #15 20382998
    zbich70
    Poziom 43  
    mwa5 napisał:
    Bardziej chodzi chyba o to, że w lokalu użytkowym co do zasady nie można zamieszkiwać, a to właśnie ze względu na to, że ktoś ustawił w ustawie odgórny limit, że lokal mieszkalny zaczyna się dopiero od 25m^2. Każdy lokal poniżej tego metrażu jest lokalem niemieszkalnym - nie można się tam zameldować i co do zasady ogólnie zamieszkiwać.
    Czytaj post #7 i zalinkowany materiał.
    mwa5 napisał:
    No niestety szkoda tylko, że deweloperzy budują takie mikrokawalerki, które mają poniżej 25m^2
    No właśnie ten przepis jest batem na takich deweloperów.
    Ale jeżeli obiekt został oddany do użytkowania przed wejściem w życie powyższej ustawy, to jej nie podlega. Prawo nie działa wstecz, czyli mogą istnieć mikrokawalerki poniżej 25m2.
    I nie ma też nic w przepisach elektroenergetycznych, że taki lokal nie może być rozliczany według grupy taryfowej G.
  • #16 20383012
    mwa5
    Poziom 5  
    Niestety z tego co mi wiadomo budynek został oddany do użytku w 2019 r., czy w czasie kiedy już obowiązywało Rozporządzenie dot. metrażu.
  • #17 20383027
    zbich70
    Poziom 43  
    Tak czy owak - czy zobaczę jakieś dokumenty?
  • #18 20383063
    mwa5
    Poziom 5  
    Umowa + OWU i oświadczenie.
    Załączniki:
    • Zał. 2 OWU standard.pdf (439.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Umowa.docx (128.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Oświadczenie.docx (106.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 20383068
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2914
    mwa5 napisał:
    Niestety z tego co mi wiadomo budynek został oddany do użytku w 2019 r., czy w czasie kiedy już obowiązywało Rozporządzenie dot. metrażu.

A czy czasem nie liczy się data pozwolenia na budowę a nie kiedy budynek został oddany do użytkowania?
    Załóżmy, pozwolenie na budowę zostało wydane 9 miesięcy przed wejściem w życie tego aktu prawnego. Budowa trwa 1 rok.

Ktoś w końcu wydał pozwolenie na budowę. Czy mógł je wydać jeśli lokale w budynku nie spełniają minimalnych warunków aby mogło być tam mieszkanie?

Pamiętam jak szukałem mieszkania i w życie wszedł korzystny dla mnie akt prawny. Już nie pamiętam dokładnie o co tam chodziło ale miało to związek z finansowaniem. Chyba pieniądze miały iść na specjalny fundusz. Jak się pytałem dewelopera to mi powiedział, że go ten akt prawny nie obowiązuje bo pozwolenie na budowę miał wcześniej niż wszedł akt prawny.
  • #20 20383073
    mwa5
    Poziom 5  
    Ktoś_tam napisał:
    Ktoś w końcu wydał pozwolenie na budowę. Czy mógł je wydać jeśli lokale w budynku nie spełniają minimalnych warunków aby mogło być tam mieszkanie?

Pozwolenie było wydawane na lokal niemieszkalny, bo w akcie jest wpisane, że jest to lokal niemieszkalny.

Ale co do data pozwolenia na budowę się zgodzę, natomiast nie mam za bardzo pojęcia skąd mogę uzyskać informację kiedy były wydawane te pozwolenia.
  • REKLAMA
  • #21 20383107
    zbich70
    Poziom 43  
    Zapytam krótko - kto jest operatorem sieci dystrybucyjnej w twojej lokalizacji?
    PGE czy ZEPU?
  • #22 20383124
    mwa5
    Poziom 5  
    Nie wiem tego, musiałabym pewnie podzwonić, jak kupowałam mieszkanie umowa była zawarta już właśnie z ZEUP.
  • #23 20383194
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    Tylko jest jeden mały problem. Niekoniecznie po przejściu z C na G. Będziemy płacić stawkę jak za gospodarstwo domowe. Nie wiem jak to jest i jak ZE kręci lody wobec swoich klientów. Ale mam garaż. A w nim licznik z taryfą G11. I teraz taka ciekawostka. Za 1 kWh wychodzi : 4.295 zł. Podobno taki garaż traktowany jest jak pomieszczenie gospodarcze??? Nie wiem, nie prowadzę działalności gospodarczej. W mieszkaniu normalna stawka przy G11. A w garażu niezły wałek się toczy również przy G11. Po drugie mam lokal mieszkalny 21m². Fajna nazwa "lokal". I jakoś bez problemu jest umowa na taryfę G11 i normalna stawka. Przy kupnie nieruchomości raczej podpisujemy nową umowę z ZE.
  • #24 20383203
    mwa5
    Poziom 5  
    murgrabia napisał:
    Po drugie mam lokal mieszkalny 21m². Fajna nazwa "lokal". I jakoś bez problemu jest umowa na taryfę G11 i normalna stawka.

Lokal był dawno kupowany? Być może było to jeszcze na starych przepisach przed 2018 r. i wtedy, jak wyżej pisano nie było ograniczeń co do metrażu.
    Z jakim dostawcą podpisana umowa?
  • #25 20383252
    murgrabia
    Poziom 18  
    Tauron. Nawet nie wiedziałem, że jest taka ustawa. Może nie dotyczy to lokali z rynku wtórnego? Poprzedni właściciel zgłosił ZE pozbycie się lokalu i rozwiązał umowę. Prądu nikt nie odłączył, itp. Tylko byli po kilku dniach panowie, spisali stary licznik i kazali czekać na założenie nowego. I dopiero wtedy nowa umowa.
  • #26 20383280
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 755
    Może trzeba rozwiązać umowę i zawrzeć nową z nowym dostawcą?
  • #27 20383284
    mwa5
    Poziom 5  
    Na chwilę obecną napisałam do ZEUP:
    proszę o wskazanie konkretnej podstawy prawnej (zapisu ustawy, rozporządzenia, regulaminu itd.) wskazującego, że lokal niemieszkalny, w którym nie jest prowadzona działalność gospodarcza nie może zostać rozliczany wg. taryfy G11, a jego rozliczanie odbywa się na podstawie taryfy C11.

Będę w międzyczasie dzwonić do innych dostawców celem uzyskania informacji czy jest możliwość podłączenia i zawarcia umowy właśnie na taryfie G11.
  • #28 20384464
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 957
    Słuchajcie, taryfa G obowiązuje nie tylko w lokalach mieszkalnych. Np. wspólnoty mieszkaniowe również mają taką taryfę na potrzeby oświetlenia, wind, wentylacji, multimediów itp. Stawka jest stała dla taryfy G niezależnie od sposobu wykorzystywania energii. Wiem co piszę bo jestem prezesem zarządu wspólnoty.

Taka taryfa obowiązuje również placówki edukacyjne, opiekuńcze, domy turysty, salki parafialne, garaże, piwnice itd o ile nie prowadzi się tam działalności zarobkowej. Lokal może mieć status lokalu niemieszkalnego i w niczym to nie przeszkadza, żeby zawrzeć umowę na dostawę tamże energii w taryfie G.
  • #29 20384527
    murgrabia
    Poziom 18  
    teskot napisał:
    Stawka jest stała dla taryfy G niezależnie od sposobu wykorzystywania energii.
    To szanowny kolego wytłumacz stawkę 4.295 zł w garażu dla taryfy G11?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik mieszka w lokalu o powierzchni 21 m², który został zakwalifikowany przez Zakład Energetyczny Użyteczności Publicznej S.A. do taryfy C11, co skutkuje wysokimi rachunkami za prąd. Użytkownik nie prowadzi działalności gospodarczej i pyta o możliwość zmiany taryfy na G11. W odpowiedziach podano, że zmiana taryfy może być możliwa, jeśli lokal zostanie uznany za mieszkalny, co wymaga złożenia odpowiednich dokumentów w biurze obsługi dystrybutora. Wiele osób wskazuje, że status lokalu nie powinien wpływać na możliwość korzystania z taryfy G, o ile nie jest prowadzona działalność gospodarcza. Użytkownik otrzymał jednak informację, że lokal jest traktowany jako niemieszkalny z powodu braku metrażu 25 m², co komplikuje sprawę. Dyskusja dotyczy również przepisów prawnych oraz praktyk różnych dostawców energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA