logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AUDI A4 2.0ALT - Czy ustawienie walków rozrządu jest prawidłowe? Zdjęcia dla oceny

piotrek2802 05 Mar 2022 10:40 6585 15
REKLAMA
  • #1 19915796
    piotrek2802
    Poziom 3  
    Witam, może ktoś powiedzieć czy ustawienie walków jest prawidłowe?

AUDI A4 2.0ALT - Czy ustawienie walków rozrządu jest prawidłowe? Zdjęcia dla oceny AUDI A4 2.0ALT - Czy ustawienie walków rozrządu jest prawidłowe? Zdjęcia dla oceny
  • REKLAMA
  • #2 19915801
    zasilaczwarsztatowy
    Poziom 13  
    Ocena: 42
    Witam jest prawidłowo.

Dodano po 1 [minuty]:

Policz ile jest ogniwek między znakami.
  • #3 19915809
    piotrek2802
    Poziom 3  
    Po próbie odpalenia jest mała kompresja na cylindrach od 2 do 5 bar głowica była naprawiana(wymieniane zawory głowica po kolizji) i myślałem że to wina rozrządu?

Dodano po 57 [sekundy]:

zasilaczwarsztatowy napisał:
    Witam jest prawidłowo.

Dodano po 1 [minuty]:

Policz ile jest ogniwek między znakami.

Jest 16 ogniwek
  • REKLAMA
  • #4 19916382
    zasilaczwarsztatowy
    Poziom 13  
    A rozrząd na pasku poprawnie ustawiony?
    Co się stało, że była kolizja?
  • #5 19916400
    piotrek2802
    Poziom 3  
    A rozrząd na pasku poprawnie ustawiony?
    Co się stało, że była kolizja?

Była kolizja bo pękł ślizg od napinacza i ścięło 3 zęby na wariatorze. Rozrząd na pasku ustawiłem na znaki do pokrywy. Już nie mam pomysłu do tego auta
  • REKLAMA
  • #6 19916530
    zasilaczwarsztatowy
    Poziom 13  
    Popychacze chydrauliczne powciskałeś przed montazem?

Dodano po 1 [minuty]:

No i tłoki sprawdzałeś czy nie pęknięte?
  • REKLAMA
  • #7 19916563
    piotrek2802
    Poziom 3  
    Popychacze chydrauliczne powciskałeś przed montazem?

Dodano po 1 [minuty]:

No i tłoki sprawdzałeś czy nie pęknięte?

Tłoki sprawdzone nie są pęknięte ani nie są opuszczone. Popychacze wyciskałem przed montażem.
  • #8 19916575
    zasilaczwarsztatowy
    Poziom 13  
    No to chyba trzeba zdjąć głowice.

Dodano po 2 [minuty]:

A kręciłeś ręcznie silnikiem? Nic go nie blokowało?
  • #9 19916620
    piotrek2802
    Poziom 3  
    No to chyba trzeba zdjąć głowice.

Dodano po 2 [minuty]:

A kręciłeś ręcznie silnikiem? Nic go nie blokowało?

Nic nie blokowało przed zdjęciem głowicy wcześniej wyjmowałem walki i podawałem powietrze na cylindry i powietrze schodziło teraz jak wyjelem i podawałem powietrze to trzyma nie uchodzi z cylindrów czyli zawory i głowica ok zastanawia mnie ten rozrząd czy za wcześniej nie otwierają się zawory ale ustawiłem walki zgodnie ze znakami tam na tym wariatorze jest kilka punktów zaznaczonych i zastanawiam się czy tu nie tkwi problem
  • #10 19916685
    zasilaczwarsztatowy
    Poziom 13  
    Pokręć wałkiem ssącym do przodu i dotyły tak żeby wariator zablokował się na swojej wewnętrznej blokadzie i sprawdż jeszcze raz znaki.
  • #11 20245608
    nix0302
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Witam, widze ze duzo osob blednie ustawia te walki w ALT sugerujac sie schematem z google ktory rowniez jest bledny! Walek ssacy jest przestawiny o 180 stopni na Twoim zdjeciu dlatego nie ma kompresji, wydechowy jest ok
  • #12 20432405
    piotrjz91
    Poziom 1  
    Czyli wydechowy ustawiacie na klin, ssący na strzałkę[trójkąt], ma być 16 ogniwek licząc od znaku 1 zawsze w tą samą stronę 16 wychodzi za znaczkiem, czyli pomiędzy znakami jest 15 ogniwek. Na schemacie nie wiem czemu ale wałek ssący jest obrócony 180*[/tr]
  • #13 20432407
    nix0302
    Poziom 7  
    Dokładnie, nie sugeruj sie schematem bo jest błedny
  • #14 21484162
    lukasz12021991
    Poziom 4  
    >>20432407 czyli jak mają być ustawione krzywki na pierwszym cylindrze patrząc od rozrządu (mniej więcej tak / czy inaczej?) mam ustawiony na znaki i blokuje go nie mocno, ale blokuje. Szukam zdjęcia prawidłowo ustawionych ustawionych wałków
  • #15 21484190
    nix0302
    Poziom 7  
    miedzy znakami 15 ogniwek i znaki zaznaczone na czerwono
    Zębatki z łańcuchem na oznaczonej czerwono długości 15 ogniw.
  • #16 21739670
    paweltaki
    Poziom 12  
    Ocena: 63
    A ja mam pytanie u mnie wycięło zęby na wałku rozrządu wydechowym. Chcę wymienić samo kółko. Czy ono jest ma wcisk?? Jakie nr części mają pierścienie zaworu zmiennych faz? Może ktoś podpowie jak zdemontować zawór z koła zmiennych faz rozrządu?Dziękuję za podpowiedź.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prawidłowego ustawienia wałków rozrządu w silniku Audi A4 2.0 ALT. Użytkownik pyta o poprawność ustawienia wałków na podstawie zdjęć i opisuje problem niskiej kompresji (2-5 bar) po kolizji, w której uszkodzony został ślizg napinacza i ścięte zęby na wariatorze. Rozrząd na pasku ustawiono według znaków na pokrywie, jednak podejrzewa się błędne ustawienie wałka ssącego, który według późniejszych wskazówek jest obrócony o 180 stopni względem schematu z Google, który jest błędny. Zalecane jest liczenie ogniwek paska między znakami – prawidłowo powinno być 15 ogniwek między znakami, a wałek ssący powinien być ustawiony na strzałkę, wydechowy na klin. Sprawdzono tłoki i popychacze hydrauliczne, które są w porządku. Sugerowano ręczne obracanie wałkiem ssącym do momentu zablokowania wariatora i ponowne sprawdzenie znaków. Pojawiło się także pytanie o wymianę koła zębatego wałka wydechowego i demontaż zaworu zmiennych faz rozrządu. Wskazano, że wiele osób błędnie ustawia wałki, sugerując się niepoprawnymi schematami, co prowadzi do braku kompresji i problemów z rozruchem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA