logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP w24448hc: Wymiana podświetlenia CCFL na LED - zastosowanie listwy krawędziowej i sterownika

Wini 230 06 Mar 2022 01:03 756 3
REKLAMA
  • #1 19917157
    Wini 230
    Poziom 23  
    Ocena: 309
    Witam, posiadam monitor HP w24448hc, jest on podświetlany 6 świetlówkami, monitor działa, jasność jest dobra ale obraz wpada trochę w odcień pomarańczowy, nie za bardzo da się to wyregulować, ponadto urządzenie pobiera sporo energii, a matryca odczuwalnie grzeje. Zastanawiam się nad wymianą podświetlenia na LEDowe, czy sprawdzi się w tej matrycy ? Mam listwę krawędziową LED z monitora 24 calowego, wraz z driverem, ale tu się chyba taka nie zmieści. Jakie ewentualnie listwy tutaj zastosować ? Zasilanie zrobiłbym, na przetwornicy, step up, jakimś uniwersalnym driverze z regulacją jasności, albo regulację jasności zrobiłbym w formie PWM na Arduino Nano i tranzystorze Mosfet

Tak wygląda oryginalne podświetlenie
    HP w24448hc: Wymiana podświetlenia CCFL na LED - zastosowanie listwy krawędziowej i sterownika
  • REKLAMA
  • #2 19917210
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Wini 230 napisał:
    Witam, posiadam monitor HP w24448hc, jest on podświetlany 6 świetlówkami, monitor działa, jasność jest dobra ale obraz wpada trochę w odcień pomarańczowy, nie za bardzo da się to wyregulować, ponadto urządzenie pobiera sporo energii, a matryca odczuwalnie grzeje. Zastanawiam się nad wymianą podświetlenia na LEDowe, czy sprawdzi się w tej matrycy ? Mam listwę krawędziową LED z monitora 24 calowego, wraz z driverem, ale tu się chyba taka nie zmieści. Jakie ewentualnie listwy tutaj zastosować ? Zasilanie zrobiłbym, na przetwornicy, step up, jakimś uniwersalnym driverze z regulacją jasności, albo regulację jasności zrobiłbym w formie PWM na Arduino Nano i tranzystorze Mosfet
    Według mnie, to pomysł bez sensu, ale to tylko moja subiektywna opinia. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 19917211
    Wini 230
    Poziom 23  
    Zmieniałem już podświetlenie z CCFL na Led w innym monitorze, z podświetleniem krawędziowym, korzystając z gotowego zestawu do konwersji monitorów. Tam były świetlówki już mocno wypalone, świeciły słabo, ciemniej na końcach. Po wymianie już nie było pomarańczowej poświaty, ale z kolei obraz był trochę zbyt zimny, co nie za bardzo dało się zredukować w ustawieniach i trzeba było mocno zmniejszyć kolor niebieski, ale ogólnie efekt był na korzyść LEDów. Tutaj nie wiem czy będę zmieniał, chyba nie, bo obraz nie jest najgorszy i nie wiem, jaki byłby po zmianie, ale pytam, gdybym kiedyś się zdecydował
  • #4 20338910
    Wini 230
    Poziom 23  
    Witam, ponownie rozważam modyfikację monitora, ponieważ pobiera on aż 90W, ekran grzeje, jak grzejnik, marnując energię, ale matryca nie jest porysowana, ma dosyć wysoką rozdzielczość, dlatego pomyślałem o przeróbce. Posiadam listwy LED z telewizora LG 32LJ500V, czy optycznie sprawdziłyby się jako podświetlenie w tym monitorze ? Od strony elektrycznej, pomyślałem że można by je porozcinać i połączyć tak, aby wszystkie zmieściły się w ekranie, z zasilacza telewizora wyciąć inwerter podświetlenia i zaadaptować go do monitora, ewentualnie dociąć listwy na odpowiednią długość i zasilić je z dodatkowej przetwornicy, z regulacją prądu i napięcia, czy to dobry kierunek ?
REKLAMA