Dzień dobry.
Mam stary monitor, model gdzieś z 2008 roku
Flatron W1942S. Czy istnieje możliwość wymienienia w nim podświetlenia matrycy ? Z CCFL (zimna katoda) na LED. Rozebrałem go i wiem, że są w nim jarzeniówki / świetlówki. Nie wiem na ile V pracują, ani jakiej są mocy. Wiem, że są podłączone do "wysokiego napięcia" - a przynajmniej tak głosi napis na płytce scalonej.
Chciałbym w ich miejsce zamontować diody LED. Tak dla dobra moich oczu.
I lepszego samopoczucia.
Rozumiem, że musiałbym znaleźć jakaś listwę podświetlająca z LED'ami. Zastanawia mnie tylko czy one się tam zmieszczą? Czy to w ogóle sklei się do kupy i matryca będzie w miarę sensownie podświetlana no i co najważniejsze czy jakoś będę mógł to zasilić? Na ile V jest taka podświetlająca listwa LEDowa? Czy ktoś z Was dokonywał takiej operacji? Zamierzam napisać do LG, może oni produkowali takie listwy na podmiankę i będą dedykowane, fabryczne. Okaże się.
(12.07.2022)
LG odpowiedziało, że można montować tylko to co sami zrobili. Czyli w sumie nie zaproponowało żadnego rozwiązania w tym przypadku. Nic nie wspominali o zamiennikach, albo jakimś alternatywnym rozwiązaniu. Odpisałem im, może powiedzą coś więcej.
W internecie znałem listwy na 12 V, LED, barwy rożne, ciepłe, zimne, neutralne.
Być może będę je testował. Zasilanie 12 V wezmę z zasilacza komputera, ATX.
Jak już zrobię to pokaże jak wyszło
Mam stary monitor, model gdzieś z 2008 roku
Rozumiem, że musiałbym znaleźć jakaś listwę podświetlająca z LED'ami. Zastanawia mnie tylko czy one się tam zmieszczą? Czy to w ogóle sklei się do kupy i matryca będzie w miarę sensownie podświetlana no i co najważniejsze czy jakoś będę mógł to zasilić? Na ile V jest taka podświetlająca listwa LEDowa? Czy ktoś z Was dokonywał takiej operacji? Zamierzam napisać do LG, może oni produkowali takie listwy na podmiankę i będą dedykowane, fabryczne. Okaże się.
(12.07.2022)
LG odpowiedziało, że można montować tylko to co sami zrobili. Czyli w sumie nie zaproponowało żadnego rozwiązania w tym przypadku. Nic nie wspominali o zamiennikach, albo jakimś alternatywnym rozwiązaniu. Odpisałem im, może powiedzą coś więcej.
W internecie znałem listwy na 12 V, LED, barwy rożne, ciepłe, zimne, neutralne.