logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana podświetlenia matrycy: CCFL na LED w monitorze Flatron W1942S - praktyczne wskazówki

HuraganKatrina 11 Lip 2022 17:44 831 2
REKLAMA
  • #1 20097535
    HuraganKatrina
    Poziom 3  
    Ocena: 10
    Dzień dobry.
    Mam stary monitor, model gdzieś z 2008 roku :) Flatron W1942S. Czy istnieje możliwość wymienienia w nim podświetlenia matrycy ? Z CCFL (zimna katoda) na LED. Rozebrałem go i wiem, że są w nim jarzeniówki / świetlówki. Nie wiem na ile V pracują, ani jakiej są mocy. Wiem, że są podłączone do "wysokiego napięcia" - a przynajmniej tak głosi napis na płytce scalonej. :) Chciałbym w ich miejsce zamontować diody LED. Tak dla dobra moich oczu. :) I lepszego samopoczucia. :)

Rozumiem, że musiałbym znaleźć jakaś listwę podświetlająca z LED'ami. Zastanawia mnie tylko czy one się tam zmieszczą? Czy to w ogóle sklei się do kupy i matryca będzie w miarę sensownie podświetlana no i co najważniejsze czy jakoś będę mógł to zasilić? Na ile V jest taka podświetlająca listwa LEDowa? Czy ktoś z Was dokonywał takiej operacji? Zamierzam napisać do LG, może oni produkowali takie listwy na podmiankę i będą dedykowane, fabryczne. Okaże się. ;)

(12.07.2022)
    LG odpowiedziało, że można montować tylko to co sami zrobili. Czyli w sumie nie zaproponowało żadnego rozwiązania w tym przypadku. Nic nie wspominali o zamiennikach, albo jakimś alternatywnym rozwiązaniu. Odpisałem im, może powiedzą coś więcej. :)

W internecie znałem listwy na 12 V, LED, barwy rożne, ciepłe, zimne, neutralne. :) Być może będę je testował. Zasilanie 12 V wezmę z zasilacza komputera, ATX. :) Jak już zrobię to pokaże jak wyszło :)
  • REKLAMA
  • #2 20102453
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 188
    Marketowe listwy LED do np.: podświetlania szafek? Delikatnie mówiąc... średnio się nadają do tego celu. Gęstość LED-ów jest niewielka na takiej listwie i tym samym ilość generowanego światła jest mocno niewystarczająca do podświetlenia matrycy. Pomijam, że taka listwa jest mocno za szeroka i nie da się jej zamontować w miejsce świetlówek.

Dla producenta monitora, matryca jest komponentem nierozbieralnym. Takie LG (i inni) powie Ci albo wymień matrycę albo cały monitor :D

Do takiej "zabawy" dostępne są specjalne zestawy i szukaj pod hasłem "LED Backlight Lamps Update Kit Adjustable LED Light For LCD Monitor". W skład wchodzą odpowiednio dostosowane listwy LED oraz driver/przetwornica do ich zasilania.

Aspektów ekonomicznych takiej przeróbki nie poruszam.

Pozdr!
  • #3 20103583
    HuraganKatrina
    Poziom 3  
    Ocena: 10
    adamz74 napisał:

Do takiej "zabawy" dostępne są specjalne zestawy i szukaj pod hasłem "LED Backlight Lamps Update Kit Adjustable LED Light For LCD Monitor". W skład wchodzą odpowiednio dostosowane listwy LED oraz driver/przetwornica do ich zasilania.

Pozdr!

Dzięki. Zacznę szukać. :)

[1.08.22]
    Jeszcze nie zdążyłem zbudować takiego monitora. Brakuje mi pieniędzy i czasu. Może ktoś jeszcze chce się wypowiedzieć w tym temacie ? Może już ktoś robił podobne przeróbki i chciałby sie pochwalić ?
REKLAMA