logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ciemny tekst na niebieskim wyświetlaczu LCD HD44780 z konwerterem I2C podłączonym do NodeMCU

przemo996 09 Mar 2022 10:46 861 4
REKLAMA
  • #1 19922352
    przemo996
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Do NodeMCU podłączyłem wyświetlacz w kolorze niebieskim z konwerter I2C. Tekst się wyświetla, jednak nie w typowym dla tego modelu jasnym kolorze lecz jest jakby ciemnym cieniem. gdy w czasie pracy na chwilę przerwę zasilanie zaczyna wyświetlać krzaczki, co jest oczywiste bo nie jest poprawnie skonfigurowany, ale one mają już prawidłowy kolor, gdy w tej sytuacji zostanie wywołana metoda begin() czy init() (w zależności od biblioteki) wraca ciemny tekst. Ciemny tekst na niebieskim wyświetlaczu LCD HD44780 z konwerterem I2C podłączonym do NodeMCU Ciemny tekst na niebieskim wyświetlaczu LCD HD44780 z konwerterem I2C podłączonym do NodeMCU
    W czym problem? czy oznacza to uszkodzenie wyświetlacza lub konwertera? Czy ma ktoś podobne doświadczenia, pomysł jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 19922362
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 826
    Kontrast regulowałeś ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19922398
    przemo996
    Poziom 9  
    Tak, ten niepoprawny kolor wyświetla się przy maksymalnym kontraście, po zmniejszeniu zupełnie nic nie widać. Gdy wyświetlają się poprawnie malowane krzaczki regulacja kontrastu działa poprawnie.
  • REKLAMA
  • #4 19922409
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19922471
    przemo996
    Poziom 9  
    Konwerter fabrycznie połączony z wyświetlaczem, poprawiłem wszystkie luty, najwyraźniej gdzieś była wysoka rezystancja.
REKLAMA