Lab75 napisał: W tego typu naświetlaczach...
Tego, to znaczy którego dokładnie i po czym mamy je rozróżniać? Podzielisz Się z nami wiedzą na ten temat?
Lab75 napisał: ..zasilacz CC (wielokanałowy) jest zintegrowany na jednym MCPCB z matrycą diod LED. Nie ma możliwości przeprowadzenia w prosty sposób takiej modyfikacji (pomijając konieczność demontażu/rozklejenia tego naświetlacza).
W przypadku modeli o konstrukcji konkretnie przez Ciebie wskazanej jest to jedno z łatwiejszych przedsięwzięć z conajmniej dwóch powodów: łatwy dostęp do podzespołów oraz ograniczenie sprawy do wymiany jednego rezystora.
jarek_lnx napisał: @Mateusz_konstruktor Miał byś rację gdyby tam był przetwornica, ale nie masz racji, to zestaw liniowych źródeł prądowych.
Zdaje sobie że regulacja napięciowa, w zakresie w którym źródła prądowe przestają stabilizować, działa kiepsko i wprowadza wrażliwość na niewielkie wahania napięcia spowodowane zmianami obciążenia sieci, ale czasami ludzie poszukują takich prymitywnych rozwiązań.
Są szanse że da się to regulować sterowaniem fazowym (ściemniaczem na triaku).
Gorzej jeśli to jeden z układów który zmienia ilość zasilanych LEDów w zależności od wartości chwilowej napięcia.
Dodano po 3 [minuty]:
Mateusz_konstruktor napisał: Jak znajdę, to wrzucę zdjęcie takiego zasilacza z wnętrza.
Lepiej poszukaj zdjęcia dowolnej lampy z LEDami na MCPCB zobaczysz że nie mają oddzielnego zasilacza tylko prymitywny liniowy - tani zasilacz na PCB wraz z LEDami
Po pierwsze: co powiesz na zamieszczone przeze mnie zdjęcia? Są to zdjęcia oryginalnie stosowanych zasilaczy zbudowanych o przetwornice. Tu widać rozbieżność.
Rozmawiamy o naświetlaczach przeznaczonych do pracy na zewnątrz, o adekwatnej klasie IP. Czy jesteś pewien, że również w wyrobach o klasie IP 65 stosowane są rozwiązania przez Ciebie wskazywane? Możesz podać model choć jednego naświetlacza tak zbudowanego?
Prymitywne rozwiązania mogą być, ale takie wynikające z poznania faktycznie zastosowanego rozwiązania zamiast radzenia "w ciemno" w obliczu stosowania również drugiego rozwiązania technicznego wyłączającego możliwość używania obniżania napięcia zasilania w celu zmniejszenia jasności świecenia.
Ściemniaczem na triaku nie da się regulować nawet w "Twoim" wariancie ze względu na budowę i funkcjonalność tychże układów opartych o zasadę liniowego źródła prądowego.
jarek_lnx napisał: Mateusz_konstruktor napisał: 1. Zasilacza liniowego w naświetlaczach nie spotkałem, to byłoby jednocześnie rozwiązanie bez sensu. Przykładowe zdjęcia z Elektrody:
Jeśli coś jest kiepskie, ale tanie w produkcji, to ma sens, w końcu to producent decyduje co mu sie opłaca a klient ma tą zaletę że się nie zna, więc nie zauważy różnicy
Przykład takich płytek z liniowym regulatorem (jakbyś chciał twierdzić że jest inaczej, to znajdź cewkę mocy)
Mateusz_konstruktor napisał: 2. Odnalezienie egzemplarza lampy o zasilaczu zabudowanym na wspólnej płytce nic nie wnosi do tematu.
Wnosi, dlatego że są to zasilacze liniowe i chciałem żebyś się przekonał sam, zamiast tłumaczyć mi swoje myślenie życzeniowe.
Tylko pytanie: czy to nie są moduły stosowane w naświetlaczach przeznaczonych do pracy nie na zewnątrz? O bezzasadności odnalezienia właśnie takiego przykładu pisałem.