logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenia AGD (220-240V) vs. zasilanie sieciowe 230V+/-10% (207-253V).

pawel_es 15 Mar 2022 19:07 2418 8
REKLAMA
  • #1 19932821
    pawel_es
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,
    Przymierzam się do zakupu ekspresu do kawy pewnego niemieckiego producenta który w karcie produktu ma wyspecyfikowane napięcie zasilania 220-240V. Z tego co już doczytałem na innych forach dyskusyjnych, to ekspres ten w naszych realiach raportuje czasami błąd zbyt niskiego/wysokiego napięcia zasilania, które zgodnie z prawem zakład energetyczny może nam dostarczyć. Sprawdzałem multimetrem w domowej rozdzielnicy i w ciągu dnia napięcia fazowe nie schodzą poniżej 240V, wiec raczej z kawki będą nici. Czy to jest dopuszczalne żeby w Polsce sprzedawać sprzęt AGD o mniejszej tolerancji napięcia zasilania, który po prostu nie będzie działał wtedy gdy go potrzebujemy? Jak żyć, co pić? ;-)
  • REKLAMA
  • #2 19932931
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 737
    Ekspres Siemensa/Boscha naprawdę sobie daruj.
    To chyba największy chłam wśród firmowych ekspresów.
  • #3 19932966
    Walery K
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    arekb81 napisał:
    Ekspres Siemensa/Boscha naprawdę sobie daruj.
    To chyba największy chłam wśród firmowych ekspresów.

Skąd taka opinia, masz takowy, czy słyszałeś od kogoś?
    Ja mam Siemensa po kilku innych markowych ekspresach i jest to najlepszy z tych które do tej pory posiadałem.
    Na moim też pisze 220 - 240V i chociaż w tej chwili mieszkam na wsi gdzie napięcie nie jest zbyt stabilne często spada nawet poniżej 210V i nigdy nie miałem z nim najmniejszych problemów więc tym nie powinieneś się martwić.
  • REKLAMA
  • #4 19932974
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 737
    Cytat:
    Ja mam Siemensa po kilku innych markowych ekspresach i jest to najlepszy z tych które do tej pory posiadałem.

Kluczowe pytanie; ile masz zrobionych kaw?

2-3 tysiące? Przy ok. 4-5 tys. zmienisz zdanie.
  • REKLAMA
  • #5 19932981
    pawel_es
    Poziom 2  
    arekb81 napisał:
    Cytat:

pany i panewki, moje pytanie dotyczy mozliwosci sprzedawania sprzetu agd o mniejszej tolerancji napieca zasilania, a nie jakosci/ceny/ilosci zrobionych kaw.
  • #6 19932991
    Walery K
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Pisałem przecież, że nie ma z tym żadnych problemów. Na wielu urządzeniach pisze, że są przeznaczone do sieci 230V i też działają w polskiej sieci.
    W dzisiejszych czasach gdzie elektronika zasilana jest z zasilaczy impulsowych to tolerancja napięcia zasilania jest bardzo duża.

Dodano po 6 [minuty]:

arekb81 napisał:

No i mam zrobione ponad 4 tyś. kaw i działa jak najlepiej.
  • #7 19933051
    pawel_es
    Poziom 2  
    czy moderator ktory przeniosl ten watek do dzialu agd zrozumial w ogole kwestie napiec zasilania czy utknal na poziomie kawy?
  • REKLAMA
  • #8 19933198
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Naprawiam ekspresy od kilkunastu lat i jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby wartość napięcia w jakikolwiek sposób wpływała na pracę urządzenia. Oczywiście w rozsądnych granicach. Napięcie w warsztacie nie spada poniżej 240V nigdy ale zdarza się testować sprzęt na transformatorze separacyjnym, który jest dość "miękki" i przy załączeniu grzałki potrafi przysiąść do 210V. Z tego tytułu nie było nigdy problemów. Zresztą podawany zakres 220-240 wynika z różnych standardów na świecie. Europa już dawno zastosowała 230V jako kompromis pomiędzy 220, a 240V które to napięcia obowiązywały w różnych krajach i dalej na świecie obowiązują.

Czy mogę prosić o przykład konkretnego modelu, który "ma problem" z zaniżonym lub zawyżonym napięciem?
  • #9 19933623
    pawel_es
    Poziom 2  
    teskot napisał:
    Czy mogę prosić o przykład konkretnego modelu, który "ma problem" z zaniżonym lub zawyżonym napięciem?

np. siemens eq6/7, na forach pisza najczesciej o zbyt wysokim napieciu zasilania (mozliwe jesli w okolicy dziala fotowoltaika i podbija). u mnie licznik energii shelly-3em wskazuje na fazach od 245 do 251V w ciagu dnia. widze tez ze podobny watek byl poruszony tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3744370.html#19024779
    https://www.bean2cup.org/forums/showtopic/51740/0/eq6-s600.html

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zakupu ekspresu do kawy niemieckiego producenta, który wymaga zasilania 220-240V. Użytkownik obawia się, że w polskich warunkach napięcie może przekraczać te wartości, co prowadzi do błędów w działaniu urządzenia. Inni uczestnicy forum zauważają, że wiele urządzeń z oznaczeniem 220-240V działa poprawnie w polskiej sieci, która dostarcza napięcie 230V z tolerancją. Wskazują, że nowoczesne zasilacze impulsowe mają dużą tolerancję na wahania napięcia. Pojawiły się również konkretne przykłady modeli, takich jak Siemens EQ6/7, które mogą mieć problemy z zbyt wysokim napięciem, zwłaszcza w rejonach z instalacjami fotowoltaicznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA