logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować piny zasilania i masy w interfejsie LPG LandiRenzo?

Damiani 07 Lis 2005 10:06 6402 11
REKLAMA
  • #1 1961937
    Damiani
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam :D
    Mam interfejs LPG w komputerze LandiRenzo LCS A/1-V05 E i chciałbym rozpoznać który pin jest od zasilania(+12V) a który od masy(-GROUND) :)
    Jak to mogę zrobić przy pomocy miernika i co mi będzie potrzebne :?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1962282
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 192
    Witam!! Na ogol sa 4 piny (jeszcze sie nie spodkalem z wieksza iloscia :) ). Wez miernik i ustaw go na omomierz czy (jesli masz) piszczyk i patrz gdzie masz (na ktoryms z tych pinow) zwarcie do masy - i masz znaleziona mase. Teraz szukamy plusa: ustawiasz miernik na pomiar napiecia i jedna koncowke (masowa) podlaczasz do masy (kasty auta) a druga patrzysz jeden po drugim pinie na ktorym pojawi Ci sie 12V - masz znalezione zasilanie w komplecie :) . Nadawanie i odbior (piny na ktorych "gada" sobie centralka podlaczasz "w ciemno" - jesli nie zagada zamieniasz je miejscami i musi ruszyc (no chyba ze masz cos nie tak z kablem, oprogramowaniem, porem COM itp.)
    Mam nadzieje ze wytlumaczylem to w prosty sposob. Powodzenia, pozdrawiam!!

PS. Jakie masz oproramowanie do tej centralki? Ja nie moge znalezc odpowiedniego, z ktorym by mi sie ta centralka polaczyla.
  • #3 1963703
    Damiani
    Poziom 12  
    U mnie jest 2 rzędy po 4 piny jak to widać na załączonym obrazku :|
    (piny to te czarne kropki i oczywiście wszystko w realu jest ładniejsze :D)
    Czeka mnie chyba po prostu bardzo dużo szukania :cry:
    No chyba że znajdę analogię do układów innych marek :)
    Czy może ktoś mi pomóc :?:
  • REKLAMA
  • #4 1963915
    TomPi
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    poszukaj na elektrodzie - jest tego sporo, kolega w poście wyżej dobrze podpowiada i wcale nie ma za wiele szukania.
  • REKLAMA
  • #5 1964190
    Damiani
    Poziom 12  
    TomPi napisał:
    poszukaj na elektrodzie - jest tego sporo, kolega w poście wyżej dobrze podpowiada i wcale nie ma za wiele szukania.

Szukałem,szukałem i nic :cry:
    Nie ma schematu pod tą wtyczkę w ogóle :( Nawet szukałem na "sławetnym" serwisie aukcyjnym i wszyscy mówią mi o 4 pinowej owalnej wtyczce :cry:
    Proszę pomóżcie
  • #6 1964251
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Te piny są w jednym rzędzie i zasilanie tam gdzie ok. +12, masa omomierzem, a K i L napięcie sporo niższe niż 12V (można je zamienić i nic sie nie stanie). Układ chyba taki jak w bingo
  • #7 1964499
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Damiani piszesz w sumie o 8 pinach. Jestes pewny czy 4 nie sa puste?
    ............................
    PS. moim skromnym zdaniem to jest to samo co Bingo S
  • REKLAMA
  • #8 1964576
    Damiani
    Poziom 12  
    jaceksu25 napisał:
    Damiani piszesz w sumie o 8 pinach. Jestes pewny czy 4 nie sa puste?
    ............................
    PS. moim skromnym zdaniem to jest to samo co Bingo S

Napisałem tylko o wtyczce że jest na 8 pinów bo tyle wzrokowo widać ale miernikiem jeszcze nie zaglądałem czy są puste :)
  • #9 1965043
    jaceksu25
    Poziom 19  
    wiec mozesz byc pewny ze jest to samo co bingo s :-)
    a dla pewnosci zrob jak pisal Radeon 24
  • #10 1965417
    Damiani
    Poziom 12  
    Witam ponownie :)
    Właśnie wracam z garażu i dostałem taki oto wynik :|
    Ciekawe prawda :?:
    I co ja mam teraz zrobić i jak znaleść które piny +5V odpowiadają za komunikację - ten rozstaw to normalnie pomieszanie interfejsu z Tartarini oraz Bingo, Bingo S, Leonardo, Milenium, Nicolaus, Voila Plus, Stag 100, DREAM XXI normalnie jakby 2 w jednym :|
    Co mi radzicie :?:
  • Pomocny post
    #11 1965868
    TomPi
    Poziom 20  
    podłącz to tak jak na rysunku:
    Załączniki:
    • Jak zidentyfikować piny zasilania i masy w interfejsie LPG LandiRenzo? gaz.jpg (9.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2260088
    Damiani
    Poziom 12  
    Dzięki za rady :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy identyfikacji pinów zasilania (+12V) i masy (-GROUND) w interfejsie LPG LandiRenzo LCS A/1-V05 E. Zaleca się użycie miernika ustawionego na omomierz lub test ciągłości (piszczyk) do znalezienia masy poprzez wykrycie zwarcia do karoserii pojazdu. Następnie miernik ustawiony na pomiar napięcia pozwala zlokalizować pin zasilania, podłączając jedną końcówkę do masy, a drugą kolejno do pinów wtyczki, szukając napięcia około 12V. Wtyczka posiada 8 pinów ułożonych w dwóch rzędach po 4, co komplikuje identyfikację, gdyż może łączyć cechy interfejsów różnych marek (Tartarini, Bingo, Bingo S, Leonardo, Milenium, Nicolaus, Voila Plus, Stag 100, DREAM XXI). Piny komunikacyjne (K i L) mają niższe napięcie i można je zamieniać miejscami bez szkody. Brak oficjalnych schematów wymusza metodę pomiarową i analogię do podobnych układów. Zalecane jest podłączenie według schematu udostępnionego w dyskusji, a także sprawdzenie, czy niektóre piny są puste. Oprogramowanie do centralki jest trudne do znalezienia, co utrudnia komunikację z interfejsem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA