logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wskaźnik LPG (0-90Ω) do wskaźnika paliwa działającego odwrotnie?

rukasuzu 03 Maj 2006 16:00 8427 10
REKLAMA
  • #1 2587837
    rukasuzu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Chciałbym podłączyć wskaźnik z butli do wskazówki od poziomu paliwa. Jest tylko jeden problem, wskaznik ma płynną zmianę rezystancji od 0 (zbiornik pusty) do 90 ohm (zbiorni pelny), natomiast wskaznik na desce reaguje odwronie tzn. 0 - maksymalne wskazanie 100 ohm - minimalne wskazanie. Osobiście jestem w stanie się przyzwyczaić do odwrotnego wskazania, ale może jest ktoś w stanie naszkicować schemat jakiegoś sensownego inwertera??
  • REKLAMA
  • #2 2588570
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Poszukaj dobrze na forum bylo to kilka razy walkowane,ale odrazu cie uprzedze ze nie jest latwo to zgrac zeby pokazywalo.

pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2591945
    DJ_Darush
    Poziom 11  
    Najprostrze rozwiązanie jak wskazuwka działa odwrotnie to wydrukować tarcze od poziomu paliwa odwrotnie i odpowiednio wyskalowac. Wtedy bedzie mniej klopotu z przerobkami. Pozdro.
  • REKLAMA
  • #4 2593499
    rukasuzu
    Poziom 11  
    DJ_Darush napisał:
    Najprostrze rozwiązanie jak wskazuwka działa odwrotnie to wydrukować tarcze od poziomu paliwa odwrotnie i odpowiednio wyskalowac. Wtedy bedzie mniej klopotu z przerobkami. pozdrawiam.

Nie do końca, bo jak przełącze na benzynę to wtedy tutaj będzie odwrotne wskazanie. Wydaje mi się że dało by się to zrobić na jakimś wzmacniaczu operacyjnym, pytanie tylko jak??
  • #5 2593745
    Jarooo!!!
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam
    Juz koledzy pisali rozwiazanie nie jest latwe. Sam wzm. operacyjny nic nie da. Wskazania ilosci benzyny i gazu operte sa na prostej pentli prodowej. Nalezy zatem zbudoawc zrodlo prodowe sterowane czujnikiem. A moze jednak lepiej nakleic na wskaznik poliwa druga skale dla gazu, zamontowac przekaznik przelaczajacy czujniki w chwili wlaczenia LPG i problem z glowy?
    Pozdrawiam
  • #8 2596488
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Moze napisz na PW do kogos co mial jakis sprawdzony patent w tamtym temacie.Cholera byl jeszcze jede dosc obszerny temat o wskazniku ale ni cholery nie moge go znalesc :/

Pozdro
  • REKLAMA
  • #9 2641127
    walo
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    a nie lepiej zmontowac uklad zeby diody wskazywaly poziom gazu ja tak bym wolal
  • #10 6983860
    piotr899
    Poziom 11  
    Witam wszystkich mam pewien pomysł na wskazanie ilości gazu w butli jak nie macie takiego ;p zacznę od początku mam w swojej astrze założony gaz z firmy autronic al700 i on nie ma wskazania ilości gazu tylko ma taki czujnik przy butki i pokazuje samą rezerwęi to strasznie niedokładne ;/ i dostałem od kolegi grugi komputer do gazu z wskaźnikiem i czujnikiem przy butli a jest on z firmy Landi Rezo cos takiego :

i chce podłączyć ten drugi komputer tylko do wskaźnika gazu a reszte nie potrzebnych kabli odciąć i tu się pojawia problem ;/ ale już wmiare wszystko podłączyłem a mianowicie z wtyczki od komputera odchodzą 4 kable do wskaźnika i są to piny 10, 11, 22 , 21 i to pozostawiam bez zmian i 2 kable do + jeden czerwony a drugi czarno czerwony jeden ma być cały czas podłączony do akumulatora a drugi ma być do stacyjki że po przekręceniu kluczka dopiero wtedy wysyłany jest prąd i to są piny 19, 20 i czarny z pinem 8 to jest masa, to jest do zasilania jeszcze zostaje biały czyli pin 3 a ten kabel ma iść do czujnika do butki a drugi kabel od tego czujnika ma iść na masę, i wszystko chodzi wskazuje ilość gazu w butli 4 diodami i 5 to jest rezerwa i nawet dokładne Smile lecz jeszcze mam taki problem a mianowicie czy ten komputer nie bedzie obciążała akumulatora bo to już bedzie drugi od gazu i cz ten kabel co mam być cały czas podłączony do akumulatora to nie rozładuje mi akumulatora ??? i nie muszę jeszcze jakiegoś kabelka czasem podłączyć ??? może ktos już coś takiego robił i wie i i jak to niech napisze z góry dziękuje bo może i komuś to pomoże bo może i inni cos takiego założą do swojego auta ;p
  • #11 6997098
    mirben
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Cytat:
    Jest tylko jeden problem, wskaznik ma płynną zmianę rezystancji od 0 (zbiornik pusty) do 90 ohm (zbiorni pelny), natomiast wskaznik na desce reaguje odwronie tzn. 0 - maksymalne wskazanie 100 ohm - minimalne wskazanie.

Proponuję w czujniku gazu przenieść podłączenie przewodu rezystora z pozycji 0 na max, czyli z jednej strony na drugą.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu podłączenia wskaźnika LPG o rezystancji zmieniającej się liniowo od 0 Ω (zbiornik pusty) do 90 Ω (zbiornik pełny) do wskaźnika paliwa, który działa odwrotnie – przy 0 Ω wskazuje pełny zbiornik, a przy 100 Ω pusty. Proponowane rozwiązania obejmują: wydrukowanie odwróconej skali na tarczy wskaźnika, zastosowanie przekaźnika do przełączania czujników przy zmianie paliwa, budowę inwertera sygnału opartego na wzmacniaczu operacyjnym lub źródle prądowym sterowanym czujnikiem. Jednak wzmacniacz operacyjny samodzielnie nie rozwiązuje problemu, gdyż wskazania oparte są na prostej pętli prądowej. Wskazano również na możliwość przeniesienia podłączenia przewodu rezystora w czujniku gazu, aby odwrócić charakterystykę rezystancji. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące alternatywnych wskaźników, np. diodowych. Jeden z uczestników opisuje praktyczne doświadczenia z instalacją LPG w Oplu Astra, wykorzystując wskaźnik i czujnik firmy Landi Rezo, próbując podłączyć go do wskaźnika gazu, co wiąże się z koniecznością odcięcia niepotrzebnych przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA