logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux do firmy ... nie chce Widnowsa jaki pojecacie??

Talibanczyk 07 Lis 2005 11:37 1278 8
REKLAMA
  • #1 1962125
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam... właśnie jestem w trakcie zakładania własnej dzioałalności.

Chcąć zaoszczędić parę groszy chciałbym zamiast Windy wgrać sobie jakiegoś LINUXA .. łatwego i przyjemnego w obsłudze.. który nie bedzie mi sprawiał zadnych problemów <tzn ja nie bede miał problemów> przy instalowaniu drukarki itp... bo jestem zielony w kwestii linuxa..

Co polecacie?? komputerek 1.6 Duron 512 ramu

Linki mile widziane.:)
  • REKLAMA
  • #2 1962246
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    System operacyjny jest platformą, na której pracują programy użytkowe. Najpierw proszę zastanowić się, jakich programów kolega będzie musiał w firmie używać. To dopiero da koledze podstawę do wyboru odpowiedniego systemu operacyjnego.
  • REKLAMA
  • #3 1962252
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    hmmm myslę ze te podstawowe.. czyli open office i chyba to wszystko :P
  • #4 1962787
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    no to w sumie dowolny z nowych wydań - żeby wszystkie sprzety wyłapał bezproblemowo

uzyj funkcji " szukaj " temat był wałkowany
  • REKLAMA
  • #5 1964959
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2251
    Dla "przesiadających" się z wingrozy ! polecam MANDRIVA + trochę podstaw linuxa ;-)
  • Pomocny post
    #7 1966833
    Olgierd
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam,
    Linuks w firmie, jest to bardzo zlozony temat!
    1. Jakie oprogamowanie ma byc zainstalowane/uzytkowane?

Dwa problemy:
    a) na dzien dzisiejszy to programy finansowo ksiegowe nie przewidziane do wspolpracy z Linuksem, jak zrozumialem jestes na etapie zakladania i wybor oprogramowania przed Toba, kieruj sie na oprogramowanie dzialajace pod Linuksem z tego co kojarze w jednym jest nawet obsluga kasy fiskalnej

b) platnik, jezeli musisz z niego korzystac i masz tylko jeden komputer Linuks odpada! Owszem jest projekt Janosik ale martwy od roku, nikt niepodskoczy ZUS'owi! (chyba ze jest idiota i ma "twarda xdupe")

http://www.rwo.pl/zamienniki.html#41
    http://www.linuxsoft.cz/pl/sw_list.php?id_kategory=94

2.Jaki sprzet bedzie podpiety do tej maszyny?
    Musisz wiedziec ze jest dosc spora ilosc sprzetu ktory niedziala pod Linuksem, sa to modemy, skanery, drukarki, itp
    polecam grupe dys.: pl.comp.os.linux.sprzet

powodzenia
    poz

PS. prosze skorzystaj z tego linka: http://abouttime.ag.bocznica.org/
    i dopiero wowczas zadawaj pytania, bedziesz wiedzial o co pytac ;)
  • REKLAMA
  • #8 17593292
    batot
    Poziom 16  
    Ocena: 68
    Dziwne że nikt Ci nie odpisał.
    Osobiście używam w firnie linuksa na wszystkich maszynach a rozwiązane mam to tak:

Ad 1.a. Płatnik wraz z programem księgowym zainstalowany jest na wirtualce pod linuksem. Wprawdzie masz Janosika zamiast płatnika pod Linuxem ale osobiście nie testowałem.
    Co do programu księgowego pomimo że działa teoretycznie pod WINE to jednak ze względu na dostępność z wielu miejsc "na świecie" i lepszy wygląd oraz funkcjonalność pozostawiliśmy go na windowsie.

Ad.1.b Płatnik działa na jednej maszynie z linuksem w wirtualce, więc się da. Dostęp do niego jest z każdego innego komputera przez sieć.

Ad.2. Posiadamy drukarki HP i Kyocera i nie ma z nimi problemu, są sterowniki.
    Ba posiadamy 20 letni skaner USB (ver1) snapscana do którego producent nigdy NIE WYPUŚCIŁ sterowników pod Linuksa i też działa. Jest to odpisane w necie. Wystarczy jeden plik "sterownika.bin" skopiować do Linuksa i już działa ;)
    Ogólnie nie natrafiłem na taki sprzęt który by nie dał rady działać z Linuksem. Pewnie się znajdzie.

Grupa grupe dys.: pl.comp.os.linux.sprzet chyba umarła.

Jak masz pytania to śmiało pisz.
    Chętnie pomogę i podzielę się wieloletnią wiedzą ale nie licz, że za ciebie to zrobię. ;)

Jest jeden plus tego.
    Nie muszę systemu od nowa nigdy stawiać jak coś się w systemie wykrzaczy tak jak to bywało w wersjach windosowskich a używałem serwerowych począwszy od windows 2000.
    Nie ma niespodzianek, w stylu że przychodzę do pracy i system windows przestaje się uruchamiać. ;-)
    Drugi niesamowity plus to fakt, że na linuksie (tutaj może dużo zależeć od użytej dystrybucji), bynajmniej u mnie działa dużo szybciej niż na windowsie.
    Raz że działa szybciej jak się odpowiednio skroli linuksa a dwa nie potrzebujesz hamulca w postaci antywirusa rezydentnego, który zawsze spowalnia, ba indeksacji plików nie potrzebujesz bo masz system plików np ext4 z jurnalingiem.
    Ech sporo by można jeszcze napisać.

Duża wada jest taka, że podstawy linuksa trzeba znać bo nie poradzisz sobie z instalacją czy ew jakimś problemem. Polecam dla laików ubuntu.
    Dobrze mieć jakiegoś kolegę co w razie problemu będzie mógł przyjść i coś pomóc abyś nie musiał na nowo stawiać systemu.
  • #9 17593424
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2251
    Odpisujesz na post, sprzed 13 lat ???

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozważając instalację Linuksa w firmie zamiast Windowsa na komputerze z procesorem 1.6 GHz Duron i 512 MB RAM, należy przede wszystkim określić wymagane oprogramowanie, np. OpenOffice. Zalecane są nowsze dystrybucje Linuksa, które lepiej obsługują sprzęt i urządzenia peryferyjne, takie jak drukarki. Mandriva jest polecana dla użytkowników przechodzących z Windowsa, oferując łatwość obsługi i podstawową znajomość systemu. W kontekście oprogramowania firmowego, szczególnie finansowo-księgowego, istnieją ograniczenia – wiele programów nie jest dostępnych natywnie pod Linuksem, a popularny program Płatnik nie działa bezpośrednio na Linuksie, choć można go uruchomić w maszynie wirtualnej. Projekt Janosik, będący alternatywą dla Płatnika, jest nieaktywny. W kwestii sprzętu, niektóre urządzenia, takie jak modemy, skanery i drukarki, mogą mieć problemy ze sterownikami, jednak wiele modeli HP i Kyocera działa bez problemów. Nawet starsze urządzenia, np. 20-letni skaner USB Snapscan, mogą być obsługiwane dzięki dostępnym sterownikom binarnym. Warto korzystać z forów i grup dyskusyjnych poświęconych sprzętowi pod Linuksem, aby sprawdzić kompatybilność urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA