logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wyłącznik nadprądowy Fael C-16A - zadziałanie przy włączeniu listwy, obciążony obwód

armin12 20 Mar 2022 01:06 984 13
REKLAMA
  • #1 19939501
    armin12
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam.

Postaram się wyjaśnić mój problem. Otóż do jednego obwodu zabezpieczonego wyłącznikiem nadprądowym Fael C-16A mam podłączonych 4 PC z monitorami, laptop, 2 telewizory (1 z nich z Xboxem i kinem domowym) i trochę drobniejszego sprzętu typu: router, zegarki, lampki, drukarka itp. Otóż gdy włączę jedną z listw (bez względu czy inne pracują czy nie) zdarza się, że zadziała bezpiecznik nadprądowy. Nie zawsze, ale najczęściej zdarza się to po włączeniu listwy, która jest najbardziej obciążona. Po przesunięciu w górę wyłączonego bezpiecznika najczęściej prąd mignie na ułamek sekundy i bezpiecznik opada z powrotem w dół. Dopiero za 2 przesunięciem w górę zaskakuje. Kolejna rzecz jest taka, że gdy wszystkie sprzęty są włączone i nastąpi przerwa w dostawie energii elektrycznej po stronie zakładu energetycznego to po ponownym włączeniu prądu na tym feralnym obwodzie pojawia się zasilanie na ułamek sekundy i od razu rozłącza bezpiecznik. Gdy przerwa jest krótsza niż minuta nic się nie dzieje po załączeniu na obwodzie pojawia się prąd i nie rozłącza bezpiecznika. Sprawdziłem watomierzem ile prądu pobierają urządzenia podłączone do prądu na tym obwodzie w stanie spoczynku (urządzenia po prostu wpięte do gniazdka) czyli tak jak jest po włączeniu do listwy i w momencie zadziałania bezpiecznika. Pobór wynosi ok. 50W. Fakt na ten obwód jest dużo podłączonych urządzeń, ale 50W zdaje mi się, że nie powinien rozłączać bezpiecznik. Nie zdziwiłbym się gdyby działo się tak gdy wszystkie 4 PC, laptop i 2 TV pracują, ale sprawdziłem to włączyłem te wszystkie urządzenia i do tego jeszcze 2 farelki po 2000W każda. Nic nie rozłączyło, jedynie widoczny był delikatny spadek napięcia, jednak bezpiecznik był nietknięty. Napięcie mierzyłem i zarówno gdy wszystkie listwy załączone jak i wyłączone napięcie wynosi ok. 234V, po włączeniu 1 farelki spada do ok. 226V, przy włączeniu 2 farelek do około 218V. Dodam jeszcze, że wcześniej jest też wyłącznik różnicowoprądowy L2 Fael 25A na nim ten i jeszcze 2 inne obwody (w sumie 3 obwody) i on nigdy nie wyzwala, zawsze ten nadprądowy. Instalacja może nie jest jakaś super nowa, ale też nie jakaś strasznie stara. Wszystko jest miedziane i wykonane w 2004r.

Czy wymiana tego bezpiecznika na większy powinna pomóc? Jeśli tak to jaki? 25A było by ok?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19939508
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Cześć,
    bezpiecznika nie możesz sobie od tak wymienić na większy. Bezpiecznik zabezpiecza przewód, a nie odwrotnie.

To, co się u Ciebie dzieje, to typowy problem związany z dużą ilością zasilaczy impulsowych w obwodzie. Każdy zasilacz impulsowy ma kondensatory, które przy włączeniu zasilania muszą się naładować od zera do ponad 310 V. Jeśli zasilaczy masz dużo, a startują w tej samej chwili, to każdy wywołuje udar prądowy i te udary zaczynają być znaczne dla bezpiecznika.
    Pomiary watomierzem Ci nic nie dadzą, bo udar trwa może ze 20 milisekund, a sam watomierz startuje sekundę-dwie po podaniu mu zasilania.

Zasilacz może pobierać z sieci nominalnie 400W, ale przy ładowaniu kondensatorów, przez ułamki sekund bierze kilowaty.
    Zbędne usunąłem.[T.M.]

• REKLAMA
  • #4 19939510
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1811
    Normalny objaw - udar prądowy po włączeniu (ładowanie kondensatorów w zasilaczach itp).
    Wymiana bezpiecznika nie jest żadnym rozwiązaniem - da taki sam efekt co zastąpienie bezpiecznika gwoździem.
    Bezpiecznik ma być najsłabszym elementem obwodu. Dobiera się go na podstawie chociażby przekroju kabli w obwodzie.
    Coś mi się widzi że kolega już raz wymienił bezpiecznik z B16 na C16.

Rozwiązanie to rozbicie feralnego zestawu urządzeń na dwa obwody.
  • Pomocny post
    #5 19941078
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3458
    tos18 napisał:
    Rozwiązanie to rozbicie feralnego zestawu urządzeń na dwa obwody.
    Dwie listwy - włączać listwy kolejno.
  • #6 19941095
    tos18
    Poziom 42  
    A co w przypadku zaniku/powrotu zasilania ?
    Ciekawe czy ktoś produkuje softstarty do sprzętu IT
  • Pomocny post
    #7 19941138
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 19941240
    CYRUS2
    Poziom 43  
    tos18 napisał:
    A co w przypadku zaniku/powrotu zasilania ?
    Albo zrobi to co w poście #7, ewetualnie czasem włączy bezpiecznik.
    Drugie gniazdko podtynkowe to sporo roboty.

Może też zastosować HV-260BOX. (włącza ze zwłoką)
    Zero kucia w malowanej ścianie.
    Jedna listwa może wystarczyć.
  • REKLAMA
  • #9 19960460
    armin12
    Poziom 5  
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

tos18 napisał:
    Coś mi się widzi że kolega już raz wymienił bezpiecznik z B16 na C16.

Bezpiecznik nigdy nie był wymieniany. Jednak moją pomyłką jest (było ciemno) i nie jest to C16, a B16

Próbowałem podłączyć jednego z pecetów (gdzie jest taka możliwość, w innych miejscach za bardzo nie ma) pod inną fazę i wywołać wyłączenie prądu wyłączając bezpieczniki na liczniku, jednak nie rozwiązało to problemu, dalej ten felerny obwód rozłącza.

CYRUS2 napisał:

Tak zrobiłem i częściowo rozwiązało to problem, włączam najpierw jedną listwę, potem drugą i nie wyzwala, jednak gdy ZE wyłączy prąd to po ponownym załączeniu wyzwoli bezpiecznik (Tak jak pisałem, wywołałem to wyłączeniem bezpieczników na liczniku), na szczęście przerwy takie nie są zbyt często, ale czasami się zdarzają. Po wyłączeniu na ok. 2 sekundy nic nie wyłącza, jednak gdy prądu nie ma dłużej od razu po włączeniu następuje zadziałanie tegoż bezpiecznika.

SzukamRoutera napisał:
    Można i zostać na jednym, ale użyć 2 gniazdek i w puszce jednego gniazdka można włożyć przekaźnik bistabilny na 16A

Jak takie, urządzenie działa i jak je zamontować po prostu na przewodzie fazowym między bezpiecznikiem, a gniazdkiem? Nie chciałbym za bardzo kuć w ścianach. Z zawodu jestem informatykiem, jednak podstawową wiedzę o elektryce mam, ale nie za bardzo chciałoby mi się kuć w ścianach i pewnie musiałbym mieć uprawnienia, czyli wiązało by się to pewnie też z wezwaniem elektryka.

Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale takie zadziałanie bezpiecznika występuje od momentu kiedy PGE wymieniło licznik na nowy. Wcześniej takie coś nie miało w ogóle miejsca. Właśnie pierwszy raz tak się zrobiło po włączeniu nowego licznika przez PGE

Czy takie coś może być szkodliwe dla urządzeń i doprowadzić do ich awarii? I czy może to skutkować np. zadziałaniem bezpiecznika gdzieś po stronie ZE np. na stacji trafo?
  • Pomocny post
    #10 19960474
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19960664
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1913
    Posty naruszające regulamin usunąłem. Następne takie zachowanie będzie odpowiednio "nagradzane".
  • #12 19960996
    tos18
    Poziom 42  
    armin12 napisał:
    Próbowałem podłączyć jednego z pecetów (gdzie jest taka możliwość, w innych miejscach za bardzo nie ma) pod inną fazę i wywołać wyłączenie prądu wyłączając bezpieczniki na liczniku, jednak nie rozwiązało to problemu, dalej ten felerny obwód rozłącza

Spróbuj przenieść drukarkę (jeśli to laser).
  • #13 19961962
    CYRUS2
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    armin12 napisał:
    Tak zrobiłem i częściowo rozwiązało to problem, jednak gdy ZE wyłączy prąd to po ponownym załączeniu wyzwoli bezpiecznik
    Zastosowanie urządzenia z postu #8 rozwiąże i ten problem.
    Dodatkowo zabezpieczy podłączony sprzęt przed przepięciem 300-400V AC
  • #14 19975010
    armin12
    Poziom 5  
    Dziękuję za pomoc. Zrobię tak jak w poście 7 lub 8. Temat zamykam

Użytkownik usunął k... napisał:
    Można i zostać na jednym, ale użyć 2 gniazdek i w puszce jednego gniazdka można włożyć przekaźnik bistabilny na 16A, który włączy się po kilku sekundach od włączenia zasilania. I oczywiście 2 listwy - jedna włączająca się normalnie, i druga z opóźnieniem przez przekaźnik. Powinno rozwiązać to problemy.

CYRUS2 napisał:
    Albo zrobi to co w poście #7, ewetualnie czasem włączy bezpiecznik.
    Drugie gniazdko podtynkowe to sporo roboty.

Może też zastosować HV-260BOX. (włącza ze zwłoką)
    Zero kucia w malowanej ścianie.
    Jedna listwa może wystarczyć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyłącznikiem nadprądowym Fael C-16A, który wyzwala się przy włączaniu listwy zasilającej, obciążonej wieloma urządzeniami, w tym komputerami, telewizorami i innym sprzętem. Problemy występują również po przerwach w dostawie energii elektrycznej. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być udary prądowe spowodowane przez zasilacze impulsowe, które przy włączeniu ładują kondensatory, co generuje znaczne obciążenie. Rekomendowane rozwiązania obejmują rozdzielenie obciążenia na dwa obwody, użycie przekaźników bistabilnych z opóźnieniem oraz zastosowanie urządzeń zabezpieczających przed przepięciami. Użytkownik potwierdza, że częściowo rozwiązał problem, włączając listwy kolejno, ale nadal występują trudności po dłuższych przerwach w zasilaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA