Witam, mam dokładnie taki sprzęt i dosyć wyraźnie słychać szum ale z listwy. Obojętnie czy przez optykę czy bluetooth... Miał ktoś już taki przypadek i wie gdzie zacząć szukać przyczyny.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkanar2306 napisał:Szum ogólnie może być powodem wad konstrukcyjnych, złego wykonania i słabych elementów ..pisałem już do Kolegi Autora o tym i wspominałem również, że także może to być tzw. brum.Miał ktoś już taki przypadek i wie gdzie zacząć szukać przyczyny .
kanar2306 napisał:No to musisz zajrzeć do środka, temperatura robi swoje. Nie wiem jak jest Twój zbudowany ale najczęściej elektronika jest hermetycznie zamknięta i tam temperatura jest spora.po ok. 6 godzin
gorki73 napisał:No nie, bez jaj... mamy tu do czynienia z konwencjonalnym zasilaczem transformatorowym - jakie nagrzewanie kondensatorów? Od mostka? na jakiej powierzchni niby styka się ten mostek z kondensatorem? TO SĄ MILIMETRY KWADRATOWE (POJEDYNCZE) CO NAJWYŻEJ. Jaki więc wzrost temperatury? Bardziej nagrzeją się poprzez promieniowanie z radiatora niż poprzez styk z mostkiem. Dalej coraz ciekawiej: Transformator sieciowy JEST ekranowany - ta blacha służąca jednocześnie jako mocowanie transformatora. Jego odległość od czułych układów też nie jest jakaś ekstremalnie mała - porównaj sobie z nawet z wysokich półek, wzmacniaczami audio. Przypomnę tylko, ze głównym emiterem zakłóceń jest rdzeń magnetyczny transformatora, a ściślej jego pole (rozproszone) magnetyczne. Co ma do jakości wzmacniacza pozycjonowanie kondensatorów to już całkiem nie rozumiem. Owszem nie wygląda to ładnie ale to jest wnętrze wzmacniacza. Na nie się nikt nie gapi (poza ew. serwisantem) to ma działać - a w działaniu nie przeszkadza czy są wlutowane idealnie prosto czy nie. "Zrobiono w Cuinach" ... Gdyby Kolega zapomniał to 90% całej produkcji elektroniki użytkowej jest produkowane w Chinach. Określanie jakości czegokolwiek tylko na podstawie pochodzenia/kraju w którym zostało wyprodukowane to nic innego jak nacjonalizm techniczny. Chińczycy mogą robić tandetę ale mogą (i robią) też bardzo dobre wyroby. Wszystko zależy tylko od ceny.co na tym widać niechlujstwo wykonania np. mostek Gretza dotyka dużych kondensatorów i je dodatkowo podgrzewa (wzrost temp. o 10 stopni obniża o połowę ich żywotność).
Spójrz na te małe kondensatory stykają się, są powykrzywiane...
no i jak to ma grać ładnie no nie da się.
Poza tym transformator, który nie jest specjalnie ekranowany i jest w bliskim sąsiedztwie płytki drukowanej, może swoim polem wprowadzać zniekształcenia.
398216 Usunięty napisał:No nie, bez jaj... mamy tu do czynienia z konwencjonalnym zasilaczem transformatorowym - jakie nagrzewanie kondensatorów? Od mostka? na jakiej powierzchni niby styka się ten mostek z kondensatorem?
398216 Usunięty napisał:Bardziej nagrzeją się poprzez promieniowanie z radiatora niż poprzez styk z mostkiem
398216 Usunięty napisał:Tu również się zgadzam, to zależy ile Im się zapłaci, jak najbardziej.Chińczycy mogą robić tandetę ale mogą (i robią) też bardzo dobre wyroby.
gorki73 napisał:No to jeśli już to wytłumacz co ono pokazuje, nie chodzi mi o rozkład temperatur, ale o to co zdjęcie pokazuje - gdzie temperatura jest największa. Na mostku prostowniczym?Tutaj mam zdjęcie,
gorki73 napisał:temperatura sięgnęła by może na nich 60-70 stopni.
398216 Usunięty napisał:Nie na mostku. Wokół tranzystorówgdzie temperatura jest największa. Na mostku prostowniczym?
398216 Usunięty napisał:I taka temperatura jest jak najbardziej normalną i bezpieczna dla sprzętu. Kondensator w najgorszym wykonaniu może pracować w temperaturze sięgającej 85*C - dla tej temperatury podawana jest trwałość i pozostałe parametry.
gorki73 napisał:A ja nie muszę powtarzać tego co napisałem wyżej?No na pewno nie muszę tłumaczyć Koledze, że podwyższenie temp na kondensatorze zmniejsza jego żywotność i to znacznie. Obniżenie temperatury zwiększa żywotność
398216 Usunięty napisał:Kondensator w najgorszym wykonaniu może pracować w temperaturze sięgającej 85*C - dla tej temperatury podawana jest trwałość i pozostałe parametry.
398216 Usunięty napisał:Kolego, powtórzyłem i jeszcze raz powtórzę, że nie wszystko co Chińskie jest złe pisałem o tym przecież.że wszystko co pochodzi z Chin to tandeta i malowanki.
398216 Usunięty napisał:Odnoszę wrażenie, że Kolega dąży do konfrontacji
398216 Usunięty napisał:.Czy ja Kiedyś na Kolegę naskoczyłem, czy źle się wyraziłem do Kolegi...nie przypominam sobie, jeśli tak to proszę przypomnieć na priv.Jeśli to pierwsze to wybacz, ale nie skorzystam.