logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer Denon DHT-S514 - szum z listwy, optyka, bluetooth

kanar2306 21 Mar 2022 01:55 798 18
  • #1 19929794
    kanar2306
    Poziom 17  
    Ocena: 282
    Witam, mam dokładnie taki sprzęt i dosyć wyraźnie słychać szum ale z listwy. Obojętnie czy przez optykę czy bluetooth... Miał ktoś już taki przypadek i wie gdzie zacząć szukać przyczyny.
  • #2 19929829
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1066
    kanar2306 napisał:
    Miał ktoś już taki przypadek i wie gdzie zacząć szukać przyczyny .
    Szum ogólnie może być powodem wad konstrukcyjnych, złego wykonania i słabych elementów ..pisałem już do Kolegi Autora o tym i wspominałem również, że także może to być tzw. brum.

Czy kiedykolwiek widziałeś jak są zbudowane subwoofery te tanie i te ze średniej półki? Jeśli nie to, polecam. Tam zaraz wszystko widać. Zobacz te zdjęcia:

Subwoofer Denon DHT-S514 - szum z listwy, optyka, bluetooth Subwoofer Denon DHT-S514 - szum z listwy, optyka, bluetooth

i co na tym widać niechlujstwo wykonania np. mostek Gretza dotyka dużych kondensatorów i je dodatkowo podgrzewa (wzrost temp. o 10 stopni obniża o połowę ich żywotność).
    Spójrz na te małe kondensatory stykają się, są powykrzywiane...
    no i jak to ma grać ładnie no nie da się.

Poza tym transformator, który nie jest specjalnie ekranowany i jest w bliskim sąsiedztwie płytki drukowanej, może swoim polem wprowadzać zniekształcenia.

i to nie jest subwoofer jakiś marketowy tylko znana firma produkująca głośniki. Zrobiono w Chinach.
  • #3 19929857
    kanar2306
    Poziom 17  
    Zgadzam się z Tobą. Tylko że od nowości było wszystko ok. Dopiero od niedawna takie szumy, czyli coś jest pewnie uszkodzone... Chyba zacznę od kondensatorów...
  • #4 19929861
    gorki73
    Poziom 39  
    kanar2306 napisał:
    Tylko że od nowości było wszystko ok
    Ile Kolego go masz i czy często go użytkujesz?
  • #5 19929894
    kanar2306
    Poziom 17  
    Ja go mam od ponad pół roku ( odkupiłem od znajomego ). U mnie jest dziennie używany po ok. 6 godzin
  • #6 19929901
    gorki73
    Poziom 39  
    kanar2306 napisał:
    po ok. 6 godzin
    No to musisz zajrzeć do środka, temperatura robi swoje. Nie wiem jak jest Twój zbudowany ale najczęściej elektronika jest hermetycznie zamknięta i tam temperatura jest spora.
  • #7 19929911
    kanar2306
    Poziom 17  
    Jutro się do niego dobiorę i dam znać. Dopiero tak od tygodnia są te szumy.
  • #8 19940436
    kanar2306
    Poziom 17  
    5 kondensatorów było napuchnięte. Po wymianie działa jak nowy.
  • #9 19940454
    gorki73
    Poziom 39  
    kanar2306 napisał:
    5 kondensatorów było napuchnięte. Po wymianie działa jak nowy.
    To super, czyli jednak temperatura w takiej zamkniętej skrzyni robi swoje. Cieszę się, że sobie poradziłeś.
  • #10 19940511
    kanar2306
    Poziom 17  
    Wszystkie kondensatory które wymieniłem to są dokładnie o tych samych parametrach a prawie raz tak większe. Dają tam takie małe gówno żeby jak najmniej miejsca zajmowało i potem takie efekty
  • #11 19940564
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9225
    gorki73 napisał:
    co na tym widać niechlujstwo wykonania np. mostek Gretza dotyka dużych kondensatorów i je dodatkowo podgrzewa (wzrost temp. o 10 stopni obniża o połowę ich żywotność).
    Spójrz na te małe kondensatory stykają się, są powykrzywiane...
    no i jak to ma grać ładnie no nie da się.

Poza tym transformator, który nie jest specjalnie ekranowany i jest w bliskim sąsiedztwie płytki drukowanej, może swoim polem wprowadzać zniekształcenia.
    No nie, bez jaj... mamy tu do czynienia z konwencjonalnym zasilaczem transformatorowym - jakie nagrzewanie kondensatorów? Od mostka? na jakiej powierzchni niby styka się ten mostek z kondensatorem? TO SĄ MILIMETRY KWADRATOWE (POJEDYNCZE) CO NAJWYŻEJ. Jaki więc wzrost temperatury? Bardziej nagrzeją się poprzez promieniowanie z radiatora niż poprzez styk z mostkiem. Dalej coraz ciekawiej: Transformator sieciowy JEST ekranowany - ta blacha służąca jednocześnie jako mocowanie transformatora. Jego odległość od czułych układów też nie jest jakaś ekstremalnie mała - porównaj sobie z nawet z wysokich półek, wzmacniaczami audio. Przypomnę tylko, ze głównym emiterem zakłóceń jest rdzeń magnetyczny transformatora, a ściślej jego pole (rozproszone) magnetyczne. Co ma do jakości wzmacniacza pozycjonowanie kondensatorów to już całkiem nie rozumiem. Owszem nie wygląda to ładnie ale to jest wnętrze wzmacniacza. Na nie się nikt nie gapi (poza ew. serwisantem) to ma działać - a w działaniu nie przeszkadza czy są wlutowane idealnie prosto czy nie. "Zrobiono w Cuinach" ... Gdyby Kolega zapomniał to 90% całej produkcji elektroniki użytkowej jest produkowane w Chinach. Określanie jakości czegokolwiek tylko na podstawie pochodzenia/kraju w którym zostało wyprodukowane to nic innego jak nacjonalizm techniczny. Chińczycy mogą robić tandetę ale mogą (i robią) też bardzo dobre wyroby. Wszystko zależy tylko od ceny.
  • #12 19940594
    gorki73
    Poziom 39  
    398216 Usunięty napisał:
    No nie, bez jaj... mamy tu do czynienia z konwencjonalnym zasilaczem transformatorowym - jakie nagrzewanie kondensatorów? Od mostka? na jakiej powierzchni niby styka się ten mostek z kondensatorem?

.
    398216 Usunięty napisał:
    Bardziej nagrzeją się poprzez promieniowanie z radiatora niż poprzez styk z mostkiem

Zgoda Kolego, chciałem tylko podkreślić, że w takich małych objętościach kondensatory poddawane są na działania wyższych temperatur niż w o wiele większym i bardziej wentylowanym wzmacniaczu.

Tutaj mam zdjęcie, które zrobiłem po 2-3 minutach grania na 1/4 mocy na wyciągniętej płytce z subwoofera. Gdyby to teraz zamknąć w subie i pograć z 1h to temperatura sięgnęła by może na nich 60-70 stopni.

398216 Usunięty napisał:
    Chińczycy mogą robić tandetę ale mogą (i robią) też bardzo dobre wyroby.
    Tu również się zgadzam, to zależy ile Im się zapłaci, jak najbardziej.
  • #13 19940604
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    gorki73 napisał:
    Tutaj mam zdjęcie,
    No to jeśli już to wytłumacz co ono pokazuje, nie chodzi mi o rozkład temperatur, ale o to co zdjęcie pokazuje - gdzie temperatura jest największa. Na mostku prostowniczym?
    gorki73 napisał:
    temperatura sięgnęła by może na nich 60-70 stopni.

I taka temperatura jest jak najbardziej normalną i bezpieczna dla sprzętu. Kondensator w najgorszym wykonaniu może pracować w temperaturze sięgającej 85*C - dla tej temperatury podawana jest trwałość i pozostałe parametry.
  • #14 19940657
    gorki73
    Poziom 39  
    398216 Usunięty napisał:
    gdzie temperatura jest największa. Na mostku prostowniczym?
    Nie na mostku. Wokół tranzystorów

398216 Usunięty napisał:
    I taka temperatura jest jak najbardziej normalną i bezpieczna dla sprzętu. Kondensator w najgorszym wykonaniu może pracować w temperaturze sięgającej 85*C - dla tej temperatury podawana jest trwałość i pozostałe parametry.

Tak, tylko jak istnieją malowanki układów i tranzystorów to tym bardziej kondensatorów i jakoś coraz mniej wierzę w te napisy na nich, żeby się nie okazało że to nie 85 stopni tylko 75. Wiec jak kondensator będzie miał żywotność 2-5 tys. godzin (około 200dni ) w temp. 85 C to przy faktycznej ich żywotności przy 75 C i przy zbliżaniu się do tego punktu pracy będzie to znacznie mniej. Zresztą Kolega Kanar wymienił nie jeden a 5 naraz, czyli to były liche kondensatory a nie jakieś wybrakowane (i pewnie też pisało na nich 85stopni).

Ps. No na pewno nie muszę tłumaczyć Koledze, że podwyższenie temp na kondensatorze zmniejsza jego żywotność i to znacznie. Obniżenie temperatury zwiększa żywotność
  • #15 19940715
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    W ten sposób rozumując jak Kolega doszlibyśmy do paranoi. Nie można z góry zakładać, że WSZYSTKIE parametry KAŻDEGO elementu są naciągane. Tym bardziej w sprzęcie fabrycznym - Bo niby jaki cel miałby producent w wstawianiu do swoich wyrobów wadliwych/"oszukanych" elementów? Przecież to piłowanie gałęzi na której się siedzi? Owszem w detalu trafia się coraz więcej elementów które ja nazywam "Zmiotki z produkcji" - takie odpady, których zamawiający partię elementów nie chce bo nie trzymają parametrów. Ale nie można też z góry zakładać - jak Kolega sugerował w swoim poście - że wszystko co pochodzi z Chin to tandeta i malowanki. Powtarzam - nie wszystko a już na pewno nie w sprzęcie firmowanym przez znane (i uznane) marki; a z tego co się orientuję to mowa w temacie o firmie Denon?
    gorki73 napisał:
    No na pewno nie muszę tłumaczyć Koledze, że podwyższenie temp na kondensatorze zmniejsza jego żywotność i to znacznie. Obniżenie temperatury zwiększa żywotność
    A ja nie muszę powtarzać tego co napisałem wyżej?
    398216 Usunięty napisał:
    Kondensator w najgorszym wykonaniu może pracować w temperaturze sięgającej 85*C - dla tej temperatury podawana jest trwałość i pozostałe parametry.
  • #16 19940767
    gorki73
    Poziom 39  
    398216 Usunięty napisał:
    że wszystko co pochodzi z Chin to tandeta i malowanki.
    Kolego, powtórzyłem i jeszcze raz powtórzę, że nie wszystko co Chińskie jest złe pisałem o tym przecież.
    Mogę dodać, że Chińczycy biją nas i nie tylko nas na głowę, jeśli chodzi o szkolnictwo i związane z tym rzeczy. To bardzo zdolny Naród osobiście Ich bardzo szanuję.

Ps. To, że tak wygląda dzisiejsza produkcja z tym przenoszeniem fabryk do Chin, to w dużej mierze zasługa Kapitalistów, nikogo więcej, ale o to może zostawmy na inna okazję.
  • #17 19940816
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Odnoszę wrażenie, że Kolega dąży do konfrontacji, albo nie rozumie sensu moich wypowiedzi.
    Jeśli to drugie to proszę pomyśleć co zawarłem w zdaniu o fabrycznym sprzęcie uznanej marki.
    Jeśli to pierwsze to wybacz, ale nie skorzystam.
  • #18 19940879
    gorki73
    Poziom 39  
    398216 Usunięty napisał:
    Odnoszę wrażenie, że Kolega dąży do konfrontacji

Absolutnie Nie! nie chce się z nikim kłócić, skąd taka myśl?

398216 Usunięty napisał:
    Jeśli to pierwsze to wybacz, ale nie skorzystam.
    .Czy ja Kiedyś na Kolegę naskoczyłem, czy źle się wyraziłem do Kolegi...nie przypominam sobie, jeśli tak to proszę przypomnieć na priv.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z szumem w subwooferze Denon DHT-S514, który występuje zarówno przy połączeniu optycznym, jak i przez Bluetooth. W dyskusji poruszono możliwe przyczyny szumu, takie jak wady konstrukcyjne, złe wykonanie oraz problemy z kondensatorami. Po wymianie pięciu napuchniętych kondensatorów subwoofer zaczął działać poprawnie. Uczestnicy rozmowy zwrócili uwagę na wpływ temperatury na kondensatory w zamkniętej obudowie oraz na jakość użytych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA