logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C65 - schemat połączeń testpointów, naprawa ścieżek

krisgsm 07 Lis 2005 16:06 2561 9
REKLAMA
  • #1 1962613
    krisgsm
    Poziom 11  
    zakladam ze nie zostala ruszona programowka ktos wjechal i uwalil wszystkie trzy sciezki laczace sie w testpoincie, jedna jeszcze widac, ma ktos moze schemacik lub zdjecie skad wychodza te punkty, telefon zakaldam ze przez to jest martwy
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1962684
    seboxxl
    Poziom 17  
    jeśli dobrze zrozumiałem chcesz zdjęcie tp w c65:
    Załączniki:
    • Siemens C65 - schemat połączeń testpointów, naprawa ścieżek _409_tp_c65_894.jpg (97.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1963047
    jacek528
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    Dodać należy, że w tym telefonie nie tnie się ścieżek lecz podpinasz na chwile mase (GND) z przewodu :)
    Pozdrawiam
  • #4 1963056
    seboxxl
    Poziom 17  
    no właśnie od x65 nie tnie się TP tylko łączy
    zresztą jak byś coś przeciął to raczej nie był by martwy, tylko padła by jakaś funkcja - np. dżojstik
  • REKLAMA
  • #5 1963464
    brajek
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    pewnie kolega dolutowal kabelek w celu doprowadznia tp do masy i urwal tp zobacz pod ladowarka czy reaguje na power.
  • #6 2033055
    highlanderus
    Poziom 30  
    Ocena: 186
    Witam mam podobny problem tez dostalem telefon z naruszonymi mocna sciezkami TP. Da sie jeszcze taki telefon ozywic???
  • REKLAMA
  • #7 2033090
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    no właśnie, jak przetnie się te trzy ścieżki to raczej telefonik nie ma prawa ruszyć,. Tamtędy płynie prądzik ( 1,8V ) do pamięci ram i flasha, trzeba je jakoś połatać. Ale jak ?? Sam nie wiem ( mam takiego jednego w domciu i nie mam czasu się nim bawić ), może lekko zeskrobać farbkę izolacyjną i polutować ??
  • #8 2033294
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 240
    1. pradu nei mierzymy w voltach
    2. skoro ktos grzebal to znaczy ze telefon prawdopodobnie nie dzialal a c65 psuja sie nagminnie. orobisz sie, polatasz sciezki a i tak fon nie bedzie chodzil
  • #9 2033358
    mietek_g
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    witam, mam podobny problem z cx65. tylko że przy podłączeniu testpointa podświetlenie na chwilke się zaświeciło i zgasło. teraz telefon można załączyć przez podpięcie ładowarki do telefonu jednak nie działają żadne przyciski ani joy. tylko 2 do przeglądarki (w cxt70 pod joyem, w cx65 nie ma na klawiaturce). telefon był wcześniej w 100% sprawny, tylko chciałem zdjąc simlocka. Słyszałem że jest jakiś klej do łączenia po testpincie po cięciu. czy ma ktoś może schemat płyty? bo mam schemat cx70 ale telefonu, a potrzebuje jak są rozmieszczone elementy na płycie
  • #10 2033634
    highlanderus
    Poziom 30  
    Ocena: 186
    Witam wiem ze sie psuja nagminnie ale z tego co jest mi wiadomo osoba ktora w nim grzebala przerwala wgrywanie eepromu i telefon padł. W tym momecie jedyna oznaką zycia jest fakt ze reaguje na czerwona sluchawke w Vklay. no i podczas proby uruchomienie wydaje pojedyńcze piknięcie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu uszkodzonych ścieżek testpointów (TP) w telefonie Siemens C65, które zostały zerwane podczas nieautoryzowanej ingerencji. Uszkodzenie trzech ścieżek łączących testpointy powoduje, że telefon jest martwy, ponieważ przez te ścieżki płynie napięcie 1,8V zasilające pamięć RAM i flash. W modelach od X65 wzwyż nie tnie się ścieżek testpointów, lecz łączy je z masą (GND) na krótko, co jest wykorzystywane do serwisowania. Uszkodzenie ścieżek wymaga ich naprawy poprzez polutowanie lub delikatne zeskrobanie izolacji i ponowne połączenie, jednak nawet po naprawie telefon może nie działać z powodu innych uszkodzeń, np. przerwania wgrywania EEPROM. Wskazano, że telefon może reagować na podłączenie ładowarki lub sygnał z czerwonej słuchawki, ale przyciski i joystick mogą być nieaktywne. Brak jest dostępnego schematu rozmieszczenia testpointów dla C65, choć istnieje schemat dla CX70, który nie jest w pełni kompatybilny. Użytkownicy sugerują ostrożność przy naprawach i zwracają uwagę na specyfikę testpointów w tych modelach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA