logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie łącznika strych, zasilacz i timer na szynę DIN

Sobol666 25 Mar 2022 18:06 684 24
  • #1 19947969
    Sobol666
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    Witam.
    Proszę o wskazówki.
    Mam na strych wypuszczony kabel 3 żyłowy, na osobnym bezpieczniku i teraz tak. Chcę zrobić, żeby do tego kabla podłączyć np 2x żarówki i łącznik. Próbowałem podłączyć do tego kabla łącznik pojedynczy i od tego łącznika następnie oby kabel do żarówek ale wywala mi bezpieczniki. Co jest nie tak?

2 sprawa:
    Kupiłem zasilacz na szynę DIN i timer do oświetlenia zewnętrznego (obecne bezpieczniki nie są w ogóle podłączone) jak to podłączyć? Skąd wziąć do nich fazę?
  • #2 19947976
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2108
    Sobol666 napisał:
    Co jest nie tak?

Jak rozrysujesz to (jak to łączyłeś) to może coś podpowiemy.
    A z drugiej strony, jak masz problemy z tak prostą sprawa, to może lepiej zleć to komuś.
  • #3 19948045
    Sobol666
    Poziom 13  
    No z głównego kabla do łącznika (L-L, N-N) i od łącznika L-L żarówka i N-N żarówka raczej specjalnie innej możliwości nie ma chyba

Dodano po 5 [minuty]:

• #4 19948055
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2056
    A może tak - L z kabla do łącznika i z L z łącznika do żarówki, następnie N z kabla prosto do N żarówki.
  • #5 19948058
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Sobol666 napisał:
    No z głównego kabla do łącznika (L-L, N-N)

Dziwne połączenie :cry:
    Skoro ciężko Ci narysować, to może zrób zdjęcie jak to podłączyłeś, pierwsze słyszę aby "N" było podłączane do zwykłego łącznika.
    Rysunek dotarł po pięciu minutach.
  • #6 19948116
    Sobol666
    Poziom 13  
    ta_tar napisał:
    A może tak - L z kabla do łącznika i z L z łącznika do żarówki, następnie N z kabla prosto do N żarówki.

Jest to jakiś pomysł. Jutro spróbuję 👍 👍
  • Pomocny post
    #7 19948129
    ta_tar
    Poziom 41  
    Sobol666 napisał:
    To nie jest pomysł tylko prawidłowo podpięty wyłącznik i żarówka.
  • #8 19948151
    Sobol666
    Poziom 13  
    ta_tar napisał:
    Sobol666 napisał:
    To nie jest pomysł tylko prawidłowo podpięty wyłącznik i żarówka.

No i pięknie 👍
    A jak to z drugą sprawą wygląda?
  • #9 19948321
    ta_tar
    Poziom 41  
    Sobol666 napisał:
    A jak to z drugą sprawą wygląda?

Sobol666 napisał:
    2 sprawa:
    Kupiłem zasilacz na szynę DIN i timer do oświetlenia zewnętrznego (obecne bezpieczniki nie są w ogóle podłączone) jak to podłączyć? Skąd wziąć do nich fazę?
    Za mało danych aby cokolwiek wymyśleć. Podaj dane tych urządzeń i co to znaczy:
    Sobol666 napisał:
    obecne bezpieczniki nie są w ogóle podłączone
  • #10 19948341
    Sobol666
    Poziom 13  
    Więc, kupiłem takie coś (zasilacz do wideodomofonu a timer do osw. Zewnętrznego)
    https://allegro.pl/oferta/zasilacz-na-szyne-din-12v-1-25a-15w-or-ae-1388-7301583765

https://allegro.pl/oferta/programator-wylacznik-czasowy-na-szyne-or-pre-433-7177601745

Chodzi mi o to, że do tych dwóch bezpieczników nie przychodzi żaden przewód (faza) jak to jest przy innych podłączonych bezpiecznikach (przynajmniej od góry, do wejścia)
  • #11 19948375
    ta_tar
    Poziom 41  
    No to fajnie. Pokazałeś nam coś kupił.
    Teraz dokładniej opisz co to znaczy a w szczególności "do tych dwóch bezpieczników":
    Sobol666 napisał:
    Chodzi mi o to, że do tych dwóch bezpieczników nie przychodzi żaden przewód (faza) jak to jest przy innych podłączonych bezpiecznikach (przynajmniej od góry, do wejścia)

A potem napisz co dokładnie z każdym elementem chcesz zrobić. Najlepiej jak byś narysował co chcesz osiągnąć a my to połączymy zgodnie ze sztuką.
    Może jakieś zdjęcie tych bezpieczników a najlepiej całej rozdzielnicy.
  • #12 19948647
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Sobol666 napisał:
    do tych dwóch bezpieczników

:D :D :D
    Pierwsze, to nie są bezpieczniki.
    Drugie, opis na nich jest widoczny i wyraźny
    Po trzecie, nie baw się w elektryka, skoro nie masz zielonego pojęcia. :cry:
  • #13 19949220
    Sobol666
    Poziom 13  
    Więc tak. Dwa dolne bezpieczniki są 1. Domofon 2. Osw zewnętrzne. Do nich jak widać na zdj nie idzie żadna faza jak u pozostałych. Do bezpiecznika "domofon" chce podłączyć zasilacz, żeby uniknąć podłączenia go do gniazdka przy domofonie normalnym zasilaczem.
    2.do bezpiecznika z osw zewnętrznego chce podłączyć timer żeby same się światła włączały i wyłączały. Jak widać na zdjęciu jest jeszcze miejsce na szynie wyżej więc tam by to można było umieścić.
    Nie wiem jak to prościej opisać q narysować tym bardziej.
    Bezp domofon - zasilacz DIN-domofon
    Bezp osw zew- timer światła zewnętrzne
  • #14 19949270
    ta_tar
    Poziom 41  
    Niestety z tą twoją wiedzą to będziesz musiał się poddać i poprosić kogoś (elektryka) który to w bardzo prosty sposób ogarnie.
    A na zakończenie pytanie. Czy masz położone przewody do tego co chcesz zamontować a może ty już masz jakieś zasilanie do oświetlenia zewnętrznego i chcesz w ten obwód włączyć zegar.
  • #15 19949277
    Sobol666
    Poziom 13  
    Do osw zewnętrznego nie ma zasilania (przypuszczam że to było przygotowane pod zmierzchówke) a do domofou są kable w rozdzielni (widać zwinięte na zdjeciu na drugim planie)
    Myślę, że bym sobie to ogarnal wystarcza jakieś wskazówki ;)
  • #16 19949283
    ta_tar
    Poziom 41  
    Sobol666 napisał:
    Do osw zewnętrznego nie ma zasilania (przypuszczam że to było przygotowane pod zmierzchówke)
    Czyli sądzisz że oświetlenie zewnętrzne będzie świecić ze "zmierzchówki"?
  • #17 19949307
    Sobol666
    Poziom 13  
    Nie, bo jej nie ma a teraz nie uśmiecha mi się jej podłączać dlatego wybrałem timer.
  • #18 19949333
    ta_tar
    Poziom 41  
    Sobol666 napisał:
    Nie, bo jej nie ma a teraz nie uśmiecha mi się jej podłączać dlatego wybrałem timer.
    Zrozum jedno. Czy ty w ogóle orientujesz się w temacie cokolwiek? Masz oświetlenie zewnętrzne? Jak masz to czy świeci. Jak świeci to znaczy że masz podłączone do zasilania i musi być jakiś wyłącznik. Jak nie masz oświetlenia - to musisz je "zbudować" (położyć przewody, zamontować lampy i inne akcesoria). Przecież to ciebie przerasta.
  • #19 19949448
    Sobol666
    Poziom 13  
    No jakby nie było oświetlenia to bym nie pisał w ogóle. Od frontu mam trzy lampy zewnętrzne. Jedno jest na Włącznik, który jest w wiatrołapie a pozostałe dwa założyłem ale nie świeca bo nie są w rozdzielni podłączone do tego bezpiecznika podpisanego "osw zew" jak sądzę. Więc jak mniemam trzeba skąd fazę ukraść i podłączyć do tego bezpiecznika?

Dodano po 57 [sekundy]:

Po prostu do tych lamp nie idzie faza.
  • #20 19949459
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Sobol666 napisał:
    Więc jak mniemam trzeba skąd fazę ukraść i podłączyć do tego bezpiecznika?

Po co? :D
    Ten bezpiecznik już jest podłączony do fazy. :cry:
    Tylko Ty, jako nieobeznany nie widzisz tego. :cry:
  • #21 19949478
    Sobol666
    Poziom 13  
    Czyli pewnie przewody z lamp nie są podłączone do tego bezpiecznika w takim układzie
  • #22 19949500
    ta_tar
    Poziom 41  
    Sobol666 napisał:
    Czyli pewnie przewody z lamp nie są podłączone do tego bezpiecznika w takim układzie

I dlatego spróbuj zaprosić kogoś kto się zna na tym i sprawdzi gdzie są przewody od niedziałających lamp i gdzie jest zasilanie tej działającej lampy. Potem połączy w jeden obwód, podłączy zegar a ty będziesz się cieszył że masz to co chciałeś.
  • #23 19949534
    Sobol666
    Poziom 13  
    ta_tar napisał:
    Sobol666 napisał:

I dlatego spróbuj zaprosić kogoś kto się zna na tym i sprawdzi gdzie są przewody od niedziałających lamp i gdzie jest zasilanie tej działającej lampy. Potem połączy w jeden obwód, podłączy zegar a ty będziesz się cieszył że masz to co chciałeś.

Nie będzie tak jak chce. Skoro ma podłączyć w jeden obwód z tą działająca lampa to timer będzie działał też na tą lampę z włącznikiem, czyż nie?
    Dobra zostawmy te lampy na razie, póki co priorytet to domofon. Z tym myślę pójdzie prościej.
    Jakiś schemat można?
  • #24 19949569
    ta_tar
    Poziom 41  
    Sobol666 napisał:
    Skoro ma podłączyć w jeden obwód z tą działająca lampa to timer będzie działał też na tą lampę z włącznikiem, czyż nie
    Sorry to było moje myślenie co do oświetlenia na zewnątrz. Oczywiście zostawisz oświetlenie w wiatrołapie a pozostałe lampy podłączy ci pod zegar.
  • #25 19949937
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Sobol666 napisał:
    Nie będzie tak jak chce.

Jak do tej pory nie określiłeś swoich wymagań. Jak to ma działać?
    Wszystkie lampy pod programator, czy tylko wybrane.
    Nie podajesz też, czy pierwotna lampa działa, dołożyłeś kolejne lampy, a co z instalacją dokąd ona prowadzi, gdzie jest wyprowadzony przewód?
    Sobol666 napisał:
    a do domofou są kable w rozdzielni

I co masz problem z podłączeniem czterech żył? (dwie zasilające i dwie na odejście do domofonu)
    Na transformatorze jest wszystko opisane.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem łącznika do kabla 3-żyłowego na strychu, co powoduje wyzwalanie bezpieczników. Wskazówki dotyczące podłączenia sugerują, aby podłączyć fazę (L) z kabla do łącznika, a następnie do żarówek, a neutralny (N) bezpośrednio do żarówek. Użytkownik również pyta o podłączenie zasilacza na szynę DIN oraz timera do oświetlenia zewnętrznego, które nie mają podłączonej fazy. W odpowiedziach podkreślono, że użytkownik powinien zasięgnąć pomocy elektryka, aby poprawnie podłączyć urządzenia, a także zwrócono uwagę na konieczność zrozumienia schematu podłączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA