logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitorowanie instalacji PV - aplikacja dla Windows z falownikiem Deye, Solarman

anchilos 27 Mar 2022 11:29 4983 17
REKLAMA
  • #1 19949980
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    Szukałem aplikacji do monitorowania instalacji PV z w. w. falownikiem, ale pojawiają się "krzaczki".
    Pomyślałem -- od czego są Koledzy na Elektrodzie.
    Falownik objawia się jako AP---- w sieci Wi- Fi.

Interesuje mnie jedynie " apka" pod Win.

Pozdrawiam.

Modo. przenieś i potrąć punkty, ale nie spuszczaj do kibla.
  • REKLAMA
  • #2 19950077
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 476
    Przez www masz stronę tego dongla wifi ale na stronie jest tylko moc aktualna.
    Jest skrypt w pythonie, który pobiera dane z portu 8899 gdzie jest więcej informacji.
  • REKLAMA
  • #3 19950225
    anchilos
    Poziom 39  
    Przykro mi, ale nic mi nie pomogłeś.( brak konkretów)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 19950237
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Aplikacji pod windows nie ma i nie będzie jak sam jej nie napiszesz. Ja mam serwer na linuksie który odpytuje co 5min dongla i wrzuca dane do baz rrd, oglądanie wykresów przez stronę www z dowolnej przeglądarki.
  • REKLAMA
  • #5 20652703
    piloszkotosz
    Poziom 7  
    Ocena: 31
    Witam.
    Może temat już nie aktualny, ale czemu kolega pisze, że pod windę aplikacji nie ma i nie będzie. Ja mam deye i podgląd zarówno przez smartfona, jak i pod windowsem i wszystko w ojczystym języku. Oczywiście solarman.

Pozdrawiam.
  • #6 20652722
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 389
    piloszkotosz napisał:
    Witam.
    Może temat już nie aktualny, ale czemu kolega pisze, że pod windę aplikacji nie ma i nie będzie. Ja mam deye i podgląd zarówno przez smartfona, jak i pod windowsem i wszystko w ojczystym języku. Oczywiście solarman.

Pozdrawiam.

Potwierdzam ja też używam tej aplikacji i działa ok.
  • #7 20653962
    lopr_pol
    Poziom 32  
    To są aplikacje odpytujące obce serwery którym oddajecie swoje dane a nie o to nam chodzi.
  • #8 20665846
    piloszkotosz
    Poziom 7  
    Ocena: 31
    Może i kolega ma rację, ale w dzisiejszych czasach raczej trudno inaczej...
    W końcu to nie są dane super wrażliwe, a można podać trochę inne, a jakiś wgląd i kontrola nad systemem jest.
    Pozdrawiam.
  • #9 20708608
    slawek407
    Poziom 2  

Te serwery Solarman to masakra, często nie można się połączyć. Od wczoraj nie działa nic, zarówno na stronie, jak i aplikacja w telefonie.
  • #10 20708797
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1675
    To jeszcze nic , teraz przeszli na nowy wynalazek Solarman Smart i całkiem jest do d..... Mi nawet zginął rok danych historyczny, zmieniło się ID instalacji, zablokowane możliwości zmiany własnej instalacji. Mam teraz ID i dane instalacji oddalonej 230km ode mnie - TO JEST DOPIERO KOSMOS. Twierdzą że nic nie mogą zmienić, kilka maili poszło to stwierdzili że tych danych nie da się zmieć. Było dobrze przez 4-5 lat to zrobili lepiej.
  • #11 20709280
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Mieliście usługę za darmo to co chcecie? :)
  • Pomocny post
    #12 20709458
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1675
    lopr_pol napisał:
    Mieliście usługę za darmo to co chcecie?

A co się zmięnieło, jest płatna ? nie dalej za darmo. Tylko w moim wypadku zrobiony bur..l przy zmianie systemu obsługi.
  • #13 20709517
    anchilos
    Poziom 39  
    madamsz1 napisał:
    Tylko w moim wypadku zrobiony bur..l przy zmianie systemu obsługi.

W moim, też.

Ostatnie dane, bodajże 19 08.
  • #14 21412211
    anchilos
    Poziom 39  
    Puk, puk..

Znalazł ktoś aplikację na Win do falownika Deye?

Pozdrawiam.
  • #15 21504749
    tadekgrubicki
    Poziom 3  
    >>21412211 Ja szukałem takiego programu i dałem sobie na spokój. Ja rozumiem, że nie każdy umie w programowanie, ale odpytanie tego sprzętu po TCP i tym ich "niby-Modbusie" jest banalne, więc napisałem sobie swój programik i tyle. Uważam, że oddawanie swoich danych do chińskiej chmury to jest jakaś aberracja.

W napisaniu tego programiku kluczowa jest mapa rejestrów pasująca do konkretnego urządzenia. W sieci jest wiele takich map do różnych urządzeń DEYE, ale znalezienie pasującej to jest wyzwanie. O dziwo translator chińskiego na Google działa naprawdę spoko - byłem zdziwiony. W mojej ocenie istniejące skrypty Pythona do czytania tego są do dupy.

Co do aplikacji dla Windows, to zwróć uwagę, że gdzieś musi być trwałość. Co z tego, że masz aplikację - jak będziesz historię oglądać, skąd? Przecież falownik nie trzyma w sobie historii. Musiałbyś tą aplikację na Windows mieć odpaloną 24/7. Ok, może i tak być, ale Windows się po prostu do tego nie nadaje (ok, jest Windows Server, itp., ale rozumiem, że masz na myśli aplikację na Windows, desktop, którą odpalasz i masz).

A na koniec to wszystkim radzę, aby falowniki zablokowali sobie w sieci lokalnej na firewallu, bo jakby nie patrzeć, to jest backdoor.
  • #16 21504998
    lopr_pol
    Poziom 32  
    tadekgrubicki napisał:
    >>21412211
    A na koniec to wszystkim radzę, aby falowniki zablokowali sobie w sieci lokalnej na firewallu, bo jakby nie patrzeć, to jest backdoor.

Nie falownik a "dongla", który jest dość żałośnie oprogramowany.
    Wystarczy esp8266 + konwerter ttl 3.3V na rs'a (lub dowolne urządzenie z rs'em) i można gadać z falownikiem po swojemu, rejestry modbus dostępne w sieci.
  • #17 21505107
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Dongl to to samo co układ ESP + konwerter RS 232/458. Jedyna różnica że obsługuje konkretne serwisy gromadzące dane.
    Zamiast kombinować można go użyć też do gromadzenia danych i sterowania stosując jakiekolwiek rozwiązania użytkowników dla wielu inwerterów.

Jako bazę danych można użyć Solar Assistant albo darmowego Home Assistant lub inne systemy do obsługi smart domu.
  • #18 21547546
    AndrzejOZE
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    tomaszlonski napisał:
    Jako bazę danych można użyć Solar Assistant

Chciałbym uściślić - Solar Assistant to nie baza, a raczej nie tylko baza (BTW - baza używana przez SolarAssistant to InfluxDB).

SolarAssistant to cały system do:
    - monitorowania i zbierania danych z falownika (na Raspberry Pi 4 - co dwie sekundy);
    - wizualizacji wszystkich tych danych;
    - konfigurowania i sterowania falownikiem - zarówno via WWW, jak i przez API (tj. MQTT);
    - dzięki MQTT można integrować z HomeAssistant - tzn. wizualizację i konfigurowanie robić w HA, a sam SolarAssistant jest wtedy traktowany jak baza; podejrzewam, że ten scenariusz miałeś na myśli, ale moim zdaniem, dla większości użytkowników nie będzie to potrzebne;
    - możliwością uruchamiania automatyzacji; przykład: jeżeli cena (dnia następnego) jest powyżej 500 zł/MWh i magazyn energii naładowany powyżej 30% to -> sprzedawaj energię z mocą 7kW: biorąc nadwyżki z PV i dobierając resztę z magazynu;
    - prosty w instalacji (wymagane są: Raspberry Pi, karta MicroSD i kabel RS232 USB UART);
    - całkowicie lokalny - odłączamy się od chmury - czy to Deye, czy też Solarmana; ale można wybrać zewnętrzne Proxy w EU, które pozwoli na dostęp z zewnątrz; ale to wciąż tylko proxy - dane zostają w naszym Raspberry Pi;
    - aplikacja GUI jest jedna, dostępna jako aplikacja WWW, działa bardzo dobrze zarówno na urządzeniach mobilnych, jak i desktopach.

Ale... produkt nie jest darmowy, kosztuje 50 USD rocznie.
    Ja używam i jestem bardzo zadowolony,

Pozdrawiam,
    A.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania aplikacji na system Windows do monitorowania instalacji fotowoltaicznej z falownikiem marki Deye, korzystającym z dongla Wi-Fi pojawiającego się w sieci jako AP----. Użytkownicy wskazują, że oficjalna aplikacja Windows nie jest dostępna lub wymaga samodzielnego napisania, a istniejące rozwiązania często opierają się na serwerach zewnętrznych (Solarman), co budzi obawy o prywatność i stabilność działania. Solarman oferuje aplikacje mobilne i webowe, jednak użytkownicy zgłaszają problemy z dostępnością, utratą danych historycznych i zmianami w systemie identyfikacji instalacji po aktualizacjach. Alternatywnie proponowane jest wykorzystanie własnych skryptów Python do komunikacji z falownikiem przez port TCP 8899 lub Modbus, a także użycie urządzeń ESP8266 z konwerterem RS232/485 do bezpośredniej komunikacji. Do gromadzenia i wizualizacji danych rekomendowane są systemy takie jak SolarAssistant (działający na Raspberry Pi z bazą InfluxDB) oraz integracja z Home Assistant przez MQTT, co umożliwia monitorowanie, sterowanie i automatyzację pracy falownika. Podkreślono, że falownik sam nie przechowuje historii, więc konieczne jest ciągłe działanie oprogramowania do zapisu danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA