Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Posnet - Odczyt pamięci fiskalnej / odczyt laboratoryjny.

voravow 30 Mar 2022 16:47 351 5
phoenixcontact
    voravow
    Level 2  
    Witam,
    krótkie pytanie, czy istnieje odczyt modułu pamięci w urządzeniach offline firmy posnet?
    Chodzi o "inny sposób" odczyt modułu pamięci fiskalnej niż ten robiony bezpośrednio na urządzeniu w postaci wydruku raportu rozliczeniowego powodującego przejście urządzenia w tryb tylko do odczytu.
    Np. Czy jest możliwość wpięcia się bezpośrednio w płytę główną oraz jakichkolwiek modyfikacji? Jeśli tak to jaki sposób?
    lub np. jeśli urządzenie się uszkodzi to np. czy można byłoby dostać się fizycznie do płyty głównej, wylutowując odpowiedni chip, aby wrzucić go w programator?
    Dziękuję.
  • phoenixcontact
    OPservator
    Level 37  
    Jak powiedzmy oddasz kasę na wymianę pamięci, zapomnisz zrobić odczytu, kasę z nowym modułem oddasz klientowi, to zawsze możesz zrobić odczyt modułu montując go do takiego samego urządzenia (nie musi być dokładnie to samo urządzenie, ważne żeby model się zgadzał).

Kilka razy się zdarzyło na początku :D
  • phoenixcontact
    voravow
    Level 2  
    OPservator wrote:
    Jak powiedzmy oddasz kasę na wymianę pamięci, zapomnisz zrobić odczytu, kasę z nowym modułem oddasz klientowi, to zawsze możesz zrobić odczyt modułu montując go do takiego samego urządzenia (nie musi być dokładnie to samo urządzenie, ważne żeby model się zgadzał).

Chcę uniknąć drukowania 6-10 rolek. Chodzi o dostanie takich wydruków jaki producent odsyła do "mniejszego serwisu". Czyli właśnie odczyt danych z płyty lub dumpując dane z chipów.
    DiZMar
    Level 43  
    voravow wrote:
    Chcę uniknąć drukowania 6-10 rolek. Chodzi o dostanie takich wydruków jaki producent odsyła do "mniejszego serwisu". Czyli właśnie odczyt danych z płyty lub dumpując dane z chipów.

Odczyt nie jest z płyty tylko z pamięci fiskalnej do czego niezbędna jest płyta lub pamięć fiskalna podłączona do komputera w sposób wiadomy dla producenta (odczyt laboratoryjny). Ja nie zużywam takiej ilości papieru przy odczycie. Wystarcza mniej góra pół rolki na dowolna ilość raportów dobowych. W zależności od kasy stosuję pętlę z papieru, zaklejanie czujnika, papier kilkakrotnie używany oraz stoper lub w kasach Posnet licznik na wyświetlaczu. W niektórych kasach igłowych moduł przekładam do wersji termicznej co znacznie skraca czas wydruku. Zdarzyło się, że dałem do US z jednej kasy jedną część wydruku igłowego a drugą termiczną. Trochę zdziwiona była urzędniczka US ale przeszło.
    voravow wrote:
    można byłoby dostać się fizycznie do płyty głównej, wylutowując odpowiedni chip,

voravow wrote:
    . Czyli właśnie odczyt danych z płyty lub dumpując dane z chipów.

Przecież płytę główną można wymienić chociażby z innej kasy. Nie ma w niej informacji o sprzedaży. W płycie głównej jest konfiguracja (zaprogramowanie kasy). Archiwum pracy kasy jest w pamięci (module) fiskalnej.
    madman
    Level 16  
    Mam dziwne wrażenie, że autor wątku (świeżo zarejestrowany) jest tym samym użytkownikiem pytającym o dostanie się programatorem do modułu fiskalnego jak w wątku o Novitusie tylko zmienił w pytaniu markę urządzenia dla niepoznaki. Po co komuś taka wiedza? Skoro serwis nie może zrobić odczytu (uszkodzony moduł, uszkodzony poważnie jakiś podzespół, etc.) to odsyła się na odczyt laboratoryjny do producenta i reszta nas nie obchodzi.

Co do podmieniania płyt głównych. W niektórych kasach/drukarkach, za komunikację z pamięcią fiskalną odpowiada pakiet główny (w Elzab) a ten jest sparowany z modułem więc sama podmiana z innego urządzenia nie wystarczy.
    DiZMar
    Level 43  
    madman wrote:
    Co do podmieniania płyt głównych. W niektórych kasach/drukarkach, za komunikację z pamięcią fiskalną odpowiada pakiet główny (w Elzab) a ten jest sparowany z modułem więc sama podmiana z innego urządzenia nie wystarczy.

Akurat w Elzabach w kasach w homologacji sprzed 2001 (2 litery w numerze unikatowym) moduł z kasy igłowej wstawiam do kasy termicznej (np. z Elzab Alfa Super do Elzab Alfa Lux albo z FP600 do FP600T) a odczyt trwa kilka razy krócej. Pisałem o tym w #4 01 Kwi 2022 18:40 i to nie był Prima Aprilis. W homologacji od 2001 (3 litery w numerze unikatowym) potrzebny reset fabryczny za niewielką opłatą pakietu głównego aby pasował do kasy tego samego modelu ale innego egzemplarza. U innych producentów podmiana płyty głównej nie wymaga nawet takowego resetu fabrycznego a jedynie Zerowanie RAM.