logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować generator fali sinusoidalnej audio z cyfrową regulacją częstotliwości 1 Hz?

Marchewa 08 Lis 2005 01:12 2549 12
REKLAMA
  • #1 1964082
    Marchewa
    Poziom 12  
    Chciałbym zrobić generator fali sinusoidalnej dla fal słyszalnych. Próbowałem to zrobić na NE555. Wynik mnie nie zadowala. Fala ma bardzo niską amplitudę i co gorsza przez większość czasu nie ma sygnału ... tylko co chwilę podnosi odrobinę ....
    Mniej więcej wygląda to (wykres) tak:
    ____/"\_____/"\_____

Próbowałem to również zrobić na mikroprocesorze... Jeszcze gorzej. Ogromne zakłócenia. Poza tym i tak pewnie byłyby to impulsy prostokątne.
    Istnieje jakiś sposób na generowanie ładnej sinusoidy? Najlepiej, gdyby sterować jej częstotliwością cyfrowo z dokładnością do 1 Hz.
  • REKLAMA
  • #2 1964134
    mrgr
    Poziom 15  
    MAX038
    do 10MHz generuje
  • REKLAMA
  • #3 1964930
    Marchewa
    Poziom 12  
    Heh... fajny, ale może coś z normalną ceną :)
    MAX038 na tme.pl koło 100zł kosztuje.
  • Pomocny post
    #4 1965203
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    a na oficjalnej stronie producenta zamawiasz 2 sztuki za darmoche. jeszcze ci przesylke oplaca:) ja mam chyba z 6 czy 8 sztuk tego
  • #5 1965242
    Press
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Max na allegro mozna kupić poniżej 30 PLN, ale jeśli chcesz jeszcze taniej, to ICL8038.
  • #6 1965303
    włuczykij
    Poziom 27  
    mowie ze jest za darmo jako probka. a ten z allegro sprzedaje probki z maxima co jest nielegalne i dajecie zarobic takiemu frajerowi. jak chcecie to sobie zamowcie dwie probki za darmo. ja tak robilem i mam kilka sztuk na swoje potrzeby ZA DARMO!!
  • REKLAMA
  • #8 1972318
    Darektbg
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Też bym z przyjemnością zamówił sobie te próbki weszłem ans trone producenta http://www.maxim.com/ niestety ale niewiem gdzie iśc dalej, tz. na jaką podstrone wejść.
  • REKLAMA
  • #9 1972367
    Press
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Darektbg napisał:
    Też bym z przyjemnością zamówił sobie te próbki weszłem ans trone producenta http://www.maxim.com/ niestety ale niewiem gdzie iśc dalej, tz. na jaką podstrone wejść.

To jest poprawna strona firmy MAXIM DALLAS http://www.maxim-ic.com/
  • #10 1972743
    włuczykij
    Poziom 27  
    czas realizacji roznie. jak niema akurat w magazynie to listem przysla ci ta informacje w dwa dni. scalaki ida okolo tygodnia ale to tez roznie.
  • #11 1980953
    mrgr
    Poziom 15  
    ewentualnie możesz sie pokusić o mikroprocka i przetworniki DAC :)
    przy 10 bitowym przetworniku da sie uzyskać coś wyglądającego jak sinusoida :)
  • #12 1982970
    Darektbg
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Niestety dalej gdzie na tej stronie moge zamówic próbki tego układu.
  • #13 1989057
    włuczykij
    Poziom 27  
    wpisujesz w wyszukiwarce "max038" wchodzisz na strone z produktem i klikasz request sample czy cos takiego. czy "add to samples card".

Dodano po 56 [sekundy]:

w wyszukiwarke na stronie www.maxim-ic.com

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy generatora fali sinusoidalnej audio z cyfrową regulacją częstotliwości z dokładnością do 1 Hz. Próby realizacji na układzie NE555 zakończyły się niepowodzeniem ze względu na niską amplitudę i nieciągły sygnał. Próby z mikroprocesorem również nie przyniosły zadowalających efektów z powodu zakłóceń i generowania impulsów prostokątnych. Proponowane rozwiązania to zastosowanie specjalizowanych generatorów funkcji, takich jak MAX038, który generuje sygnały do 10 MHz, lub tańszy ICL8038. MAX038 można zamówić jako próbkę bezpłatnie bezpośrednio od producenta (Maxim Integrated), choć czas realizacji zamówienia może się różnić. Alternatywnie sugerowano użycie mikroprocesora z przetwornikiem DAC o rozdzielczości 10 bitów, co pozwala na uzyskanie sygnału zbliżonego do sinusoidy. Wskazano również, jak na stronie producenta MAXIM znaleźć i zamówić próbki układów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA