logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć internet kablowy 512 kbps? Strony ładują się wolno

stanisław Madej 08 Lis 2005 07:01 1737 16
REKLAMA
  • #1 1964206
    stanisław Madej
    Poziom 10  
    Mam internet przez kablówkę - łącze stałe 512
    Od miesiąca mam duży problem z internetem
    bardzo powoli otwiera strony niektóre nawet ok 2 min.
    Co może być tego przyczyną i czy jest jakiś program,który automatycznie by mi skonfigurował internet i przyspieszył otwieranie stron
  • REKLAMA
  • #2 1964336
    wrobel19
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    witam
    najprawdopodomniej masz jakies wirusy dialery lub cos w tym stylu
  • REKLAMA
  • #3 1964354
    gsylwek
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    prawdopodobnie masz w systemie trojana lub innego śmiecia internetowego który spowalnia Ci prace internetu. Wejdz na http://www.instalki.pl/ tam jest w dziale bezpieczeństwo duzo darmowych programików które powinny wyszukać i usunąć spamy, trojany i wirusy. Przy okazji oczyść sobie pliki cookie, i tempy
  • #4 1965934
    stanisław Madej
    Poziom 10  
    Przejechałem cały system nic to nie dało
  • #5 1966194
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    A jak z p2p ?
  • Pomocny post
    #6 1966225
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Może masz odpalone w tle jakieś programy p2p???
    Jaki masz system ?
    Sprawdź pingi do popularnych stron

Pzdr
  • #7 1966888
    stanisław Madej
    Poziom 10  
    Mam niedawno zainstalowany XP w tej chwili nie używam żadnego
    programu P2P
  • #8 1966993
    gsylwek
    Poziom 15  
    bardzo czesto jezdze po ludziach i naprawiam im komputery i tak to wygląda ze najczesciej mają jakieś programy działające w tle które blokują dostęp do internetu. Moze tez być ze masz wpisane złe numery DNS np lub jakiś server proxy z którego program korzysta. Podsylam Ci programik którym zobaczysz co dokłądnie działa w obecnej chwili w Twoim komputerku, jakie oprogramowanie. Sprawdz koniecznie czy nie masz jakiegoś proxy wpisanego....moze Twoja karta sieciowa nie wyrabia, moze sie uszkodziła?
    Załączniki:
    • Starter.exe (399 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 1967041
    dardek1
    Poziom 13  
    Witam forumowiczów.

Dodatkowe dane diagnostyczne uzyskamy sprawdzając szybkości przesyłania danych pomiędzy bieżącym IP i popularnymi witrynami .pl, np. testem "SpeedTest 2.0" dostępnym pod adresem:

http://www.continuum.com.pl/speedtest/

Czy provider na pewno daje tyle, za ile płacisz?
  • #10 1968208
    gsylwek
    Poziom 15  
    zaden provider nie daje tyle poniewaz oni podają przepustowośc maksymalną łącza, nigdy nie gwarantują zadnej konkretnej szybkości transwewru
  • REKLAMA
  • #11 1969063
    dardek1
    Poziom 13  
    Test jest w miarę wiarygodny.
    Bazując na swoim doświadczeniu mogę go śmiało polecić (zwłaszcza gdy wykonywany jest wielokrotnie w długim okresie czasu, np. w ciągu kilku godzin wykonamy kilkaset prób - otrzymujemy wiarygodne parametry).

Można oczywiście wykorzystać inne narzędzia, np. ftp. Otrzymamy jednak tylko chwilowe przepustowości.

Zauważając, że w opisanej sytuacji nakreślono dwa obszary poszukiwań:
    1. lokalnego PC;
    2. łącza;

starałem się zaproponować coś na początek w przypadku AD 2.
    Test ma wykazać, czy nie ma istotnych odchyleń w waunkach realnych.

Klient powinien płacić za łącze efektywne, a nie deklarowane. Tak jest w mojej sieci.

Pozdrawiam.
  • #12 1969589
    stanisław Madej
    Poziom 10  
    Sprawdziłem tak jak sugerowaliście ping i wynosi śr ok 54 ms.
    Natomiast prędkość łącza mam wykupione 512, a kilkakrotny
    test wskazał max 128.I co dalej?
  • #13 1970573
    dardek1
    Poziom 13  
    Ping'a masz wręcz rewelacyjnego (sam chciałbym takiego mieć). Możesz napisać do jakiego objektu i z jakim przełącznikiem został uruchomiony?
    Czy coś takiego:
    ping -t IP
    - przerwanie ctrl-c.

Prędkość łącza wygląda źle, co jest uzasadnieniem na obserwowane wolne działanie łącza.

Pozdrawiam.
  • #14 1970930
    stanisław Madej
    Poziom 10  
    Mam program DU METER do pomiaru prędkości łącza
    i podczas gdy nie działam na internecie on pokazuje,że coś jest z internetem połączone bo DL:13 kbps a UL:0 kbps.
    Czyli mimo,że ja nic nie robię na internecie to komp jest z nim połączony
    tylko jak stwierdzić co się z nim łączy.
    Już jestem blisko tylko nie mogę zlokalizować co bez mojej wiedzy łączy się z internetem
  • #15 1971086
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witaj

13kbps - to niewiele przy Twoim łączu 512kbps - czyli nie może to spowolnić aż tak łącza.
    Kiedy instalowałeś system - czy robiłeś to przy podłączonym modemie ?
    Czy zainstalowałeś wszystkie dostępne uaktualnienia systemu?

Przeskanuj: http://skaner.mks.com.pl/

sprawdź pingi dla np 1000 bajtów:
    "ping www.wp.pl -l 1000" (u mnie wychodzi czas średni 57ms)

Jeżeli będziesz miał "dziury" - może to być zakłócenie na linii lub wirus, który może nie został jeszcze wykryty (spotykałem już takie sytuacje u klientów)
    Czy miałeś przetaktowywany procesor lub płytę główną?

Zobacz jakie aplikacje lub procesy działają w menedżerze zadań (ctrl+alt+del)

Pozdrawiam

Modem masz połączony poprzez LAN?
  • #16 1971158
    stanisław Madej
    Poziom 10  
    system instalowałem niedawno i robiłem to przy wyłączonym modemie
    zainstalowałem wszystkie aktualizacje.
    W menadżerze zadań mam uruchomionych dużo aplikacji
    ale nie wiem które do czego służą.
    Nie przetaktowywałem ani procka ani płyty głównej.
    Jestem skłonny myśleć o wirusie bo przed przeinstalowaniem systemu
    miałem problemy z wirusami,które przeszły ode mnie do mojego banku
    ale skanowałem już system kilkakrotnie programem ArcaClean,który polecił mi bank oraz NOD32.Znalazł wirusy ale już teraz nic nie znajduję
    więc już nie wiem co to może być.
  • #17 1972033
    dardek1
    Poziom 13  
    Witam.
    Załączam kontrolę pingiem (dla porównania) przy wykorzystaniu bufora standardowego 32 bajtów.
    Wykonywałem ją pod obciążeniem, łączenia klienta poczty i Ie. Dlatego występują chwilowe zwiększenia czasu odpowiedzi.
    Dodatkowo można sprawdzić obciążenie sieci (szybkość łącza też) w programie menedżer zadań Windows.

Ponadto, wydaje mi się, że potrzebna będzie dalsza diagnostyka tego co działa i jest uruchamiane przy starcie.

Proponuję przeprowadzić najpierw skanowanie w poszukiwaniu intruzów programem HijackThis (w wersji 1.99.1). Program jest freeware. Najlepiej proszę zamieścić log.

Tracing obciążenia, już od startu systemu można sprawdzić programem BootVis (proszę tylko doświadczalnie zwiększyć opóźnienie dumpowania Boot trace, np. do 5 min. i uruchomić w tym czasie jakieś programy sieciowe). Jest to program Microsoft'a - także freeware.
    Proszę zamieścić opis wyników - plik wyjściowy osiągnie ~ 80 MB.

Polecam jeszcze wypróbowany program do sprawdzania pozostałości po programach ccleaner (jest tu http://www.filehippo.com/download_ccleaner.html)

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • ping.txt (12.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet kablowy o przepustowości 512 kbps, jednak od miesiąca doświadcza bardzo wolnego ładowania stron, nawet do 2 minut. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny problemu, takie jak obecność wirusów, dialerów, trojanów lub innych złośliwych programów działających w tle, które mogą spowalniać łącze. Zalecano skanowanie systemu darmowymi programami antywirusowymi i antyspyware dostępnymi na stronach typu instalki.pl oraz skanery online, np. MKS. Wskazano również na konieczność sprawdzenia ustawień DNS, obecności serwerów proxy oraz uruchomionych procesów w menedżerze zadań. Użytkownik potwierdził brak aktywnych programów P2P i niedawno zainstalowany system Windows XP z aktualizacjami. Testy prędkości łącza wykazały maksymalnie 128 kbps zamiast 512 kbps, co wskazuje na problem po stronie dostawcy lub linii. Ping do popularnych stron wynosi około 54 ms, co jest dobrym wynikiem. Zauważono, że nawet przy braku aktywności użytkownika, program DU Meter pokazuje niewielki ruch sieciowy, co może świadczyć o działaniu nieznanych procesów łączących się z internetem. Zaproponowano dalszą diagnostykę za pomocą narzędzi takich jak HijackThis do wykrywania intruzów oraz BootVis do analizy procesów startowych systemu. Podkreślono, że problem może leżeć zarówno po stronie lokalnego komputera, jak i łącza internetowego, dlatego konieczne jest kompleksowe sprawdzenie konfiguracji, oprogramowania i jakości łącza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA