logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet - stałe łącze - zbyt niska szybkoiść

1.rok_infy_zaliczony 19 Lip 2006 14:19 3043 29
REKLAMA
  • #1 2833763
    1.rok_infy_zaliczony
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Mam Internet stały od 2 dni i od początku szybkość utrzymuje sie na 147 kbitow/s. Może wy coś poradzicie - powinienem mieć szybkość Internetu 320 kbitow/s a mam 147 kbitow/s - serwisanci z tej firmy od której mam Internet sprawdzają coś u siebie od 2 dni, mi kazali przeskanować system antywirusem i antyspyware (zrobiłem tak) i mimo to wciaz mam za wolny Internet - oni mówią, ze to dziwne i dalej będą u siebie sprawdzać - macie jakiś pomysł ?
  • REKLAMA
  • #2 2833823
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    wyłącz wszystko co korzysta z neta i sprawdź czy pakiety lecą ....

pozdr.
    geniusm
  • #3 2833830
    hubert250
    Poziom 12  
    Witam
    Wg. mnie skoro transfer utrzymuje sie mniej więcej w okolicach 147 kb/s nie jest to wina wirusów czy też innych śmieci.... upewnij sie że w trayu nie chodzi jakiś program typu p2p lub inny który ściąga pliki z sieci. Jeśli nie ma tego typu programu to wina leży po stronie ISP (dostawcy internetu).
    W przypadku gdy transfer skacze w okolice 320 kb/s przyczyną może być wirus lub zaśmiecony system operacyjny.
    Zobacz też jakie czasy ma ping (Start--> Uruchom--> wpisz "ping adres_bramy" ).
  • #4 2833858
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    prawdopodobnie masz łącze 2x160 znaczy wysył 160 i przysył 160kbps razem licza jako 320. Jesli lącze by było 160kbps a ciąło by 147 to by wyglądało że ze strony firmy wszyskto OK.

Czy masz jakiegoś linuksa typu Live CD? możesz na nim otworzyć strony WWW ewentualne spowalnianie internetu Spywarami i innymi problemami mozesz wykluczyc, jesli na Linuksie będzie normalnie.

Jakiej uzywasz przeglądarki?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 2833891
    1.rok_infy_zaliczony
    Poziom 13  
    z p2p mam emule i azureusa, ale nic nie ściągam z nich

Tremolo - nie, mam 320 kbitow/s na odbieranie a nie na wysylanie i odbieranie razem

nie mam linuksa, uzywam przegladarki mozilla firefox a na IE tez jest taka mala szybkosc
  • REKLAMA
  • #6 2833958
    Sylwester
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam :)

Bardzo często winne ograniczeniu w transferach są antywirusy i firewall-e więc jeśli jakieś posiadasz dla próby po prostu wyłącz . W jaki sposób sprawdzasz prędkość łącza ? Polecam stronkę www.dsl.cz lub ściąganie prze chwilę testowo pliku z szybkiego serwera np. udostępniajacego obrazy płyt linuxa.

Pozdrawiam :)
  • #7 2833978
    1.rok_infy_zaliczony
    Poziom 13  
    nie mam firewalla, a po wyłączeniu antywirusa szybkość nie wzrosła
  • #8 2836423
    nanotech
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Byc moze admini przez niedopatrzenie zle przypisali twoj adres mac karty sieciowej do puli ktore maja miec dostep o szybkosci 320kb/s Pewnie w twojej sieci jest kilka roznych pakietow dostepowych o roznej szybkosci i musisz sie dowiedziec czy aby napewno zostalej dobrze wpisany w ich configi.
  • #9 2836615
    1.rok_infy_zaliczony
    Poziom 13  
    już oni tam musieli sprawdzić jak kilka razy dziennie do nich dzwoniłem :) sami nie wiedzą co jest grane
  • #10 2836621
    1.rok_infy_zaliczony
    Poziom 13  
    Piszę tu - bo w tym dziale jest więcej osób więc może mi ktoś pomoża - pisałem w dziale "Internet, LAN" - ale tam nie wiedzą co jest grane - oto mój problem:
    Mam Internet stały od 2 dni i od początku szybkość utrzymuje sie na 147 kbitow/s. Może wy coś poradzicie - powinienem mieć szybkość Internetu 320 kbitow/s a mam 147 kbitow/s - serwisanci z tej firmy od której mam Internet sprawdzają coś u siebie od 2 dni, mi kazali przeskanować system antywirusem i antyspyware (zrobiłem tak) i mimo to wciaz mam za wolny Internet - oni mówią, ze to dziwne i dalej będą u siebie sprawdzać. W komputerze mam modem, zintegrowaną kartę sieciową (która jest spalona) i kartę sieciową wetkniętą w gniazdo PCI do której to karty jest podłączony Internet.
    z p2p mam emule i azureusa, ale nic nie ściągam z nich
    nie mam linuksa, uzywam przegladarki mozilla firefox a na IE tez jest taka mala szybkosc
    nie mam firewalla, a po wyłączeniu antywirusa szybkość nie wzrosła

oto jak wyglądają moje połączenia sieciowe:
    http://img79.imageshack.us/img79/2695/beztytu322uxo3.jpg

Macie jakieś rady dla mnie - bo ci od Internetu nie wiedzą co jest grane? :)
  • REKLAMA
  • #11 2836646
    nanotech
    Poziom 12  
    1.rok_infy_zaliczony napisał:
    już oni tam musieli sprawdzić jak kilka razy dziennie do nich dzwoniłem :) sami nie wiedzą co jest grane

Czyli zlego sobie dostawce wybrales ;) Pogon ich lub niech sami do Ciebie przyjda jak Ci tak nie wierza. Gdybys jednak sobie zalatwic jakas dystrybucje Linuksa LiveCD to bysmy sie przekonali czy nie masz jakiegos trojana w systemie ktory Ci tak blokuje internet.

BTW. Sprawdzales na stronach ktore mierza szybkosc twojego lacza? Np. tutaj http://www.dsl.cz/rychlost.php
  • #12 2836727
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Jak zrealizaowane jest to łącze? Radio? DSL? Światłowód? (mam na myśli po stronie operatora sieci)

Poza tym, czy aby ktoś się na lewo nie podpina?

Kolejna sprawa. Jakim programem, albo jaką stroną sprawdzałeś szybkość internetu?
  • #13 2836763
    1.rok_infy_zaliczony
    Poziom 13  
    to zapewne DSL - tylko, że kabel od Internetu jest podłączony bezpośrednio do karty sieciowej bez modemu zewnetrznego

Nikt też napewno się nie podłączył, bo szybkość Internetu sprawdziłem zaraz po tym jak mi "podpięto i zainstalowano" Internet i była taka sama jak obecnie

szybkość sprawdzałem tym:
    http://www.dsl.cz/
    http://test.vline.pl/test.php?kbps=144.6

a poza tym sprawdzałem szybkość ściągając z Internetu bylejaki program
  • #14 2836851
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Na tym drugim adresie test.vline -jak wejdziesz to wybierz ponów test.Za pierwszym razem pokazuje źle.
  • #15 2836983
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Po co ci ta druga niedziałająca sieciówka w systemie ?
  • #16 2837000
    NigHteR
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Wyłącz programy p2p i zobacz czy ci się podwyższy prędkość. Bo jak ja włącze eMula to mi zmniejsza się
  • #17 2837066
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Witam

Przedewszytkim to wyłacz zapore połączenia internetowego, bo widze ze masz włączona.

Jesteś pewien ze nie pomyliłeś jednostek (kB, kb) ??, test na ściąganie plików jest mało znaczący ponieważ wszystko zalezy od tego jakie łacze/ serwer stoi z drugiej strony.

pozdrawiam
  • #18 2837105
    1.rok_infy_zaliczony
    Poziom 13  
    tronic za 1. razem pokazuje źle bo dałem linka do mojej szybkości Internetu - oczywiście zawsze należy nacisnąć w tym drugim linku "ponów test"

pytong ta druga sieciówka faktycznie nie potrzebna, bo i tak nie działa, wyłączałem ją i włączałem żeby sprawdzić czy to może w tym nie tkwi problem, ale nie

nighter heheh przeciez napisałem, że mam wyłączone programy p2p - to jasne że jak się włącza emula to predkość się zmniejsza ale ja nie mam go włączonego

:D

artur wyłączyłem zaporę, ale szybkość nie wzrosła

na 100% nie pomyliłem kb z kB :D
  • #19 2836856
    suworow
    Ocena: 1277
    Podany transfer masz cały czas czy zmienia się ?( rośnie maleje) Może po prostu Twój operator przesadził z ilością klientów i teraz udaje że nie wie o co chodzi? Sprawdź jak to wygląda u innych użytkowników.
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

zapraszam wszystkich którzy próbowali pomóc tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic549250.html#2837066
  • REKLAMA
  • #20 2837472
    1.rok_infy_zaliczony
    Poziom 13  
    no wiec jest to mały operator internetowy - bardzo mały - nie wiem jak wygląda u innych, bo to naprawdę mały operator - szybkość nie przekracza nigdy 150 kb/s ale czesto maleje do 120 kb/s i znow rosnie do 140 i potem znow maleje i rośnie
  • #22 2837617
    paawel
    Poziom 21  
    Te wszystkie stronki typu dsl.cz , numon itp mozna sobie wsadzić daleko w ..... buty na 10 testów wykonanych przy "PUSTYM" DSL-u prędkości wachały sie aż o 50% !!!! czyli pomiary były nie adekwatne do tego co naprawde jest, bo wiadomo zanim pomiar przyjdzie z czech to po drodze ma troche łączy do przebicia i tam mogą powstawać "korki" -- jedynym słusznym pomiarem( w moim przekonaniu na 99%-- zawsze ten jeden % trzeba sobie zarezerwować na jakiś błąd) jest stronka noc.gts.pl stamtąd można sobie potestować prędkość ściągania.
    pozdr.
  • #23 2837830
    1.rok_infy_zaliczony
    Poziom 13  
    avatar no cóż będzie trzeba wpłynąć na nich aby obniżyli cenę - renegocjować umowę, skoro Internet nie jest tak szybki jak być powinien - kto wie może u innych nieświadomych ludzi ten ich Internet też jest wolniejszy - niestety nie mogę wziąć neostrady, bo Internet jest mi potrzebny tylko w wakacje, jakieś dłuższe święta typu Wielkanoc, bo tak to studiuję w innym mieście
  • #24 2837939
    suworow
    Witam, nie wiem czy wszyscy się zorientowali ale nasz informatyk w miedzyczasie nieusatysfakcjonowany naszymi podpowiedziami załozył identyczny post na elektrodzie w dziale komputerowym, bo tu jego zdaniem nie potrafimy mu pomóc ( proponuje przeczytać post sympatycznego kolegi z miej wiecej godziny 14.) W tym celu zamiesciłem linka w poprzedniej wypowiedzi do tamtego tematu.
    około godz 17 czuwający nad nami admin połączył te tematy przenoszą wszystkie odpowiedzi z tamtego tematu tutaj.
    To jedno.
    Drugie to zawraca po raz kolejny głowę a nadal nie wykonał zalecanych przez jednego z kolegów pingów. ( mozna by było zorientować się czy łącze pracuje chociażby stabilnie)
    Trzecie kręci coś w sprawie operatora pisze że ma łacze DSL tylko takie bez modemu bezpośrednio kablem do karty (?), a operator to taki"mały naprawdę mały operator"(?)
    Czware jeżeli kolo jest po pierwszym roku informatyki, co zdaje się sugeruje ksywka( ni chyba żę onacza to coś zupełnie inego a ja po prostu jestem za stary aby to zrozumieć) to chyba powinien coś wiedzieć więcej. a przynajmniej wiedzieć jakie ma łacze i od kogo, umieć sprawdzić transfery i przeskanować system w celu odłowienia robali( wedle tego co pisze zrobił to dopiero po sugestiach operatora)
    To chyba tyle z mojej strony w tym temacie.
    Pozdrawiam

ps.Co do testów. Robiłe kilka na różnych stronach i o różnych porach dnia Transfery wychodzą mi zawsze bardzo podobnie na granicy mozliwości mojego łącza więc może nie są one takie do bani, aczkolwiek zgodze sie ze nie można tez ich traktować jako ostatecznej wyroczni.
  • #25 2837974
    paawel
    Poziom 21  
    suworow napisał:

Czware jeżeli kolo jest po pierwszym roku informatyki, co zdaje się sugeruje ksywka( ni chyba żę onacza to coś zupełnie inego a ja po prostu jestem za stary aby to zrozumieć) to chyba powinien coś wiedzieć więcej. a przynajmniej wiedzieć jakie ma łacze i od kogo, umieć sprawdzić transfery i przeskanować system w celu odłowienia robali( wedle tego co pisze zrobił to dopiero po sugestiach operatora)
    .

No mnie też to zastanowiło przez chwile ale pomyślałem że może trafił tam z przypadku bo nie dostał sie np. na gastronomię.
    pozdr :):):):)
  • #26 2838041
    1.rok_infy_zaliczony
    Poziom 13  
    suworow w twoim poście widać, że zarzucasz mi napisanie tego postu dla żartów
    jesli zawracam ci głowę to nie odpisuj-do jakiej sugestii której osoby się nie zastosowałem - mógłbyś powiedzieć, bo zdaje się, ze czegoś nie zauważyłem?

i zarówno suworow jak i paawel powinni dostac co najmniej ostrzeżenie za wypowiedź nie związaną z tematem i brak szacunku

Dodano po 7 [minuty]:

jeśli chodzi o pytanie - jakie czasy ma ping - daje dokłądny cytat:
    badanie 192.168.4.1 z uzyciem 32 bajtow danych:
    odpowiedz z 192.168.4.1: bajtow=32 czas=175 ms TTL=64
    odpowiedz z 192.168.4.1: bajtow=32 czas=202 ms TTL=64
    odpowiedz z 192.168.4.1: bajtow=32 czas=198 ms TTL=64
  • #27 2838159
    mbo
    Ocena: 845
    to zapewne DSL - tylko, że kabel od Internetu jest podłączony bezpośrednio do karty sieciowej bez modemu zewnetrznego

W jaki sposób może to być DSL bez modemu DSL ?
    Skoro masz podpięcie bezpośrednio do karty sieciowej to jest to najzwyklejszy Ethernet.
    Co najwyżej dostawca ma wyjście w świat przez łącze xDSL.

Cytat:

Nikt też napewno się nie podłączył, bo szybkość Internetu sprawdziłem zaraz po tym jak mi "podpięto i zainstalowano" Internet i była taka sama jak obecnie

szybkość sprawdzałem tym:
    http://www.dsl.cz/
    http://test.vline.pl/test.php?kbps=144.6

a poza tym sprawdzałem szybkość ściągając z Internetu bylejaki program

Wszystkie testy na WWW można sobie darować.
    Niech operator poda Ci namiary na jakiś swój serwer FTP - na początek przetestujesz połączenie wewnątrz jego sieci.
    Później możesz skorzystać z np.
    - ftp.supermedia.pl
    - ftp.sunet.se
  • #28 2838226
    suworow
    1.Nie nie zarzucam Ci że założyłeś tem post dla żartów. Uważam że
    ty po prostu krecisz i udzielasz niejasnych odpowiedzi a dodatkowo zachowujesz się niezbyt elegancko Niestety takie wypowiedzi nie wzbudzają zaufania i mogą sugerować że Twój "mały naprawdę mały operator" którego imienia nie chcesz wymienić naprawdę mało ale to mało wie o niektórych swoich uzytkownikach.( czysty infantylizm ale podoba mi sie to forum i nie chcę z niego wylecieć, z tąd i taki a nie inny dobór słów)
    2Jeżeli uznałeś że odpowiedzi których udzieliliśmy Ci w tym temacie były niewystarczające lub po prostu błędne należało podziękować wszystkim i zamknąc temat a nie zakładac nowy i obsarowywać mnie i szanowych kolegów.

3. gdybyś te pingi zrobił wcześniej miałbyś już odpowiedź
  • #29 2839693
    1.rok_infy_zaliczony
    Poziom 13  
    no i jak moi rodzice wczoraj na tę firmę nawrzeszczali to dziś już jest szybkość prawidłowa - znaczy to była ich wina :D
  • #30 2840967
    nanotech
    Poziom 12  
    no i jak moi rodzice wczoraj na tę firmę nawrzeszczali to dziś już jest szybkość prawidłowa - znaczy to była ich wina :D

Czyli sprawdza sie to ze z reguly admini takich malych firm maja klientow "gdzies" ;-) Dlaczego trzeba z nimi walczyc skoro sie nie nadaja do swiadczenia takich uslug :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada stałe łącze internetowe o deklarowanej prędkości 320 kbit/s, jednak od początku korzystania prędkość utrzymuje się na około 147 kbit/s. Operator przez kilka dni diagnozował problem, sugerując skanowanie systemu antywirusem i antyspyware, co nie przyniosło poprawy. W dyskusji poruszono kwestie możliwych przyczyn niskiej prędkości: obecność programów P2P (eMule, Azureus) nawet jeśli nie aktywnie pobierają, działanie zapory sieciowej i antywirusa, błędne przypisanie adresu MAC do niewłaściwego profilu prędkości przez operatora, a także stabilność łącza i jego technologia (prawdopodobnie DSL bez zewnętrznego modemu, kabel podłączony bezpośrednio do karty sieciowej PCI, natomiast zintegrowana karta sieciowa jest uszkodzona). Testy prędkości wykonywano na stronach dsl.cz i test.vline.pl, a także poprzez pobieranie plików. Ping do bramy sieciowej wykazał czasy około 175-202 ms. Wskazano, że testy prędkości online mogą być niedokładne z powodu przeciążeń sieci po drodze. Ostatecznie po interwencji rodziców u operatora prędkość została poprawiona, co potwierdziło, że problem leżał po stronie dostawcy. Wskazano również, że małe firmy ISP mogą mieć problemy z obsługą klientów i konfiguracją usług. Zalecano wyłączenie programów P2P i zapory, sprawdzenie konfiguracji adresu MAC, wykonanie testów ping oraz testów prędkości na serwerach FTP operatora. Sugerowano także użycie dystrybucji Linux LiveCD do wykluczenia problemów systemowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA