logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ThunderBird: niekończące się pobieranie wiadomości po dodaniu 20GB kopii do lokalnych folderów

wladyslawsnieg690 06 Kwi 2022 10:06 1722 8
REKLAMA
  • #1 19966351
    wladyslawsnieg690
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z thunderbirdem gdyż cały czas pobiera nowe wiadomości. Gdy korzystam standardowo z poczty i mam do niej podłączone 3 konta działa wporządku ale potrzebuję wrzucić do lokalnych moje kopie wiadomości łącznie z 20GB.Po wrzuceniu ich poczta wariuje zostawiłem komputer na całą noc myśląc żeby wszystko się wczytało na spokojnie lecz nie pomogło z poczty nie da się korzystać ledwo co działa po zmienieniu lokalizacji lokalnych folderów poczta działa normalnie. Czy idzie jakoś naprawić ten błąd? Przeszukałem wszystkie foldery i nie mam nigdzie pliku popstate.dat. Poprzednie wiadomości do lokalnych dodaję ręcznie import i wybieram całe pliki po kolei łącznie jest ich z 8. Dodadzą się jest wporządku po czym potem poczta zaczyna świrować.
  • REKLAMA
  • #2 19967338
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1410
    Pop3 czy imap?
  • REKLAMA
  • #3 19967955
    wladyslawsnieg690
    Poziom 3  
    Protokół to IMAP
  • #4 19967975
    cysiekw
    Poziom 42  
    Imap robi synchro w obie strony, jeśli wrzucasz mu 20 gigsów wiadomości to on je wysyła na serwer tam gdzie masz pocztę. Jaka to poczta? Gdzie? Ile masz na nią miejsca?
  • REKLAMA
  • #5 19968008
    wladyslawsnieg690
    Poziom 3  
    Domena firmowa a ile miejsca ma tego nie wiem, da się coś zmienić żeby nie wysyłał kopii na serwer?
  • REKLAMA
  • #6 19968017
    cysiekw
    Poziom 42  
    wladyslawsnieg690 napisał:
    a się coś zmienić żeby nie wysyłał kopii na serwer?
    Użyć pop3 ale wtedy synchro jest tylko do ciebie, w 2 stronę brak.
  • #7 19968019
    wladyslawsnieg690
    Poziom 3  
    Tak to nic innego nie da się zrobić mam rozumieć? To czemu po całej nocy gdy poczta była włączona to się nie wysłało. Internet światłowodowy.
  • #8 19968207
    cysiekw
    Poziom 42  
    Tak to nic innego nie da się zrobić mam rozumieć
    Trzymać to 20GB danych w innym "folderze" w Tb utworzyć sobie jakiś backup i nie synchronizować tego.
    czemu po całej nocy gdy poczta była włączona to się nie wysłało.
    Sprawdzić w logach Tb co tam zapisano.
  • #9 19968222
    wladyslawsnieg690
    Poziom 3  
    Tyle że ja potrzebuję tych lokalnych folderów cały czas do podglądu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z programem Thunderbird, który nieustannie pobiera wiadomości po dodaniu 20GB lokalnych kopii wiadomości. Przy korzystaniu z trzech kont e-mail działa normalnie, jednak po dodaniu dużej ilości danych program zaczyna działać nieprawidłowo. Ustalono, że używa protokołu IMAP, który synchronizuje dane w obie strony, co może powodować problemy z wysyłaniem wiadomości na serwer. Użytkownik pyta, czy można zmienić ustawienia, aby nie wysyłać kopii na serwer. Sugerowane rozwiązania obejmują użycie protokołu POP3, który synchronizuje dane tylko w jedną stronę, oraz przechowywanie dużych zbiorów danych w osobnym folderze, aby uniknąć synchronizacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA