logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Siemens LOGO! częstotliwość na wyjściu sterowanie silnikiem krokowym

8zaxior8 08 Kwi 2022 01:53 1368 5
  • #1 19969276
    8zaxior8
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam, potrzebuję rady fachowców w temacie.

Podjąłem się wykonania sterowania silnika hybrydowego za pomocą LOGO V8.3 i mam problem z częstotliwością na wyjściu. Sporadycznie robię jakieś sterowania na tym sterowniku ale na śmierć zapomniałem że ma tak wolne wyjścia. Mam dodatkowy moduł z wyjściami tranzystorowymi i byłem pewien że można z nich wyciągnąć przynajmniej kilka kHz a tu lipa na wyjściu jest 10 Hz. Może ktoś wie jak to obejść i zaproponuje jakieś konkretne rozwiązanie?

Co mam i jak to ma wyglądać

- Logo V8.3
    - Dodatkowy moduł z wyjściami tranzystorowymi DM8 24
    - Silnik hybrydowy CS-M23445 - 4.5Nm https://www.ebmia.pl/silniki-easy-servo-leadshine/220862-silnik-hybrydowy-cs-m23445-45nm.html
    - sterownik CS-D808 - 8A https://www.ebmia.pl/sterowniki-easy-servo-leadshine/216044-sterownik-cs-d808-8a.html
    - śruba kulowa 1610

silnik ma napędzać posuw w wiertarce
    wiercenie w aluminium otworu fi 17

Ewentualnie jeżeli sterownik na to nie pozwoli to proszę o jakieś propozycje jak można to obejść. Do samego wiercenia może i taka częstotliwość i by wystarczyła ale tragedia będzie przy dojeździe i wyjeździe. Maszyna ma pracować przemysłowo więc musi być szybka.
  • #2 19969306
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    @8zaxior8 No raczej na logo sterowania krokowego nie zrobisz. Jedynie bym szukał sterownika silnika z modbusem i po komunikacji wysyłał ramki z danymi. Ewentualnie zamiast logo jakiś fatek.
  • Pomocny post
    #3 19969313
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    Kup sterownik array-apb w telmatik. Ma on 2 szybkie wyjścia 10kHz a kosztuje 500zl. Programowanie w fbd identyczne jak w logo.
  • #4 19987979
    8zaxior8
    Poziom 11  
    Witam, dzięki za info. Sterownik array-apb już kupiony. Mam jeszcze jedną prośbę. Nigdy nie programowałem tego sterownika i nie znam działania wszystkich bloków. Może ktoś z was będzie w stanie mi coś doradzić.

Dokładnie chodzi o coś takiego:

Sterownik logo musi zostać bo jest to już działająca maszyna ja ją tylko modernizuję.

Wymyśliłem sobie że wyślę sygnał analogowy 0-10V z logo do array i zamienię to na częstotliwość. Napisałem nawet już prosty programik ale tu pojawia się problem.

Siemens LOGO! częstotliwość na wyjściu sterowanie silnikiem krokowym

Daję napięcie na wejście analogowe sterownika array które jest spięte z analogowym komparatorem progowym. Komparator zapisuję daną wartość w rejestrze DW który przepisuje te dane do generatora fali prostokątnej. Po pojawieniu się stanu wysokiego na wejściu generatora na wyjściu pojawia się jakaś ustawiona częstotliwość. Działa to nawet nieźle ale jest jeden haczyk. Żeby zmienić częstotliwość muszę na chwilę ustawić stan 0 na wejściu I01 i ponownie podać stan wysoki 1. I tu jest moje pytanie. Czy da się tak zrobić żeby częstotliwość zmieniała się bez zmiany sygnału na wejściu I01.

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie. Pozdrawiam.
  • #5 19988528
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    Po pierwsze musisz używać bloków z malutkim symbolem "H" oznacza on że obsługuje on szybkie wejścia/wyjścia. Musisz użyć też konkretnego wyjścia, ponieważ APB ma tylko 2 szybkie wyjścia i nie są one ustawiane które chcesz. O ile dobrze pamiętam to q0.2 i q0.3 ale trzeba potwierdzić to w instrukcji.
    Do sterowania z prostymi aplikacjami silników krokowych służy bramka PTO tam ustawiasz jaką częstotliwość ma mieć sygnał prostokątny i ile impulsów ma wysłać. Można też użyć MODE-continous i określać tylko częstotliwość. Domyślnie jest MODE-separate gdzie określasz ile ma wyrzucić impulsów i o jakiej częstotliwości. Masz też bramkę ACC gdzie możesz zadać rampy przyspieszania/hamowania

Teraz co do Twojego problemu to o ile mi wiadomo to podczas wykonywania operacji nie możesz zmieniać częstotliwości. Musisz przejść przez zero na wejściu Trigger.
    Nie wiem dokładnie czego potrzebujesz ale możesz np w programie wykonać podprogramik który będzie z jakimś ustalonym interwałem sprawdzał zmianę wartości sygnału analogowego i w przypadku gdy wykryje zmianę to na 1ms zresetuje bramkę.

A powiedz po co Ci w takiej wiertarce o której pisałeś płynna zmiana posuwu?
    Przecież jak ustawiasz posuw, zależny od obrotów wrzeciona to tego się nie zmienia podczas wiercenia?
    A szybki posuw ustaw na stałą częstotliwość i tyle. Tak jak w tokarniach itp. wciskasz przycisk i leci szybki posuw. Szybkiego posuwu nie uzależniałbym od sygnału analogowego. Sygnał analogowy wykorzystałbym tylko do posuwu przy wierceniu który byłby zależny od prędkości obrotowej wrzeciona.
  • #6 20270141
    8zaxior8
    Poziom 11  
    Witam, dziękuję za pomoc 12pawel faktycznie urządzenie zbudowałem na sterowniku ARRARY + LOGO działa to średnio nie polecam takiej konfiguracji. Ale klient zadowolony więc ok. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
REKLAMA