logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie silnikiem krokowym - sterownik Siemens LOGO! 8

a_len 26 Sty 2016 16:39 6837 8
  • #1 15372877
    a_len
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Zakupiłem zestaw startowy LOGO! ze sterownikiem Logo! 8 12/24 RCE (0BA8). Dopiero zaczynam swoją zabawę ze sterownikami PLC. Kompletuję sobie układ, który pomógłby mi zapoznać się z podstawowymi zastosowaniami sterownika PLC. Mam pytanie odnośnie sterowania silnikiem krokowym. W moim sterowniku posiadam tylko 4 wyjścia przekaźnikowe. Z tego co czytałem o silnikach krokowych wywnioskowałem, że potrzebuję moduł wyjść cyfrowych w moim przypadku LOGO! DM8 24, aby miał przynajmniej 4 wyjścia. Co po takim module powinno się znajdować? Bo bezpośrednio z wyjść to raczej odpada, tak? Można prosić o jakieś propozycje układu sterowania silnikiem krokowym za pomocą sterownika LOGO? Jak powinno się robić? Jak Wy to robicie?
  • #2 15373020
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    Zwyczajnie....Siemens LOGO! z otwartym kolektorem na wyjściu (niestety) dwoma wyjściami steruje ,,Sterownik Silnika Krokowego ''podając sygnał ,,dir i enable''. Ja tak zrobiłem w Zegarze Wieżowym, tyle, że tam występuje tylko jeden kierunek ruchu :D . Niedługo opublikuję ten zegar na ,,Elektrodzie"
  • #4 15375820
    vindevil
    Poziom 27  
    Ocena: 73
    Tak , jak najbardziej wysteruje. A sterownik z wyjściem tranzystorowym , nie przekaźnikowym. W tym przypadku najlepiej tranzystory PNP.
    Ja osobiście stosuje sterowniki Array-a do takich aplikacji.
  • #5 15376254
    a_len
    Poziom 10  
    Czyli że ze sterownika Array-a można bezpośrednio sterować silnikami krokowymi?

Więc dokupię sobie moduł http://www.sklep-siemens.pl/product.php?id_product=3777 Tylko pytanie jakie go rodzaju są w nim tranzystory, bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji.

Czy takim z takim modułem będę mógł wykorzystać blok PWM w programie LOGO! Soft Comfort, czyli np. podawać jakiś sygnał analogowy na wejście i sterować wypełnieniem sygnału wyjściowego modułu?

Jakie znacie jeszcze ciekawe (w miarę tanie i dobre) sterowniki do sterowania silnikiem krokowym z wykorzystaniem PLC (sterowanie cyfrowe)
  • #6 15376915
    vindevil
    Poziom 27  
    Ocena: 73
    Sterownik to sterownik, potrzebny jest układ wykonawczy.
    Dodatkowym modułem do logo nie da się sterować, musi być jednostka główna.
    A tanich sterowników z wyjściem ok. 10kHz jest dużo. Array , Fatek B1, Kinco itp....
  • #7 15378867
    a_len
    Poziom 10  
    Źle to ująłem chodzi mi o to czy za pomocą sterownika LOGO i modułu który podałem w linku mogę wysterować sterownik silnika krokowego. Czy ten układ wyjściowy będzie mógł pracować z częstotliwością 10kHz, bo z tego co piszesz to takiej częstotliwości potrzeba.
  • #8 15379526
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    Tak, możesz, z tym tylko, że Twój LOGO! ma wyjście przekaźnikowe, a ono nie nadaje się do sterowania KAŻDEGO sterownika silnika krokowego (ze względu na drgania styków przekaźnika wyjściowego PLC, interpretowane przez sterownik SK jako impulsy) Albo sterownik z wyjściem Open Collector, albo Elektroda-Szukajka- ,,Jak podłączyć styki na wejście cyfrowe ? Jeżeli zakupisz moduł rozszerzeń LOGO! w yjściem OC (tranzystorowym), to oczywiście, że będzie to działało poprawnie
  • #9 15842403
    a_len
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozpoczął pracę z sterownikiem PLC Siemens LOGO! 8 12/24 RCE (0BA8) i poszukuje informacji na temat sterowania silnikiem krokowym. Zauważył, że jego sterownik ma tylko 4 wyjścia przekaźnikowe, co może być niewystarczające do bezpośredniego sterowania silnikiem krokowym. Uczestnicy dyskusji sugerują, że do skutecznego sterowania silnikiem krokowym potrzebny jest dodatkowy moduł wyjść cyfrowych, taki jak LOGO! DM8 24, oraz wyjścia tranzystorowe zamiast przekaźnikowych. Wskazano również na możliwość użycia sterowników innych marek, takich jak Array, Fatek B1, czy Kinco, które mogą pracować z częstotliwością 10 kHz. Użytkownik uzyskał potwierdzenie, że z odpowiednim modułem rozszerzeń LOGO! i wyjściem OC (otwarty kolektor) można poprawnie sterować silnikiem krokowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA