logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt garażu: montaż bramy segmentowej wysuniętej na front

ssawka 11 Kwi 2022 22:27 561 8
  • #1 19975097
    ssawka
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Koledzy,
    Jestem na etapie projektowania garażu, który z racji dostępnego miejsca będzie względnie krótki i zależy mi na maksymalnym wykorzystaniu miejsca. W tym celu chciałbym zainstalować bramę segmentową maksymalnie wysuniętą na front. Wszystkie opisy montażu, jakie udało i się znaleźć zakładają zabudowę po wewnętrznej stronie ściany. Ja z kolei chciałbym zamocować ją najlepiej do bocznych ścianek otworu a szczelinę zamaskować jakąś listwą i z wierzchu przykryć ociepleniem. Czy ktoś z Was coś takiego już robił albo zna właściwe rozwiązanie?
  • #2 19975351
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Będzie wiązało się to z zmniejszeniem szerokości (dość mało) oraz wysokości (i tu będzie znaczna wartość). Jak masz takie możliwości to można to zrobić.
  • #7 19980267
    grzechotnik
    Poziom 27  
    Ocena: 425
    ssawka napisał:
    Koledzy,
    zależy mi na maksymalnym wykorzystaniu miejsca. W tym celu chciałbym zainstalować bramę segmentową maksymalnie wysuniętą na front. W

Jeżeli ma być po taniości to uchylniak albo skrzydłówka..........
  • #8 19980459
    ssawka
    Poziom 13  
    grzechotnik napisał:

Jeżeli ma być po taniości to uchylniak albo skrzydłówka..........

No może nie koniecznie "po taniości" a właśnie gdzieś po środku - brama to może i wizytówka, ale też nie mam zadęcia, bo wiele jest rzeczy ciekawszych na świecie niż brama, a segmentowa stąd, że właśnie przy otwieraniu nie potrzebuje tyle miejsca wewnątrz i na zewnątrz, a przy wysokości 2,5m to tego trochę będzie. Ponadto będę chciał w niej zrobić naświetlenie.

A może ma ktoś rysunki w jaki sposób jest skonstruowany górny montaż segmentówki? Czyli to co przykręcone jest do nadproża. W necie znajduję schematy z rzutami bocznymi a tego sensownie pokazanego nie widzę.
  • #9 21746353
    ssawka
    Poziom 13  
    Aby zakończyć temat i podzielić się doświadczeniem opiszę jak zostało to zrobione po konsultacji w instalatorem bram.
    Do wstawienia w otwór w murze zespawałem ramę z profili: 100x20x2, (u góry pod nadprożem zastosowałem dwa takie profile jeden nad drugim uzyskując wysokość wystarczającą do zamontowania osi i sprężyn bramy) i 120x20x1,5 po bokach. Załączam szkic koncepcji jaki pokazywałem instalatorowi. Jest to przygotowane pod bramę Ryterna- w przypadku innych bram może być potrzebna większa wysokość profilu. Rama została wstawiona w otwór i zlicowana z powierzchnią frontową, wąsy przykręcone do betonu lun przyspawane do zatopionych w betonie prętów. Pomalowana farbą antykorozyjną. Następnie do ramy została przykręcona brama a od frontu wykonane ocieplenie i elewacja na wymiar światła ramy.
    Dzięki takiemu montażowi zyskałem ~23 cm na długości garażu a dodatkowo uważam, że wygląda to ładniej, bo od zewnątrz bramy nie są schowane w 40 cm wnęce tylko15 cm. Z kolei od wewnątrz nie wystają ich prowadnice tylko wszystko jest schowane miedzy glifami. Wszystko działa sprawnie.
    Załączniki:
    • Nadproże.pdf (110.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Projekt garażu zakłada montaż bramy segmentowej wysuniętej maksymalnie na front, co ma na celu optymalne wykorzystanie ograniczonej przestrzeni. Standardowe montażowe rozwiązania przewidują zabudowę bramy po wewnętrznej stronie ściany, natomiast proponowane podejście polega na mocowaniu bramy do bocznych ścianek otworu i zamaskowaniu szczeliny listwą oraz ociepleniem od zewnątrz. Realizacja takiego montażu wiąże się z niewielkim zmniejszeniem szerokości i znacznym obniżeniem wysokości otworu. Wskazano możliwość zastosowania bram fasadowych lub elewacyjnych jako alternatywy. W praktyce wykonano ramę z profili stalowych (100x20x2 mm i 120x20x1,5 mm), zespawaną i osadzoną w otworze, z mocowaniem do betonu przez wąsy przykręcane lub spawane do zatopionych prętów. Rama pomalowana farbą antykorozyjną, do której przykręcono bramę segmentową Ryterna. Od frontu wykonano ocieplenie i elewację na wymiar światła ramy, co pozwoliło zyskać około 23 cm długości garażu oraz estetyczny wygląd zewnętrzny z mniejszą wnęką. Montaż górny bramy wymagał zwiększenia wysokości profilu ramy, aby pomieścić oś i sprężyny. Brama segmentowa wybrana ze względu na mniejsze zapotrzebowanie na przestrzeń podczas otwierania oraz planowane naświetlenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA