logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie utraconej partycji i danych po błędzie diskparta w Windows 10

Gemini76 13 Kwi 2022 21:30 582 12
REKLAMA
  • #1 19977700
    Gemini76
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam Szanowne Forum
    Mam poważny problem do rozwiązania... mianowicie mam w komputerze dysk podzielony na 4 partycje; ostatnio chciałem poprzez systemowy (Windows 10 64 bity) diskpart sformatować pendrive i niestety dokonałem złego wyboru i zaczął się format ale ostatniej partycji dysku twardego... przerwałem operację zamykając diskparta i teraz system widzi tą część dysku bez przydziału i domaga się sformatowania. Nie chcę tego narazie robić, bo mam tam mnóstwo ważnych danych w różnych formatach (doc, pdf, i różne programy); próbowałem różnych dostępnych programów i nie mogę odzyskać swoich plików i katalogów. Mam zainstalowany na komputerze program Strong recowery z osobistą licencją, ale ten program chyba sobie z tym nie poradzi, albo ja nie umiem go we właściwy sposób wykorzystać. Proszę o porady jak mogę odzyskać partycję bez utraty danych, może Ktoś miał podobny problem.
  • REKLAMA
  • #2 19977738
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1066
    Witam, jaki to dysk HDD czy SSD?
    Gemini76 napisał:
    próbowałem różnych dostępnych programów i nie mogę odzyskać swoich plików i katalogów.
    Proponuję na początek nie używać przypadkowych programów, bo możesz tylko pogorszyć sprawę.

Dodano po 1 [minuty]:

Gemini76 napisał:
    Mam zainstalowany na komputerze program Strong recowery z osobistą licencją,
    A co ustawiłeś w tym programie i czy wcześniej używałeś jakiś innych? czy tylko ten?
  • #3 19977758
    Gemini76
    Poziom 10  
    Jest to HDD 1TB Seagate, a próbowałem Easeusa, Hetmana, MiniTool Partition Wizard Free no i Strong Recovery...
  • REKLAMA
  • #4 19977761
    gorki73
    Poziom 39  
    Gemini76 napisał:
    Strong Recovery.
    Sam używam tego programu z licencją. Co Kolega w nim ustawił, jakie opcje wybrał?
  • #5 19977765
    Gemini76
    Poziom 10  
    No właśnie to ja bym chciał się dowiedzieć jakich opcji użyć, bo nie bardzo wiem jak się skutecznie tym programem posłużyć...
  • #6 19977771
    gorki73
    Poziom 39  
    Proponuję na początek zrobić image tego dysku sektor po sektorze. Wybierasz opcje "Narzędzia->Utwórz obraz" i zapisujesz ten obraz na innym dysku. Masz tyle miejsca na innym HDD?
  • #7 19977956
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    Proszę zamieścić screen z programu DMDE okno partycje, aktualne partycjonowanie dla tego dysku.
  • REKLAMA
  • #8 19978099
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2325
    Gemini76 napisał:
    Jest to HDD 1TB Seagate
    a czy mógłbyś podać model? I jaki miałeś tam system plików?
    Zacząłeś formatować partycję - najprawdopodobniej uszkodziłeś metadane, odzyskanie danych w strukturze logicznej może być niemożliwe. Mozesz spróbować wyszukiwania RAW - ale wtedy dostaniesz pliki bez nazw i atrybutów, posortowane po typach w/g znalezionych sygnatur.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #9 19978165
    Gemini76
    Poziom 10  
    Dysk to Seagate Barracuda 1TB system plików NTFS... narazie jestem po totalnej awarii, bo dopiero co udało mi się TestDiskiem odzyskać partycję systemową i dopiero uruchomiłem system...natomiast dysk logiczny, na którym mi zależy jest widziany przez system nawet z jego nazwą, ale system mi wyświetla komunikat, że dysk jest niedostępny. Udało mi się zmienić go z RAW na NTFS, ale nadal nie mam do jego zasobów dostępu. Proszę o jakieś sugestie, bo bardzo mi zależy na jego zawartości.
    Przepraszam za zwłokę, ale dopiero teraz mam działający komputer.
  • #10 19978170
    kaleron

Gemini76 napisał:
    Seagate Barracuda 1TB
    - to nie jest model. Model zaczyna się od ST. Może Tobie się to nie wydaje ważne, ale np. niektóre dyski mają coś takiego jak SMR, z którym związany jest bardziej skomplikowany niż zwykle podsystem translacji adresów logicznych na fizyczne. Wykonując takie operacje, jak
    Gemini76 napisał:
    udało mi się TestDiskiem odzyskać partycję systemową i dopiero uruchomiłem system...natomiast dysk logiczny, na którym mi zależy jest widziany przez system nawet z jego nazwą, ale system mi wyświetla komunikat, że dysk jest niedostępny.
    i
    Gemini76 napisał:
    Udało mi się zmienić go z RAW na NTFS,
    mogą spowodować degradację danych. Rozumiem, że wykonałeś kopię posektorową zanim przystąpiłeś do tych działań, bo inaczej trudno potraktować Twoją deklarację, że
    Gemini76 napisał:
    bardzo mi zależy na jego zawartości.
    .

Na jakie porady liczysz, gdy nie udzielasz informacji niezbędnych, by udzielić Ci sensownej pomocy (
    Dra98 napisał:
    Proszę zamieścić screen z programu DMDE okno partycje, aktualne partycjonowanie dla tego dysku.
    ), a zamiast tego wykonujesz chaotyczne ruchy , które mogą pogorszyć stan zawartości dysku?

Gemini76 napisał:
    uruchomiłem system
    - dobrze rozumiem, że uruchamiasz system i pracujesz na dysku, z którego straciłeś dane? Ręce opadają...
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #11 19978178
    Gemini76
    Poziom 10  
    Dysk to Barracuda 7200.12 ST31000528AS Firmware: CC44...
    Nie lekceważę sobie Kolegi postów, ale jestem zmuszony do przerw w pracy coby spojrzeć na naklejkę... a poza tym jestem cały w nerwach...
  • #12 19978194
    kaleron

Gemini76 napisał:
    jestem zmuszony do przerw w pracy coby spojrzeć na naklejkę
    przepraszam, że zadałem Koledze zbyt wiele trudu. Dobra wiadomość - to nie SMR, a więc jest nadzieja, że skala nadpisania jeszcze nie przybrała katastrofalnych rozmiarów.
    Gemini76 napisał:
    jestem cały w nerwach...
    - to bardzo źle - nerwy i pośpiech najczęstszą przyczyną błędów. Zaparz melisę, przejdź się na spacer, zjedz coś słodkiego i wróć do tematu na spokojnie i w skupieniu, bo jeszcze nawywijasz coś, czego będziesz żałował. I zrób kopię posektorową chociaż tego stanu, jaki masz w tej chwili.

Swoją drogą czekamy na jakiś materiał do analizy - widok partycjonowania z DMDE, możesz też tu wrzucić kopię pierwszego (pierwszych 34, jeśli masz GPT) sektora.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #13 19978243
    Gemini76
    Poziom 10  

W tej chwili trwa analiza DMDE i narazie czekam aż skończy, jak będę mógł to wkleję jakieś screeny... a przepraszać nie ma za co, bo każda rada jest mi na wagę złota... to moja wina, że do tego doszło...
    A swoją szosą to mogę zadzwonić pod ten numer ?... przez rozmowę byśmy więcej wyjaśnili.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z utratą dostępu do ostatniej partycji dysku twardego po błędnym użyciu narzędzia diskpart w systemie Windows 10. Dysk to Seagate Barracuda 1TB z systemem plików NTFS. Po przerwaniu formatowania partycji, system nie widzi jej przydziału i domaga się sformatowania, co użytkownik chce uniknąć z powodu ważnych danych. Próby odzyskania danych za pomocą programów takich jak Strong Recovery, EaseUS, Hetman i MiniTool Partition Wizard Free nie przyniosły rezultatów. Użytkownik został poinstruowany, aby najpierw wykonać obraz dysku, a także dostarczyć więcej informacji o partycjonowaniu i systemie plików, aby uzyskać skuteczniejszą pomoc. Wskazano również na ryzyko uszkodzenia metadanych i konieczność ostrożności w dalszych działaniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA