logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ferroli Zefiro - nieprawidłowa temperatura wody pomimo wysokiego płomienia

kriz24 13 Kwi 2022 21:38 6495 3
REKLAMA
  • #1 19977713
    kriz24
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Dzien dobry,

Posiadam gazowy przepływowy podgrzewacz wody Ferroli Zefiro. Piecyk ma 10 lat. Niestety parę dni temu piecyk przestał podgrzewać wodę do zadowalającej temperatury. Aktualnie maksymalna temperatura wody to ok. 34 stopnie C.
    Wygląda to następująco:
    1) Piecyk normalnie odpala.
    2) Płomień jest wysoki, taki jak dawniej (gdy dawał prawidłową temperature wody)
    3) Ciśnienie wody prawidłowe (sprawdziłem, wyczyściłem filtr doprowadzający wodę zimną do piecyka). W każdym punkcie poboru wody podobna temperatura wody, ciśnienie jest odpowiednie, nic nie jest zakamienione.
    4) Pokrętła na piecyku: maks płomień, maks temperatura.

Zastanawia mnie, że teraz zmniejszając ciśnienie ciepłej wody w kranie, zmniejsza się wysokość płomienia. Zwiekszajac ciśnienie ciepłej, zwiększa się płomień. A woda ledwie letnia... Wcześniej (parę dni temu) zmniejszając ciśnienie wody, płomień pozostawał bez zmian i wraz ze zmniejszeniem ciśnienia wody, rosła jej temperatura.

Proszę o podpowiedź, co mogło się stać z piecykiem, będę wdzięczny za wszelki odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19978070
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 314
    Należy sprawdzić temperaturę wody na wyjściu z podgrzewacza (dotykając rurki). W kranie może być woda podmieszana z zimną. Jeżeli płomień się zmienia to musi się to przekładać na zmianę temperatury. Gdyby się okazało że za podgrzewaczem jest ciepła woda to będzie oznaczało że problem jest w instalacji.
  • #4 19978250
    kriz24
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Okazało się, że membrana była pęknięta na długości ok. 1 cm. Po wymianie membrany, piecyk grzeje wodę idealnie. Dziękuję za zainteresowanie i trafna diagnozę. Wesołych Świąt. Pozdrawiam.
REKLAMA