logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Implementacja obsługi transmisji danych przez USB Bluetooth w Delphi

raceman 08 Lis 2005 16:02 4806 8
REKLAMA
  • #1 1965284
    raceman
    Poziom 18  
    Ocena: 114
    Witam.
    Wie ktos moze jak mozna zaimplementowac wlasna obsługe transmisji danych przez adapter Bluetooth podlaczany do złacza USB.Chodzi o to ,że z jednej strony jest urzadzenie podlaczone do bluetooth'a przez mikrokontroler itp itd ,a z drugiej PC podlaczony rowniez do bluetootha ale przez adapter USB.Czy w ogole mozliwe jest napisanie np w Delphi programu ktory pozwoli na komunikacje PC i urzadzenia?Do kazdego adaptera jsa sterowniki ,wiec myslalem zeby w delphi poprostu podpiac sie pod dll ,ale trzeba znac funckje (nazwe,parametry,zmienne itp).Prosze o jakie kolwiek informacje ktore moga sie przydac ...robie na tym dyplom i zaczynaja sie problemy pojawiac.
  • REKLAMA
  • #2 1965562
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Ja to robiłem z tel. kom. i nie ma problemu.

Łączysz urządzenie poprzez BT serial cable i w tym momencie masz tak jakby polaczenie za pomoca RS232 , tylko bezprzewodowe. Spojrz w ustawieniach BT na PC pod jaki COM "podpina" sie BT serial cable i z tego coma korzystaj przy wysylaniu/odbieraniu danych tak jakbys byl polaczony przez RS232.

Zapewne jak masz urzadzenie z BT podpiete pod uC to on tez dziala jako serial.

Mozesz mi moze podac skad/za ile zdobyles to urzadzenie, jak sie nazywa itd? Bo tez bylbym zainteresowany czyms takim, ale narazie tylko widzialem urzadzenia po ~100USD,ktore mozna pod uC podlaczyc jako RS232->BT serial cable i cena mnie troche odstrasza :(

PS.Jakbys potrzebowal laczyc to automatycznie (jak tylko pojawi sie urzadzenie z BT w zasiegu) to tez cos takiego widzialem, chociaz jest z tym troche komplikacji.
    Wiem, ze trzeba zainstalowac/uruchomic jakis bajer z programow do BT, ktory monitoruje i loguje pojawienie sie urzadzen z BT w zasiegu.
    Jest tez drugi program, ktory te logi odczytuje i w momencie pojawienia sie urzadzenia nas interesujacego proboje nawiazac automatycznie polaczenie BT serial cable.
    Niestety nie pamietam jak to wszystko sie nazywa... ale jak poszperasz to moze znajdziesz - znalazlem to na forum symbianowym, albo my-symbian.com, albo allaboutsymbian.com ...
    Uzywane to jest chyba tez w jednej z aplikacji www.bitween.com - tam jest jakis serwer czy cos takiego, trial mozna za darmo sciagnac pewnie z instrukcja, a w instrukcji chyba znajdziesz dokladny opis jak to poinstalowac.
  • REKLAMA
  • #3 1966563
    raceman
    Poziom 18  
    Mi chodzi o to ze ja w PC uzywam adaptera na USB nie na serial.Uparłem sie na USB bo to mi zaoszczedzi budowania drugiego identycznego urzadzenia do komunikacji rs232->bluetooth.Chyba sie nie zrozumielismy do konca.Mam urzadzenie Reokardiograf ktore ma wyjascie rs232 i zamiast ciagnac kabla mam opracowac bezprzeowdowa transmisje.Wiec do kardiografu podpinam :złącze db9 -> max232->Atmege->moduł bluetooth(http://www.elfa.se/elfa-bin/setpage.pl?http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?lang=pl&dok=9669.htm)... ktory tylko wysyła dane .Dane odbierane sa przed bluetootha podpietego do kompa do USB czyms takim http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70530504
    .I teraz jest problem z tym ze nie wiem jak obługiwac dane ktore odbierze BT
    na USB.Jesli Bt podlaczany byłby do rs232 to spoko ,ale ten moj podlaczany jest do USB.Nigdy jeszcze nie bawilem sie obsluga USB...
    Wiesz jak to zrobic?

Co do modułu to link podalem wyzej ,sa to gotowe moduły czesto juz z mikrokontrolerem koszt ok 120zł ,ale szukam taniej...

Dodano po 7 [minuty]:

Sory chyba ze mowisz o tym ze BT Dongle po podpieciu do USB w windowsie uzyskuje konkretny port na ktory moge wysyłac dane jak na rs232?O to ci chodziło?chyba ,że nie przeczytałem dokladnie.
  • Pomocny post
    #4 1966777
    MirekCz
    Poziom 35  
    tak, o to chodzi, ze jak masz BT podłączony jako serial cable, to wtedy on się podpina jako port com komputera i wystarczy to obsługiwać tak jak zwykłe rs232.

Jak masz "standardowego" BT, to na dole z prawej w pasku masz taką niebieską ikonke z odrobina białego.

Naciśnij na nią prawym klawiszem i wybierz z menu "Advance configuration".
    Tam masz zakładkę "Client aplications" w której masz na liście
    "Bluetooth serial port" i podany nr portu, standardowo to jest COM3.

Teraz tylko łączysz sie poprzez BT z PC z tym urządzeniem za pomoca BT serial port. Jak połączenie zostanie nawiązane to rozmawiasz z tym urządzeniem poprzez port COM3 tak jakbyś miał bezpośrednio podpięty kabel. Ot cała filozofia.

PS.A co do tego modułu.. zarówno cena jak i parametry wyglądają bardzo obiecująco. Mam nadzieje, że jak to podłączysz to wrzucisz schemat i krótki opis jak to oprogramować.. napewno się wielu osobą przyda.
  • REKLAMA
  • #5 1967368
    raceman
    Poziom 18  
    [quote="MirekCz"]
    Jak masz "standardowego" BT, to na dole z prawej w pasku masz taką niebieską ikonke z odrobina białego.

Naciśnij na nią prawym klawiszem i wybierz z menu "Advance configuration".
    Tam masz zakładkę "Client aplications" w której masz na liście
    "Bluetooth serial port" i podany nr portu, standardowo to jest COM3.

Teraz tylko łączysz sie poprzez BT z PC z tym urządzeniem za pomoca BT serial port. Jak połączenie zostanie nawiązane to rozmawiasz z tym urządzeniem poprzez port COM3 tak jakbyś miał bezpośrednio podpięty kabel. Ot cała filozofia.

A no teraz mi wyjasniles.Jakbym miał jeszcze jakies problemy to sie odezwe - wiec napewno sie odezwe :P.Czyli sprawa sprowadza sie do tego aby w kompie sprawdzic na ktory kom został faktycznie podpiety BT ,a pozniej to juz bułeczka z masłem i jak rs. Myslalem ze to bedzie gorzej wygladac ,no ale nie mowmy hop :D

MirekCz napisał:

PS.A co do tego modułu.. zarówno cena jak i parametry wyglądają bardzo obiecująco. Mam nadzieje, że jak to podłączysz to wrzucisz schemat i krótki opis jak to oprogramować.. napewno się wielu osobą przyda.

No parametry ma całkiem przyzwoite ,przynajmniej jak na moje potrzeby.Z tego co wiem to można jakieś wzmacniacze stosować ,wtedy zasięg zwieksza sie do 300m ,ale nic więcej o tym nie wiem.Aha no i jeszcze warto sie z orientowac czy obsluguje funkcje typu transmisja izochroniczna itp bo zdaje sie ze nie wszystkie posiadają ta funkcje.
    No jak zmontuję i uruchomię to na pewno wrzucę :).

Zawsze jeszcze mzona od biedy zrobic konwersje USB->RS232 na TUSB3410 albo FT232BM ,ale wtedy to sie mija z celem kupowanie dongla na USB i konwersja tego na rs232.A obronienie zasadności takiego rozwiązania na obronie dyplomu bylo by trudne :p
  • #6 1967423
    MirekCz
    Poziom 35  
    raceman napisał:

Zawsze jeszcze mzona od biedy zrobic konwersje USB->RS232 na TUSB3410 albo FT232BM ,ale wtedy to sie mija z celem kupowanie dongla na USB i konwersja tego na rs232.A obronienie zasadności takiego rozwiązania na obronie dyplomu bylo by trudne :p

Nie dasz rady tego zrobić. Zapominasz, ze to nie jest po prostu tak sobie powysyłać sygnały po USB. Ten moduł BT musi mieć odpowiednie oprogramowanie, które:
    -skontaktuje się z nim
    -skonfiguruje odpowiednio
    -pobierze aktualnie dostepne urządzenia w zasięgu
    -połączy się z odpowiednim urządzeniem za pomoca BT serial port

Zrobienie czegoś takiego to kosmos.
    Jak zobaczysz, to większość, o ile nie wszystkie, aktualne BT po USB korzystają z oprogramowania WIDCOMMa. Po prostu nikt sie nie zabiera za babranie z tym syfem. Moduł BT to pestka, oprogramowanie go to sztuka.
  • REKLAMA
  • #7 1967987
    raceman
    Poziom 18  
    Ja narazie skupiam sie na tym zeby dało sie odbierac dane i wysyłac po dONGLU BT.Miałes racje po wetknieciu Dongla mozna ustawiac porty na wysyłanie i odbieranie danych.Nie testowałem tego .ale w teorii ustawiam sobie np na wysyłanie port com3 na odbior com4 i dane wysyłam przez a odbieram przez 4 tak jak po RS?!Tylko pytanie czy parametry transmisji ustawiam wtedy normalnie w menadzeże urzadzen czy to juz trzeba robic przy pomocy sterownikow do BT?
  • #8 1968061
    MirekCz
    Poziom 35  
    Jakie parametry transmisji?

Tam chyba nie ma zadnych... 115kbps powinno ci spokojnie ciagnac, a na uC standardowo wiecej nie wydoisz.
  • #9 1969210
    raceman
    Poziom 18  
    MirekCz napisał:
    Jakie parametry transmisji?

Tam chyba nie ma zadnych... 115kbps powinno ci spokojnie ciagnac, a na uC standardowo wiecej nie wydoisz.

Dla mnie 115kbps to wystarcza ,ale co do wydolenia to jakos tą osiagaja przepustowosc 1Mbps - mowie o tych modułach ,a miałem dzis taki nawet na atmedze zdaje sie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy implementacji obsługi transmisji danych przez adapter Bluetooth podłączany do portu USB w środowisku Delphi. Autor posiada urządzenie medyczne (reokardiograf) z wyjściem RS232, które chce bezprzewodowo połączyć z komputerem za pomocą modułu Bluetooth podłączonego do mikrokontrolera (Atmega) oraz adaptera Bluetooth USB do PC. Kluczowym problemem jest obsługa komunikacji po stronie PC, gdy adapter Bluetooth jest podłączony przez USB, a nie jako wirtualny port szeregowy COM. W odpowiedziach wskazano, że wiele adapterów Bluetooth USB emuluje port COM (Bluetooth Serial Port Profile), co pozwala na komunikację tak jak przez RS232, wykorzystując standardowe porty COM w systemie. Konfiguracja portów COM odbywa się przez menedżera urządzeń lub za pomocą oprogramowania do Bluetooth (np. WIDCOMM). Wskazano, że bezpośrednia obsługa USB na niskim poziomie jest skomplikowana i wymaga sterowników oraz oprogramowania do zarządzania połączeniami Bluetooth. Prędkość transmisji rzędu 115 kbps jest wystarczająca dla większości zastosowań, choć moduły Bluetooth mogą osiągać do 1 Mbps. Alternatywnie można stosować konwertery USB-RS232 (np. TUSB3410, FT232BM), ale to komplikuje rozwiązanie i może być trudne do uzasadnienia w pracy dyplomowej. Autor planuje dalsze testy i udostępnienie schematów oraz opisu implementacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA