logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana napięcia zasilacza ze starego telewizora. 100V -> 14V

paw1470 17 Kwi 2022 22:15 864 29
REKLAMA
  • #1 19982611
    paw1470
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Ojciec postanowił przerobić napięcie zasilacza z telewizora z ponad 100V na 14V. Przewinął transformator. Na tym koniec. Ja mu wymieniłem 2 kondensatory które nie mają znaczenia ale nie mogłem patrzeć jak bardzo przytyły. Nie było żadnych innych zmian. Czy to ma jakieś szanse działać. Obecnie Prąd nie pozwala mu na zaświecenie żarówki 12V i zasilacz cały czas stuka nawet bez obciążenia. Uważa że zrobił zwarcie na transformatorze podczas przewijania. Przeliczył że jak było 80W to będzie miał kilka A po przewinięciu.

To jest schemat
    http://u5m2n9c3.stackpathcdn.com/pdfhtml/0375/528783/page1.png

Czy można coś takiego przerobić? Czy będzie kilka A tak jak sobie wymyślił? Nie pytam o szczegóły przerobienia bo jest ryzyko że to przeczyta i mu się uda.
    Wymyślił problem bo mu się spodobał układ sterujący transformatorem.

Edit: Uważa że uszkodził transformator podczas przewijania. Czy któryś z tych że zdjęcia może mieć podobną stronę wejściową żeby sobie zmienił? Zmiana napięcia zasilacza ze starego telewizora. 100V -> 14V
  • REKLAMA
  • #2 19982632
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1711
    Ale transformator z zasilacza impulsowego nie nadaje się do stosowania jako zwykłe trafo z 230V/na coś tam.
  • #3 19982649
    paw1470
    Poziom 17  
    Też mi się tak wydaje. Uznał że sterowanie przed transformatorem i bez problemów będzie mógł zmienić napięcie jak w zwklym okrągłym. Jest 80W i mu wyjdzie mocny zasilacz.

Może ktoś opisać w kilku zdaniach teorię co się dzieje po takiej zmianie? Ja myślę że moc jest za mała i trzeba zwiększyć częstotliwość w jakiś sposób. No ale ja się nie znam. Z tego co widzę to jest chyba rodzinne. Dlatego pytam czy to może się w jakiś sposób udać? Chce się bawić więc nie moja sprawa. No ale chciałbym wiedzieć czy ma jakieś szanse powodzenia zanim zacznie kupować stare płyty z telewizorów z nadzieją że może następna da radę
  • #4 19982659
    madamsz1
    Poziom 42  
    To są transformatory projektowane na inne częstotliwości, co z a tym idzie, rdzeń jest bardzo różny od tych na zwykłych trafach. Więc na początek sprawność tego pewnie spadnie drastycznie o ile wogóle przeniesie coś, a i uzwojenie pierwotne też ma pewnie inną rezystancję bo będzie inaczej niż przy 50Hz. Dla mnie pomysł bez powodzenia.
  • #5 19982675
    paw1470
    Poziom 17  
    Ten schemat ma jakieś znaczenie w tym przypadku? Chodzi mi o układ sterujący na dole na środku schematy. Jego zdaniem układ inny niż w nowych zasilaczach i bardzo prosty. Dlatego uważa że mi się uda. Nie chcę wpisywać jego nazwy żeby nie miał za łatwo przy szukaniu. Chce się sam bawić a jak trafi na odpowiedź to nie będzie zadowolony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19983054
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6123
    Elektronika to nie jest prosta dziedzina, nie da się jej robić "na czuja", trzeba wiedzieć co się robi. Po prostu zbyt wiele zmiennych, żeby szczęście mogło zadziałać.
    To tak jak z otwieraniem zamka szyfrowego, bez znajomości szyfru, zamek w którym trzeba ustawić jedną cyfrę otworzysz po chwili, taki z dwoma cyframi po kwadransie, takiego z siedmioma cyframi nie otworzysz, a w elektronice zawsze jest więcej niż siedem parametrów które muszą mieć poprawne wartości, choć wartości te nie muszą być idealnie "w punkt" żeby układ działał.

Żeby ten zasilacz przerobić na 14V trzeba by zachować takie same parametry pracy układu scalonego (m.in. zasilanie), a jednocześnie zmienić parametry obwodu mocy.

Skoro napięcie zasilania spada 23x to i prąd szczytowy Q801 powinien wzrosnąć 23x ten układ trzeba by przerobić, problem w tym że nie znamy parametrów układu scalonego więc nie do końca wiadomo jakie rozwiązania będą dobre.

Prawda jest taka że często łatwiej zrobić nowy zasilacz impulsowy, na znanym scalaku, z pełną dokumentacją, niż przerabiać taki, w którym nie wiesz, do końca, jak działa scalak.

paw1470 napisał:
    Czy to ma jakieś szanse działać.
    Da się to zrobić.

paw1470 napisał:
    Jego zdaniem układ inny niż w nowych zasilaczach i bardzo prosty. Dlatego uważa że mi się uda.
    To tak nie działa, że jak mniej elementów to lepiej, to jest zasilacz w topologii flyback bardzo popularny w konstrukcjach <100W, wszystkie mają tą samą podstawową zasadę działania, nad bardziej skomplikowanymi łatwiej zapanować. Flyback można zrobić też na dwóch tranzystorach i ta jest najtrudniejsza, na elektrodzie jeszcze nie widziałem żeby ktoś się z nią uporał, Co ty na to?

Tak na szybko trzeba by zmienić
    Zmiana napięcia zasilacza ze starego telewizora. 100V -> 14V
    W punkcie X wstawić driver dla nowego tranzystora.
  • #7 19983080
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 259
    Cytat:
    Skoro napięcie zasilania spada 23x to i prąd szczytowy Q801 powinien wzrosnąć 23x ten układ trzeba by przerobić, problem w tym że nie znamy parametrów układu scalonego więc nie do końca wiadomo jakie rozwiązania będą dobre.

Zapewne chodzi o przeróbkę strony wtórnej, ale - oczywiście - nie jest to przesądzone.
    Ogółem, wydaje się, że z Kolegą Autorem zaczynamy następne zawody w odgadywaniu, co poeta miał na myśli.
    No dobra spróbujmy podjąć rękawicę, choć z góry należy ostrzec, że może to doprowadzić do szewskiej pasji. ;)
    Cytat:
    Ojciec postanowił przerobić napięcie zasilacza z telewizora z ponad 100V na 14V. Przewinął transformator.

Po chol...rę, skoro było tam uzwojenie na 16-17V (końcówki 10-11)?
    Cytat:
    Ja mu wymieniłem 2 kondensatory które nie mają znaczenia

Skoro, pomimo doświadczeń z miernikiem małych rezystancji, wciąż tak uważasz...
    Cytat:
    Ten schemat ma jakieś znaczenie w tym przypadku?

A jak uważasz?
    Cytat:
    bez problemów będzie mógł zmienić napięcie jak w zwklym okrągłym

Mniej więcej, coś w trawie piszczy. Przekładnia jest przekładnią, jednak w transformatorach przetwornic impulsowych trzeba brać pod uwagę również sposób nawinięcia. Wpływa on na parametry pasożytnicze - pojemności międzyzwojowe, indukcyjności rozproszenia.
    W tego rodzaju układach pracy występują dość znaczne impulsy napięcia - Izolacja uzwojeń, szczególnie między warstwami, musi być bardzo dobra.
    No i kierunek nawijania. Nie bez potrzeby zaznaczono kropki przy poszczególnych uzwojeniach.
    Podczas przeróbki transformatora należało odwinąć uzwojenie pierwotne - główne 4-6, które było na zewnątrz, a może i pomocnicze 1-2.
    Docelowo trzeba z powrotem nawinąć oba, a ponadto wtórne, o ilości zwojów podobnej do tej, jaką miało uzwojenie 10-11.
    Przy czym, tak jak w oryginale, na karkasie należy umieścić najpierw wtórne, i pomocnicze, a dopiero na nich - pierwotne.
    Na początek sprawdziłbym, zweryfikował i ew. poprawił to właśnie.

Do wykonania uzwojenia wtórnego warto użyć dwóch drutów, w tzw. układzie bifilarnym.

Cytat:
    Jego zdaniem układ inny niż w nowych zasilaczach i bardzo prosty. Dlatego uważa że mi się uda. Nie chcę wpisywać jego nazwy żeby nie miał za łatwo przy szukaniu. Chce się sam bawić a jak trafi na odpowiedź to nie będzie zadowolony.

To może raczej do Langley powinieneś się zwrócić? No bo, skoro najpierw publikujesz schemat, a potem chcesz go utajnić...
  • #8 19983102
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    mam_pytanie napisał:
    Zapewne chodzi o przeróbkę strony wtórnej, ale - oczywiście - nie jest to przesądzone.
    Ogółem, wydaje się, że z Kolegą Autorem zaczynamy następne zawody w odgadywaniu, co poeta miał na myśli.
    No dobra spróbujmy podjąć rękawicę, choć z góry należy ostrzec, że może to doprowadzić do szewskiej pasji.
    Masz rację za dużo tego zgadywania, jak widać ja zgadywałem że chcą zmieniać pierwotną.
  • #9 19983132
    madamsz1
    Poziom 42  
    mam_pytanie napisał:

Pewnie chciał zrobić prostownik do akumulatorów i po to mu to 14V
  • #10 19983190
    paw1470
    Poziom 17  
    mam_pytanie napisał:

Powiedział że chce się bawić. Jak zobaczyłem to już było przerobione i piszczało. Nie będę własnemu ojcu zabraniał czegoś robić we własnym domu. Ja mu tylko kondensatory zmieniłem bo jemu się nie chciało.

mam_pytanie napisał:
    Skoro, pomimo doświadczeń z miernikiem małych rezystancji, wciąż tak uważasz.

Miernik małych rezystancji od początku był dobrze złożony ale chińskie lm317 nie trzymają parametrów na zwarciu. Od początku tylko to było problemem. Przy dużym prądzie wejściowym puszczają prąd większy niż powinny. W normalnych warunkach ograniczają prąd. Po wymianie na kupiony w normalnym sklepie po dużo wyższej cenie wszystko zaczęło działać. Wina elementu który prawdopodobnie jest chińskim klonem. Będę musiał poszukać dobrego źródła w normalnej cenie bo 3 zł to trochę wysoka cena a na allegro równie dobrze mogę trafić na klony,

Żadne utajnienie. Chodzi tylko o nie podawanie pełnych nazw bo w wynikach wyskoczy na początku. To jak spoiler z ulubionego serialu. Chce sam kombinować

Z tego co zrozumialem to miał 3 uzwojenia. Wydaje mi się że słyszałem coś o zamianie kolejności bo to które go interesowało było na końcu. Na temat kierunku się nie wypowiem bo tego nie widziałem. Nie moja sprawa. Ja się w temat śmieci bez zastosowania praktycznego nie będę mieszał. Wiem już wszystko co chciałem wiedzieć.

@jarek_lnx chodziło o to czy samymi zmianami uzwojeń można uzyskać niższe napiecie. Dzisiaj się dowiedziałem że nie chodzi o zrobienie tylko o testowanie co z tego wyjdzie. Tak sobie wymyślił i nie ważna że się nie uda. Chciałem wiedzieć czy ma sens bez większych modyfikacji. Nie chcę uczestniczyć w dziwnych pomysłach ale to była dobra okazja żeby się czegoś nauczyc
  • Pomocny post
    #11 19983217
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Jeśli chodzi tylko o wtórne to jest dosyć łatwo, zmieniać napięcie zmieniając liczbę zwojów , ale kierunek nawinięcia musi pozostać jaki był, trzeba zadbać jeszcze o naskórkowość (druty zbyt grube dla danej częstotliwości pracy, zamienia się na kilka cieńszych), porządne wykonanie izolacji pierwotne-wtórne, oraz to żeby uzwojenie wypełniało większą część szerokości okna.

Stabilizacja jest zrobiona po stronie pierwotnej, na podstawie napięcia z uzwojenia pomocniczego (1)(2) więc to uzwojenie musi pozostać bez zmian, taka stabilizacja jest nieco niedokładna bo spadki napięcia po stronie wtórnej spowodowane wzrostem obciażenia nie są korygowane.
  • Pomocny post
    #12 19983286
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4255
    Też mogą być korygowane - jak jest większe obciążenie, to układ może podnosić napięcie. Ale nie wiem, czy ten układ scalony to potrafi.

Z oznaczeń mam wrażenie, że to przetwornica dwutaktowa - w jednym takcie tranzystor przewodzi, w drugim diody po stronie wtórnej. I poprawny kierunek diody jest istotny - przy odwrotnym prąd tranzystora narasta bardzo szybko, bo diody przewodzą nie tym takcie, co trzeba, układ scalony może to interpretować jako zwarcie (jakkolwiek nie widzę, by mierzył prąd - może jedynie mierzyć wartość napięcia indukowanego w uzwojeniu pomocniczym, i wykrywać, że nie jest takie, jak powinno być) i odmawiać działania.
  • #13 19983473
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Cytat:
    Nie chcę wpisywać jego nazwy żeby nie miał za łatwo przy szukaniu. Chce się sam bawić a jak trafi na odpowiedź to nie będzie zadowolony.

Cytat:
    Żadne utajnienie. Chodzi tylko o nie podawanie pełnych nazw bo w wynikach wyskoczy na początku. To jak spoiler z ulubionego serialu. Chce sam kombinować

Ciekawy przypadek ten "stary". Rzadko słyszy się o kimś, kto może zechcieć użyć gugli po to tylko, żeby nie znaleźć.

Cytat:
    Nie pytam o szczegóły przerobienia bo jest ryzyko że to przeczyta i mu się uda.
    Chce się bawić więc nie moja sprawa.
    Nie będę własnemu ojcu zabraniał czegoś robić we własnym domu. Ja mu tylko kondensatory zmieniłem bo jemu się nie chciało.
    Ja się w temat śmieci bez zastosowania praktycznego nie będę mieszał. Wiem już wszystko co chciałem wiedzieć.

I - w tak zwanym przeciwieństwie - musisz się bawić świetnie.
    Cytat:
    No ale chciałbym wiedzieć czy ma jakieś szanse powodzenia zanim zacznie kupować stare płyty z telewizorów z nadzieją że może następna da radę

A zanim? Szanowny Ojciec, jakąś radę otrzyma? Bo - wprawdzie Kolegi nie podejrzewając, a czysto teoretycznie zaledwie rozważając - gdyby nawet chodziło o, hmm... kwestie dziedziczenia, zważyć należy, iż zanim coś tam "skutecznie" wybuchnie, może być konieczny zakup pewnej, może być, sporej liczby egzemplarzy.
    A nie są to tanie rzeczy... :)

Ok., żeby nie było zupełnie "nie na temat", frazę:
    Cytat:
    I poprawny kierunek diody jest istotny

pozwolę sobie uzupełnić zastrzeżeniem, że nie odwracamy diody, bo możemy unieczynnić resztę układu, a raczej próbujemy zamienić miejscami początek i koniec uzwojenia.
  • REKLAMA
  • #14 19983552
    paw1470
    Poziom 17  
    Wczoraj pytałem czy mam mu pomóc szukać. Chciał sam kombinować.
    Ja zapytałem tutaj z ciekawości. Lubię być przygotowany. Wolę nie gadać głupot jeżeli nie znam się na temacie. Zapyta to dostanie link. Będę coś wiedział to podpowiem. Chciał się bawić. Nie będe ingerował. Też czasami lubię sprawdzić coś co dla was jest oczywiste albo nie ma sensu.

O temacie dowiedziałem się bo przyjechałem na święta. Jak wybuchnie to kupi następne. Ja nie będę o tym wiedział. Dlaczego mam mówić dorosłemu człowiekowi czego nie może robić? Spuchnięte kondensatory wymieniłem żeby mieć pewność że problem jest w innym miejscu. Jak coś mu wybuchnie to będzie to tylko jego sprawa. Nie pierwszy i nie ostatni raz.

Moje pytanie i jego pomysł to 2 niezależne tematy. Dlatego nie chcę żeby się pojawiło w wynikach wyszukiwania. Normalnie ludzie nie zajmują się takimi dziwnymi projektami. Szczegóły będą psuciem jego zabawy. Gotowiec nie jest wyzwaniem. No chyba że elementy nie zachowują się jak w datasheet.

Będzie poinformowany o każdej ważnej informacji która się pojawiła. Co z tym zrobi to już nie moja sprawa. Myślę że w tym temacie nie można dodać nic więcej. Zamykam bo zaraz mogą się pojawić komentarze nie na temat.
  • #16 19988963
    Michal2002
    Poziom 24  
    Ocena: 180
    Nie no Panowie :)
    To chyba jakies żarty :)
    Niemniej jednak gratuluje inwencji twórczej

Według mnie to nie ma szans zadziałać...

Po za tym skąd pomysł,źe to 100 V a nie 310 ?
  • #17 19989885
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Może dlatego, że po prawej stronie schematu z #1, w górnej części tak namalowano?
  • #18 19989904
    Michal2002
    Poziom 24  
    Nie no jasne :)

Ale chyba przerabiamy zasilacz ? Czy coś przeoczyłem
  • #19 19990716
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Cytat:
    Ale chyba przerabiamy zasilacz ?

No. Dostajemy się przez rurę wydechową.
    Cytat:
    Czy coś przeoczyłem

No. Prawdopodobnie pierwsze zdanie pod tytułem.
    Ale już "na ścieżce". :)
  • #20 19990721
    Michal2002
    Poziom 24  
    W takim razie możecie mi wyjaśnić jak to chcecie przerobić ten zasilacz skoro tam jest uzwojenie które podaje 16,5 V ?
  • #22 19990893
    Michal2002
    Poziom 24  
    No tak ale nie wiemy jaka jest grubość przewodu na uzwojeniu 16.5 V a jaka na 120 V ?
    Zresztą to i tak wydaje się bezcelowe :)
    Można teoretycznie sprawdzić ten transformator testerem.
  • #24 19990962
    Michal2002
    Poziom 24  
    Moim zdaniem jest mocno prawdopodobne że dałoby się pociągnąć 5A z tego uzwojenia a tego chyba nikt nie sprawdził
  • #25 19991590
    Redcap16
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    @Michal2002 Przestań pisać głupoty i domysły. Skąd w zasilaczu o rzekomej mocy 80W i napięciu wyjściowym 100V ma się wziąć 5A na wtórnym? Kto marnowałby tyle grubego drutu i dodawał większy rdzeń, w zasadzie bez powodu?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #26 19991612
    Michal2002
    Poziom 24  
    Czy ja napisałem coś o 100 V ? Nie wydaje mi się....
    Tak się akurat składa ,że coś niecoś o zasilaczach i konstruowaniu płyt głównych CRT wiem. Także dla Ciebie to głupoty a może ktoś coś z tego wyniesie. Sama przeróbka tego transformatora była nieco dziwnym pomysłem.

Chyba nie zrozumiałeś mojej myśli i to wszystko.

Jeszcze Kolego Założycielu - ten transformator można bardzo łatwo sprawdzic czy jest dobrze przewinięty.
  • #27 19993042
    paw1470
    Poziom 17  
    @Michal2002 Jeżeli możesz to daj jakąś instrukcję jak to sprawdzać. Raczej jest źle przewinięty i klejony bo coś się rozpadło. No ale nie widziałem. Jeżeli nie będzie trudne to informacja zostanie przekazana.
    Pomysł jest dziwny bo nie powstał z potrzeby. Jak ktoś ma braki w wiedzy równie duże co ja to dziwne pomysły są normą. Znalazł gdzieś płytkę z telewizora i dalej to już samo poszło. Były święta i trochę wolnego to zajął się czymś żeby nie siedzieć oglądając głupie filmiki na fb.
  • Pomocny post
    #28 19993248
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4255
    Po pierwsze, trzeba mieć jakiś generator tego, co podasz na ten transformator - może multiwibrator (można na NE555, można na tranzystorach), z niego sterować tranzystor wysokonapięciowy, do którego podłączasz uzwojenie pierwotne transformatora; do tego jeszcze jakiś układ gaszenia przepięć, aby nie pozwolić na wytworzenie napięcia wyższego, niż ten tranzystor wytrzyma.

Napięcie zasilania podane poprzez to uzwojenie na kolektor tranzystora powinno być dużo mniejsze, niż ograniczenie przez układ gaszenia przepięć. Tranzystor jest na jakiś czas (przy niskim napięciu zasilania np. 100µs, może mniej) włączany, i wtedy jego prąd narasta, a potem wyłączany, i wtedy prąd, jaki wymusza indukcyjność, płynie poprzez układ gaszenia przepięć.

Do sprawdzenia:
    * Jak szybko narasta prąd tranzystora po jego włączeniu? Znając współczynnik wypełnienia sygnału sterującego tranzystor i częstotliwość impulsów, i mając pomiar średniego prądu tranzystora można to wyliczyć.
    * Czy napięcie wytwarzane przy wyłączaniu powoduje zadziałanie gaszenia przepięć? Wystarczy zmierzyć napięcie w tym układzie.
    * Jaka jest amplituda i polaryzacja impulsów o dużym napięciu na poszczególnych uzwojeniach?

Jeśli prąd narasta za szybko, to może rdzeń jest źle złożony, powstała szczelina, której nie powinno być. Jeśli narasta prawidłowo, a nie powstają duże napięcia - prawdopodobnie transformator ma zwarcie.
  • #29 19994120
    Michal2002
    Poziom 24  
    Możesz przy pomocy poniższego układu łatwo sprawdzić transformator
    Schemat testera :
    Załączniki:
    • Zmiana napięcia zasilacza ze starego telewizora. 100V -> 14V tr.jpg (51.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 19994142
    Michal2002
    Poziom 24  
    Jeszcze możesz sobie zobaczyć dobrą i złą cewkę Zmiana napięcia zasilacza ze starego telewizora. 100V -> 14V
    Tak żebyś wiedział na czym to polega.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ojciec autora postanowił przerobić zasilacz telewizora z napięcia 100V na 14V, przewijając transformator. Po wymianie dwóch kondensatorów, zasilacz nie działa poprawnie, nie pozwalając na zaświecenie żarówki 12V i wydając stuki. Użytkownicy dyskutują o nieodpowiedniości transformatorów impulsowych do takich przeróbek, wskazując na różnice w częstotliwości i parametrach rdzenia. Zwracają uwagę na konieczność zachowania odpowiednich parametrów obwodu mocy oraz stabilizacji. Wskazują, że przeróbka może być niebezpieczna i nieefektywna, a lepszym rozwiązaniem byłoby zbudowanie nowego zasilacza impulsowego. Pojawiają się również sugestie dotyczące testowania transformatora oraz jego przewinięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA