logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p gaśnie po dodaniu gazu - kwestia gaźnika, czujnika podciśnienia, dyszy wolnych obrotów

report 18 Kwi 2022 17:27 1875 15
REKLAMA
  • #1 19983732
    report
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Po dodaniu gazu fiat 126p odrazu gaśnie jakby nie dostawał paliwa. Gaźnik jest z eleganta ma dwa wyjścia w podstawce jedno podłączyłem do czujnika podciśnienia drugie zaślepiłem. Gaźnik czyściłem i ustawiałem pływak jak należy 7mm i 15mm w skrajnych punktach (widziałem filmik gdzie było tłumaczone że poziom paliwa ma być równy z tym załamaniem w gaźniku a u mnie jest niżej). Odpala i na wolnych obrotach chodzi perfekcyjnie. Dysza wolnych obrotów podpięta do akumulatora i jest to bez różnicy czy ona jest podpięta czy nie cały czas chodzi tak samo. Może coś źle wogóle nie podpiąłem.
  • REKLAMA
  • #2 19983738
    janosiksik
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    Masz zbyt niski poziom paliwa lub łapie sporo fałszywego powietrza. Zawory ustawione? Pokrywa zaworów nie dokręcona zbyt mocno? Dysza wolnych obrotów pewnie ma obcięty bolec, stąd brak reakcji, lub gaźnik już ma taki luz na osi przepustnicy.
  • REKLAMA
  • #3 19983751
    report
    Poziom 3  
    Ustawiałem luzy na zaworach pompa paliwa pompuje prawidłowo uszczelki wymieniłem . Jak jeszcze ustawić ten poziom paliwa. Jest jakiś zestaw regenaracyjmy do takiego gaźnika czy raczej szukać nowego?
  • REKLAMA
  • #5 19983763
    report
    Poziom 3  
    A coś dokładniej mógłbyś podpowiedzieć jak go wyregulować. Bo jedyne co wiem że się reguluje to mieszankę i pływak.
  • REKLAMA
  • #6 19983781
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19983829
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6712
    Zamiast oglądać filmiki na YouTubie Jak się reguluje to poczytaj Jak działa gaźnik. Najprostszy gaźnik ma 2 dysze biegu jałowego i pracy. Ty nie masz przejściu z biegu jałowego na pracę, jedna dysza główna rurka emulsyjna no i skład mieszanki jest jeszcze ważny. Do tego maluch nie ma pompki zrywu.
  • #8 19984131
    urkotrebor
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    Fiat 126p gaśnie po dodaniu gazu - kwestia gaźnika, czujnika podciśnienia, dyszy wolnych obrotów Czyściłeś gaźnik , tylko czy dobrze go złożyłeś .
    Sprawdź element zaznaczony na zdjęciu , najprawdopodobniej obróciłeś go o 180 stopni.
  • #9 19984263
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 771
    etam, pewnie pompa paliwa umiera - zgnita sprężyna albo popękana albo już niema w ogóle siły wracać membranę albo sama membrana w pompce taka sztywna że ledwo się rusza - to pierwsze do sprawdzenia
  • #10 19984884
    report
    Poziom 3  
    michal_rybka napisał:
    etam, pewnie pompa paliwa umiera - zgnita sprężyna albo popękana albo już niema w ogóle siły wracać membranę albo sama membrana w pompce taka sztywna że ledwo się rusza - to pierwsze do sprawdzenia

Gdzieś słyszałem że jeżeli pompa jest sprawna powinna tryskać paliwem na wysokość kolektorów u mnie tak jest ale jak ją kiedyś rozbierałem to było w środku trochę rdzy na tej sprężynie.
  • #11 19985768
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19987542
    report
    Poziom 3  
    4jerry napisał:
    Jak pompa podaje jak powinna to znaczy, że paliwa nie brakuje w gaźniku. Nie odpowiedziałeś, czy nie obróciłeś tego elementu zaznaczonego na zielono. Poza tym na czym polegało to czyszczenie gaźnika? Wykręcałeś główną dyszę paliwa, umieszczoną w dnie komory pływakowej + dyszę powietrza umieszczoną u góry + rurkę emulsyjną pod nią się znajdującą i przedmuchałeś sprężonym powietrzem, lub chociaż paszczą?😀

Sprawdzałem ten element co jest zaznaczony na zdjęciu i jest dobrze założony czyściłem gaźnik z kompresora wszystkie dysze wykręciłem jedynie nie odkręcałem tej pokrywy od ssania.
  • #13 19987577
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1124
    Kolega wykręci tą dużą mosiężną śrubę na górze gaźnika- jest tam (a przynajmniej powinno być) sitko. Zwykle jak auto postoi dłużej to składają się syfy.
  • #14 19987617
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19990102
    report
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany problemem była zanieczyszczona rurka emulsyjna. Była mocna "zapieczona" przez brud w swoim gnieździe i musiałem się z nią trochę pobawić zanim wyszła. Dzięki wszystkim za pomoc.
  • #16 19990322
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Fiat 126p gaśnie po dodaniu gazu, co sugeruje problemy z gaźnikiem, czujnikiem podciśnienia lub dyszą wolnych obrotów. Użytkownik sprawdził ustawienia pływaka i czystość gaźnika, jednak problem nadal występował. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie poziomu paliwa, ustawienia zapłonu oraz czyszczenie rurki emulsyjnej. Ostatecznie, problem został rozwiązany przez usunięcie zanieczyszczeń z rurki emulsyjnej, co przywróciło prawidłowe działanie silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA