Witaj
Nie posiadałem takiego modelu ale obsługa jest podobna.
W pierwszej fazie strojenia należy sprawdzić poprawność połączeń w antenie, przewodzie, wtyczkach. Czy antena jest dobrze połączona z masą ( chyba że to magnesówka ).
Wskaźnik mocy należy przestawić na spodziewaną moc, czyli 10 lub 100W, większość prostych radii posiada 4W więc przełącznik na 10W. Dolny przełącznik ustaw na "FWD" czyli moc padająca, wciśnij nadawanie i w czasie nadawania ustaw bocznym pokrętłem pozycje wskazówki na ostatnią podziałkę lewego wskaźnika (napis SET). Puść nadawanie, przełącz dolny przełącznik na "REF" i wciśnij ponownie nadawanie. W tym momencie powinieneś już odczytać aktualny SWR. Czynności z kalibracją miernika należy dość szybko wykonywać, gdyż na początku strojenia ant nie znasz SWR-u więc występuje zagrożenie spalenia tranzystora mocy w nadajniku. SWR należy mierzyć na 1 i 40 kanale. Za każdą zmianą częstotliwości nadajnika i zmianach w antenie należy powtórnie wykalibrować miernik tak jak opisałem wyżej. Teraz musisz wyciągnąć wnioski, jeśli SWR jest lepszy na wyższych kanałach to ant jest za krótka i odwrotnie. Dopuszczalny SWR to około 1:1,5
Powodzenia, w razie potrzeby pytaj