logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić antenę w mobilku za pomocą reflektometru MAAS K-SWR222P?

RAPET 08 Lis 2005 18:05 2237 3
REKLAMA
  • #1 1965600
    RAPET
    Poziom 2  
    Witam jestem od niedawna posiadaczem wlasnie takiego sprzetu i nie wiem jak z niego korzystac i tu prosba z mojej strony czy mogby mi ktos wytlumaczyc jak ustawic antenke w mobilku wlasnie na tym sprzecie i czy on jest dobry czy rozgladac sie za czyms innym z gory dzieki za pomoc
    Jak ustawić antenę w mobilku za pomocą reflektometru MAAS K-SWR222P?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1965874
    SQ7FJA
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witaj

Nie posiadałem takiego modelu ale obsługa jest podobna.
    W pierwszej fazie strojenia należy sprawdzić poprawność połączeń w antenie, przewodzie, wtyczkach. Czy antena jest dobrze połączona z masą ( chyba że to magnesówka ).
    Wskaźnik mocy należy przestawić na spodziewaną moc, czyli 10 lub 100W, większość prostych radii posiada 4W więc przełącznik na 10W. Dolny przełącznik ustaw na "FWD" czyli moc padająca, wciśnij nadawanie i w czasie nadawania ustaw bocznym pokrętłem pozycje wskazówki na ostatnią podziałkę lewego wskaźnika (napis SET). Puść nadawanie, przełącz dolny przełącznik na "REF" i wciśnij ponownie nadawanie. W tym momencie powinieneś już odczytać aktualny SWR. Czynności z kalibracją miernika należy dość szybko wykonywać, gdyż na początku strojenia ant nie znasz SWR-u więc występuje zagrożenie spalenia tranzystora mocy w nadajniku. SWR należy mierzyć na 1 i 40 kanale. Za każdą zmianą częstotliwości nadajnika i zmianach w antenie należy powtórnie wykalibrować miernik tak jak opisałem wyżej. Teraz musisz wyciągnąć wnioski, jeśli SWR jest lepszy na wyższych kanałach to ant jest za krótka i odwrotnie. Dopuszczalny SWR to około 1:1,5

Powodzenia, w razie potrzeby pytaj
  • REKLAMA
  • #3 1966020
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Wygląda że czegoś brakuje temu przyrządowi. Po lewej stronie nad gniazdem TRANSCEIVER jest prostokątny izolowany trzpień. Prawdopodobnie jest to miejsce na krótką antenę pomiarową do pomiaru pola w.cz.
  • #4 1966091
    RAPET
    Poziom 2  
    dzieki napewno bede pytal bo dopiero wchodze w temat cb jeszcze raz dzieki
REKLAMA