logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seicento 1.1 MPI - Szarpnięcia przy przyspieszaniu, silnik stuka jak diesel

ToJestNick 30 Kwi 2022 20:59 909 5
REKLAMA
  • #1 20001417
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 559
    Witam. Auto jak w tytule.
    Podczas przyspieszania czuć szarpnięcia, jest też efekt jak bym delikatnie odejmował nogę z gazu potem znowu wciskał. Jak się zagrzeje jest lepiej ale chwilami dalej jest to odczuwalne.
    Dzieje się to i na benzynie i na gazie.

Co wymienione:
    -Świece.
    -Kable.
    -Czujnik położenia wału.
    -Czujnik położenia wałka.
    -Czujnik temperatury.
    -Map sensor.
    -Obie sondy lambda.

W ECU brak błędów, kompresja silnika po 14 bar na każdym cylindrze.
    Czasy ładowania cewek równe.
    Temperatura silnika widziana przez ecu prawidłowa
    Podciśnienie w kolektorze ssącym na biegu jałowym ok 44hpa (podwyższone ale to może być wina wałka rozrządu z 1.2 75km).

Podpowie ktoś gdzie szukać przyczyny?

Dodam, że silnik mocno stuka, pracuje jak diesel. Po rozgrzaniu nieco cichnie na wolnych obrotach ale przy jeździe słychać stukot. Nie jest to luz zaworowy- ustawiłem książkowo i to samo.
    Panewki też bym wykluczył, ciśnienie oleju książkowe i na zimnym i rozgrzanym.

Nie wiem już gdzie szukać... Jestem zdecydowany na zmianę silnika ale boję się, że problem nie ustąpi.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20001441
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20001452
    ToJestNick
    Poziom 31  
    koleś kit napisał:
    W tych silnikach to przecież tłoki się wywracały. :D Piston slap i to może stuka. Przerywanie to trzeba by robić jakieś parametry podczas przyspieszania. Może i paliwa brakuje. Sondy idą na bogato przy pełnym bucie?

Też tak myślę, że stukają tłoki. Przede mną starszy dziadek jeździł pewnie dusił na piątce na niskich obrotach :D Niemniej moc ma, oleju nie żre no ale klepie bardzo.

Co do sond na jałowym pokazuje ,,Uboga" jak depnę idzie w ,,Bogata" więc chyba ok.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20001475
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20001500
    ToJestNick
    Poziom 31  
    koleś kit napisał:
    Jak to samo masz na gazie i benzynie to być może układ zapłonowy. Może któraś
    cewka bo tego chyba nie podmieniałeś. Może sygnał z TPS itd. Ale to zgadywanki i potrzeba więcej pomiarów.

Zapomniałem dopisać, mam dwa seje 1,1 mpi. Zamieniałem cewki między nimi, wszystkie czujniki w kolektorze ssącym a nawet przepustnice i to samo...
  • #6 20009314
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Walki ciąg dalszy. Wymieniony cały kolektor ssący z wtryskami i przepustnicą, pod kolektorem nowe uszczelki. Lewe powietrze wykluczone w 200%. Błędów w ECU brak.
    Na jałowych obrotach diagnostyka sondy lambda- BOGATA.
    Oscyluje 0,100 0,900.
    Przy bucie w podłogę sonda- BOGATA. Oscyluje w okolicach 0,700 0,900.
    Podciśnienie w ssącym na jałowym 0,35.
    Już nie wiem gdzie szukać.

Mam jeszcze taki pomysł:
    -Silnik stuka, czujnik spalania stukowego wyłapuje te stuki i ,,cofa zapłon" stąd poszarpywanie auta. Ma to sens?
REKLAMA