logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka AEG FAVORIT 60010VI: Woda przestaje być pobierana - awaria sterownika?

jq100 03 Maj 2022 23:10 417 7
REKLAMA
  • #1 20005549
    jq100
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Witam,
    Zmywarka jak w temacie zachowuje sie następująco:
    1. Włącza pompę - co jest oczywiste
    2. Zaczyna pobierać wodę przez ok. 10sek
    3. Włącza się pompa myjąca i zmywarka próbuje myć tą małą ilością wody co jej oczywiście nie wychodzi.
    Poziom wody jest na tyle niski, że nie przełącza się żaden z dwóch presostatów. Sprawdziłem wszystko co mogłem, tzn. presostaty, drożność węży, okablowanie, mikro wyłącznik przy pływaku (w szeregu z elektrozaworem), moduł (wymiana napuchniętych elektrolitów) i na wszelki wypadek przelutowałem całość. Nie wiem co jeszcze może powodować, że woda przestaje być pobierana nie czekając na sygnał z presostatu. Czyżby jednak uszkodzenie sterownika? Może któryś z Kolegów miał podobny przypadek?
  • REKLAMA
  • #2 20005592
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Nie w każdej zmywarce ilość wody w komorze ustalana jest presostatem. Szczerze mówiąc, nie wiem, jak jest w Twojej, ale w Amica serii DFM, woda była dozowana na podstawie odczytów z wirującej turbinki, a presostat miał tylko funkcję zabezpieczenia przed przelaniem komory (w razie problemów z turbinką).

Jeśli jednak są dwa presostaty, to najpewniej u Ciebie one sterują ilością wody. Jak je sprawdzałeś? - nalewając wodę do komory, aż przełączy?
  • REKLAMA
  • #3 20005756
    jq100
    Poziom 12  
    W tej zmywarce nie ma "licznika" wody (przynajmniej takiego nie znalazłem ),jej ilość jest regulowana presostatem. Sprawdziłem go "na sucho". Niecały litr wody to dużo za mało aby przełączył. Sterownik w moim przypadku nie czeka na sygnał z presostatu, a (powinien) tylko odcina dopływ i zaczyna mycie.
  • REKLAMA
  • #4 20006090
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 890
    Nie wiem czy jest licznik czy go nie ma ale na bank jest PNC więc go podaj!
  • #5 20006227
    jq100
    Poziom 12  
    PNC 911936623/05
  • REKLAMA
  • #6 20006259
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 890
    Udrożnij rurki łączące hydrostaty z misą zmywarki tam lubią się odkładać tłuszcze, wejścia do misy, a najlepiej jej wnętrze.
  • #7 20006701
    jq100
    Poziom 12  
    Przecież od tego zacząłem :D, zdemontowałem, przepłukałem, przedmuchałem, wyczyściłem misę -nie jestem "zielony", że tak powiem...
  • #8 20009417
    jq100
    Poziom 12  
    Witam , problem rozwiązany- potrzebne było przeprogramowanie modułu.
    Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka AEG FAVORIT 60010VI miała problem z pobieraniem wody, co prowadziło do niewystarczającego poziomu wody do mycia. Użytkownik sprawdził presostaty, drożność węży, okablowanie oraz mikro wyłącznik, ale problem nie ustąpił. Inni użytkownicy zasugerowali, że w niektórych modelach woda może być dozowana na podstawie odczytów z turbinki, a nie tylko przez presostaty. Ostatecznie problem został rozwiązany przez przeprogramowanie modułu sterującego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA