Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

mala elektrownia wodna

sazan_pn 09 Nov 2005 14:54 13488 10
    sazan_pn
    Level 10  
    witam wlasnie wpadlem na pomysl skonstruowania malej elektrowni wodnej. chodzi mi o zasilanie jakies rzeczy ktora nie wykorzystuje duzo pradu. czy macie jakis pomysl i pomozecie mi cos takiego zrobic?
    numerek12
    Level 21  
    http://www.mew.pl/ mysle że tu najpierw powinienes zajzec przestudiowac sprawę a jak juz sie zdecydujesz to zobacz watek o elektrowniach wiatrowych tam znajdziesz konstrukcje pradnic i całą reszte
    nalezy to tylko adoptować do swoich potrzeb
    bartoszczy
    Level 11  
    Witam!!
    Ja rowniez wpadlem na podobny pomysl. Moj projekt jest juz na ukonczeniu-jedyny mankament to pradnica. Jako "turbine" zastosowalem kolo "mlynskie" srodsiebierne(wykonane oczywiscie domowym sposobem z desek :)) o srednicy 205 cm. Do tego dolaczylem przekladnie zwiekszajaca obroty i brakuje mi jedynie odpowiedniej pradnicy. Chwilowo wykorzystywalem alternator od poloneza i musze powiedziec ze bylem bardzo zaskoczony. Przy przeplywie wody ok 5l/s!!! uzyskalem napiecie ok 6 V i prad o natezenieu 5A!! Obecnie zwiekszam doplyw wody i jestem w stanie wyciagnac przeplyw ok 40 l/s(przy spadku ok 2 m) mam nadzieje ze osiagne moc ok 300W - wystarczy do zasilenia zarowek energooszczednych:p
    Pozdrawiam!!
    kaczepa
    Level 19  
    Przy 40 l/s i spadku 2m przy zastosowaniu turbiny Kaplana mógłbyś uzyskać ok 1kW.Może warto się nad tym zastanowić ?
    Pozdrawiam
    Narek 1
    Level 17  
    Nie jest aż tak optymistycznie. Moc teoretyczna to 800 W ( nawet 780)uwzględniając typową sprawnośc to wychodzi 480 W tak , że jak na kole wodnym wyjdzie 300 W to całkiem nieźle.
    kaczepa
    Level 19  
    Zgadza się, moc teoretyczna wyszła mi 785 W.Myśle że jednak jest o co walczyć, zawsze to trochę więcej mocy.Oczywiście jeżeli warunki sprzyjają budowie turbinki.
    Pozdrawiam
    bartoszczy
    Level 11  
    No wlasnie z ta budowa turbinki to jest najgorzej.
    Zastanawialem sie wlasnie nad takim malutkim "kaplanem" ale niezabardzo wiem jak i z czego to wykonac ale jezeli ktos ma jakies odpowiednie schematy jak zbudowac taka turbine to bardzo prosze o przeslanie. No chyba ze mozna gdzies taka kupic gotowa, ale wtedy koszt napewno bedzie taki ze.....
    Pozdrawiam!!

Dodano po 2 [minuty]:

do: Narek 1
    Mieszkam w okolicy Jeleniej Gory (w strone Kamienne Gory)
    Zawsze chcialem miec taka MEW jak jest na Szklarce :) ale to raczej niewykonalne :P
    Narek 1
    Level 17  
    Na tym linku to nie jest stary wentylator tylko turbina typu Banki. Rzeczywiście uchodzi ona za prostą do wykonania, to z boku to prądnica tzw. amerykanka na magnesach stałych, neodymowych też stosunkowo łataw do wykonania charakteryzuje sie tym, że dośc skutecznie działa przy małych obrotach, akurat do bezpośredniego sprzężenia z wirnikiem.

Dodano po 5 [minuty]:

Witam krajana "Bartoszczy". Ja nie mieszkam w samej Jeleniej ale gdybym podał moją wioskę nikt by sie nie zorientował. Mieszkam tu od roku, też w stronę Kamiennej Góry na rozdrożu do Karpacza. Pogadajmy na wiadomościach prywatnych aby nie zaśmiecać forum. Pozdrawiam.
    kaczepa
    Level 19  
    Do Narek 1 - kolego, turbinka ze starego wentylatora to w kolejności drugie zdjęcie w tym linku
    Poadrawiam