logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z dławieniem się filmów na starszym komputerze

foldback 09 Lis 2005 17:54 1992 15
REKLAMA
  • #1 1968302
    foldback
    Poziom 29  
    Ocena: 97
    Witam mam problem, który mnie trapi od dłuższego czasu a mianowicie: u kolegi znajduje się komputer trochę starszy, który ma problem z płynnym odtwarzaniem filmów(dławienie się).
    Filmy w sumie powinny na nim iść, bo na dużo słabszych konfiguracjach idą normalnie. Konfig : celeron 450 MHz, 128 MB ramu , karta graficzna to Riva TNT2 M64, dyski były dwa obecnie jest jakiś seagate 40 GB. Według mnie większość filmów powinna iść przy takiej szybkości procesora, bo np. na celeronie 333MHz idą normalnie wszystkie (tylko, że ten komputer ma dużo więcej RAM ok. 320 MB). Problem dysku raczej i karty graficznej odpada . Pod WinMe filmy tnie pod win2000 filmy szły jakiś czas, ale znowu tnie. Do odtwarzania używam kodeków ffdshow - ustawione na najmniejszą jakość. Ma ktoś jakiś pomysł odnośnie sprzętu, (może 128 MB to za mało). Filmy pod Movixem idą normalnie, czy są może jakieś inne kodeki pod winde, które mało obciążają procesor??
  • REKLAMA
  • #2 1968368
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hmmmm pamiec, karta graficzna i ilosc ram maja malo do roboty przy odtwarzaniu filmow. Wazna jest przepustowosc pamieci (na Via (od 693A) jest troche wolniej od intelowskiego BX'a.) i procesor.
    Poza tym procesora celeorn 450Mhz nie ma, chyba ze 300@450Mhz.
    Sprawdz czy programem Video Lan Client (www.videolan.org) da sie cokolwiek ogladac.
  • #3 1968407
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Polecam sprawdzenie linuxowego odtwarzacza (np MovieX)... ladujesz to jako system operacyjny z plyty. Na P166 z 64MB SIMM potrafi plynnie odtwarzac. Spradz.. nie zaszkodzi
  • REKLAMA
  • #5 1968424
    Offel
    Poziom 14  
    Spróbuj Mplyer wersja dla Windowsa .
  • REKLAMA
  • #6 1971079
    foldback
    Poziom 29  
    Chyba faktycznie jest to wina chipsetu płyty głównej (płyta ta jest na via, bo na intelowskim BX filmy idą normalnie). Filmy są odtwarzane normalnie na Movixie, ale ja bym chciał żeby to normalnie szło pod windą. Filmy w odtwarzaczu CrystalFree ścina tak samo jak w innych odtwarzaczach, które korzystają z kodeka ffdshow. Spróbuje te inne odtwarzacze, ale pewnie dalej będzie ścinać. Pozostaje Movix:|
  • #7 1972666
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    foldback napisał:
    Chyba faktycznie jest to wina chipsetu płyty głównej (płyta ta jest na via, bo na intelowskim BX filmy idą normalnie). Filmy są odtwarzane normalnie na Movixie, ale ja bym chciał żeby to normalnie szło pod windą. Filmy w odtwarzaczu CrystalFree ścina tak samo jak w innych odtwarzaczach, które korzystają z kodeka ffdshow. Spróbuje te inne odtwarzacze, ale pewnie dalej będzie ścinać. Pozostaje Movix:|

A jak sie maja filmy skompresowane w DivX 3? (odtwarzane na standardowym dekoderze oczywiscie)
  • #8 1975318
    foldback
    Poziom 29  
    Cytat:
    A jak sie maja filmy skompresowane w DivX 3? (odtwarzane na standardowym dekoderze oczywiscie)

Filmy idą płynnie, ale czasem zdarza się, że przytnie.:cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1975764
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    kiedyś komuś z płytą na via, kto miał problemy z filmami pomogł pewien 'driver':
    http://www.republika.pl/red_falcon/via.htm

(nie potwierdze tego, po prostu unikam takich płyt)

-
    dorzuce że dużo zależy też od konkretnego materialu: rozdzielczość, kodek dzwięku i taka staroć jak PII 233 ale na płycie z LX intela pod W98 plynnie sobie radziła z materialem skompresowanym DivX3.11, kodek mp3, rozdzielczość 640x272; z AC-3 już rwało ...
  • #10 1975768
    cycuarek
    Poziom 11  
    Spotkałem się z czymś takim na moim komputerze gdy zainstalowałem najnowszą wersję DivX-a. Widocznie konfiguracja mojego kompa już nie wyciągała takich wymagań. Przejście na starszego DivX-a wtedy rozwiązało sprawę - a przynajmniej filmy już tak się nie cięły. Może u Ciebie jest to samo.
  • #11 1979060
    dynia1314
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Zainstaluj sobie windowsa 98 i powinno wszystko chodzic
  • #12 1979474
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    Z kąd można ściągną ten program MovieX - przydał by się.

Pozdrawiam Marcin
  • #14 2003209
    foldback
    Poziom 29  
    Cytat:
    kiedyś komuś z płytą na via, kto miał problemy z filmami pomogł pewien 'driver':
    http://www.republika.pl/red_falcon/via.htm

Faktycznie ten driver trochę pomógł już idzie więcej filmów. Co prawda nie wszystkie, bo te wymagające większej mocy obliczeniowej dalej tnie, ale dobre i to. Chyba więcej nie da się już zrobić dla tej platformy("Z pustego to i Salomon nie naleje"). Pozostaje rozwiązanie z Movixem, w którym idzie wszystko. Myślę, że problem został prawie rozwiązany i możemy zamknąć temat.
  • #15 2003978
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Odinstaluj wszystkie kodeki i wgraj najnowszy ffdshow. Musi pomoc :)
  • #16 2292462
    foldback
    Poziom 29  
    Niektóre filmy idą jednak do oglądania filmów zakodowanych nowszym kodekiem (bardziej wymagającym) pod windowsem niema szans. Pozostaje Movix . Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest dławienie się filmów na starszym komputerze z procesorem Celeron 450 MHz, 128 MB RAM i kartą graficzną Riva TNT2 M64, działającym pod Windows Me i Windows 2000. Pomimo że na słabszych konfiguracjach filmy odtwarzają się płynnie, tutaj występują problemy z płynnością, szczególnie przy nowszych kodekach. Dysk Seagate 40 GB i karta graficzna raczej nie są przyczyną. Użytkownik korzysta z kodeków ffdshow ustawionych na najniższą jakość. Rozwiązania proponowane w dyskusji to m.in. użycie alternatywnych odtwarzaczy takich jak VLC (VideoLAN Client), CrystalPlayer, MPlayer, a także systemu Linux z MovieX, który radzi sobie lepiej z odtwarzaniem na słabszym sprzęcie. Wskazano, że chipset płyty głównej (Via) może ograniczać przepustowość pamięci i wpływać na wydajność odtwarzania, co potwierdziło lepsze działanie na płycie z chipsetem Intela BX. Pomocny okazał się specjalny sterownik do chipsetu Via, który poprawił odtwarzanie, choć nie rozwiązał problemu całkowicie. Zalecano także instalację starszych wersji kodeków DivX, które mniej obciążają procesor. Ostatecznie najlepszą płynność zapewnia system Linux z MovieX, natomiast pod Windows problem z nowszymi, bardziej wymagającymi kodekami pozostaje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA