logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zdalne sterowanie 3-fazowym bojlerem 3000W: stycznik, przekaźnik i protokół Zigbee

meeisster 23 Maj 2022 12:04 2157 10
  • #1 20030457
    meeisster
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam.
    Chciałbym zdalnie sterować gniazdem 400V.
    Do gniazda będzie podłączony bojler elektryczny 3000W, 3-fazowy z termostatem.
    Rozumiem że potrzebuje stycznika oraz czegoś do sterowania tym stycznikiem. Do sterowania stycznika natomiast np. jakiś przekaźnik + bramka, żeby był dostęp zdalny np, poprzez protokół Zigbee.
    Całość do spięcia dam elektrykowi, natomiast chciałbym prosić o jakieś rady co dokładnie kupić i jak właściwie stycznik powinien być połączony z przekaźnikiem (nie do końca potrafię sobie to wyobrazić - czy jest jakiś np. wejście sygnałowe w styczniku które się łączy z takim wejściem w przekaźniku?

Z góry dziękuję, pozdrawiam.
  • #3 20031708
    meeisster
    Poziom 10  
    Dziękuję za sugestię, martwi mnie tylko czy mój elektryk robi takie rzeczy.
    Dlatego zastanawiam się jeszcze czy nie ma gotowego zestawu np styczik+ stycznik pomocniczy sterowany np wifi? Wyczytałem że są już takie zestawy, tylko czy one mają funkcjonalność włącz/ wyłącz czy tyko odczyt stanu, błędy itp?
  • #4 20032916
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1120
    Robo-technical napisał:
    Jak trafisz na dobrego i kumatego elektryka
    meeisster napisał:
    Dziękuję za sugestię, martwi mnie tylko czy mój elektryk robi takie rzeczy.
    Przecież nie ma w tym nic trudnego. Pomijając czas na prace mechaniczne typu zamocowania stycznika czy przygotowanie różnych potrzebnych przewodów można to połączyć w kilka minut. Przekaźnik z linku będzie po prostu sterował cewką stycznika. Stycznik musi mieć cewkę AC na 240V. Nie potrzeba tu żadnych dodatkowych przekaźników czy styków pomocniczych.
  • #5 20033083
    meeisster
    Poziom 10  
    Poczytałem jeszcze trochę o temacie i fakt nie ma w tym nic skomplikowanego- takie sterowanie stycznikiem poprzez przekaźnik- i ten przekaźnik z linku jak najbardziej powinien być ok.
    Jednak przy okazji poszukiwań trafiłem również na takie urządzenie jak przekaźnik napięcia którym można sterować stycznikiem po przekroczeniu zadanego napięcia.

Miałbym do tego pytanie- jak działa taki 3 fazowy przekaźnik napięcia? Czy on ma wyjście sygnałowe na cewkę stycznika którą można w ten sposób sterować?

W takim przypadku mam 4 przewody L1,L2,L3,N- w jaki sposób to podpiąć pod przekaźnik?
  • #6 20033105
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 833
    Tak samo jak dla 1-fazowego.
    Masz cewkę przekaźnika, zasilasz ją, przekaźnik (stycznik) przełącza styki zwierając wejściowe z wyjściowymi.
    Cewkę możesz sterować zdalnie.
  • #7 20034373
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1120
    Ja jak rozumiem to chcesz zdalnie włączać i wyłączać bojler. Więc starczy trójfazowy stycznik i urządzenie z linku. Żadne jakieś dodatkowe udziwnienia nie są potrzebne.
  • #8 20034493
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 833
    Dokładnie - piękno tkwi w prostocie.
    Używam gniazda sterowanego aplikacja i z dowolnego miejsca w świecie mogę sterować, gniazdko łączy się poprzez WiFi w domu do serwera i mogę sobie zdalnie sterować, ustawiać harmonogram, mierzyć pobór mocy.
  • #9 20034587
    meeisster
    Poziom 10  
    Tak, zgadza się chciałem porostu zdalnie sterować grzałką zasilaną 400V, która wg harmonogramu właczała by się standardowo od 10-15, a czasem jak np brzydka pogoda poprostu ręcznie z poziomu aplikacji bym jej nie włączał.
    Ale w międzyczasie doczytałem o przekaźniku napięciowym, i w związku z tym ze głównie z winy mojego przyłącza (za mały przekrój przewodów) często falownik podbija napięcie powyżej 250V i się wyłącza doszedłem do wniosku ze musi się to sprawdzić nawet lepiej niż sterowanie poprzez harmonogram, stąd moje pytania.
  • #10 20050977
    meeisster
    Poziom 10  
    Podsumowując zakupiłem potrzebne elementy zestawu i czekam na elektryka który to podłączy.
    W moim rozumowaniu wygląda to tak- przekaźnik napięciowy (https://www.fif.com.pl/pl/przekazniki-napieciowe/130-przekaznik-napieciowy-cp-730.html) podpięty pod 400v- po przekroczeniu napięcia 245v na którejś fazie spowoduje zadziałanie przekaźnika- następnie przekaźnik SW3 Gosund z ustawionym hamronogramem- następnie stycznik (https://www.se.com/pl/pl/product/A9C20834/stycznik-modu%C5%82owy-acti9-ict502540230-25a-4no-50hz-220-240-vac) - mam nadzieje ze to jest ten tzw zwarciowy (który się włączy po otrzymaniu sygnału z przekaźnika).

W teorii powinno to działać, w praktyce zobaczymy.
  • #11 20178605
    meeisster
    Poziom 10  
    W praktyce również działa.
    Temat opisałem w temacie dotyczącym grzałki 1 fazowej.
    Przekaźnik wifi daje sygnał do stycznika 3-fazowego. Działa to doskonale.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał rozwiązania do zdalnego sterowania 3-fazowym bojlerem elektrycznym 3000W za pomocą stycznika i przekaźnika, z wykorzystaniem protokołu Zigbee. W dyskusji podano, że do sterowania stycznikiem wystarczy przekaźnik z wyjściami stykowymi NO i NC, który będzie kontrolował cewkę stycznika. Użytkownik rozważał również zastosowanie przekaźnika napięciowego, który aktywuje stycznik po przekroczeniu określonego napięcia. W końcu użytkownik zakupił odpowiednie elementy, w tym przekaźnik napięciowy oraz stycznik, i czekał na elektryka do podłączenia. Potwierdzono, że system działa poprawnie, umożliwiając zdalne sterowanie bojlerem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA