logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa C 1.2 2001r - Spadające obroty, brak reakcji na pedał gazu, błąd p0170-6

Plac3k02PL 26 Maj 2022 22:48 864 8
REKLAMA
  • #1 20035644
    Plac3k02PL
    Poziom 5  
    Witam. Posiadam Opla Corsę c z silnikiem 1.2 i automatyczną skrzynią biegów z 2001 roku. Mój problem wygląda tak, że podczas normalnej jazdy gdy nic się nie dzieje, nagle obroty zaczynają spadać do 1k wracają do normy i tak parę razy, później wszystko działa normalnie i sytuacja się powtarza znów po paru kilometrach. Samochód wtedy nie reaguje na pedał gazu. czyściłam przepustnice, ale to nic nie dało. Dodam jeszcze że mam jeden błąd z mieszanką paliwa jeśli dobrze pamiętam to ten błąd to p0170-6, jak byłem z tym u mechanika to mówił, że nie jest to jakiś poważny błąd, ale kto wie, może ma coś wspólnego z tym co się teraz dzieje. Mial ktoś może kiedyś coś podobnego, albo ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać problemu? Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20035653
    dym1
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    być może czujnik wału wariuje
  • REKLAMA
  • #3 20035659
    Plac3k02PL
    Poziom 5  
    A to wtedy nie było by tak że samochód by nie odpalał?
  • #4 20035661
    dym1
    Poziom 15  
    w przypadku całkowitego uszkodzenia tak by było
  • REKLAMA
  • #5 20035663
    Plac3k02PL
    Poziom 5  
    Jest jakiś sposób sprawdzenia tego czujnika?
  • REKLAMA
  • #6 20035671
    dym1
    Poziom 15  
    nie wiem, tym bardziej jeśli usterka pojawia się losowo, aż w końcu czujnik całkiem padnie
    koszt wymiany nie wielki i sam możesz to zrobić
  • #7 20035684
    Plac3k02PL
    Poziom 5  
    Dzięki za pomoc, jutro zobaczę ten czujnik.
  • #8 20037095
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20038206
    Plac3k02PL
    Poziom 5  
    koleś kit napisał:
    Plac3k02PL napisał:
    czyściłam przepustnice, ale to nic nie dało. Dodam jeszcze że mam jeden błąd z mieszanką paliwa jeśli dobrze pamiętam to ten błąd to p0170-6, jak byłem z tym u mechanika to mówił, że nie jest to jakiś poważny błąd,

Oczywiście że to nic nie dało i nic nie da. Na początek diagnoza. A błąd jest jak najbardziej poważny. I dotyczy składu mieszanki,dziury w dolocie ,uszkodzonej sondy Uszkodzonego MAF itd. Większość "mechaników" na widok błędu P0170 ucieka jak najdalej. :D :D :D

Błąd znikł po wymianie filtru paliwa, ale już chyba wiem w czym jest problem, przed chwilą byłem się przejechać i po chwili znow zaczęły mi obroty spadać, wcisnąłem pedał na maksa to zaczęły się podnosić tak jakbym bym na luzie, może to jakieś uszkodzenie samej skrzyni, może sterownik wariuje?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Oplem Corsą C 1.2 z 2001 roku, polegający na spadku obrotów silnika podczas jazdy oraz braku reakcji na pedał gazu. Wskazany błąd P0170-6 sugeruje problemy z mieszanką paliwową, co może być związane z uszkodzeniem czujnika wału, sondy lambda, lub MAF. Po wymianie filtru paliwa błąd zniknął, jednak problem z obrotami nadal występuje, co może sugerować usterkę skrzyni biegów lub sterownika. Użytkownicy sugerują sprawdzenie czujnika wału oraz przeprowadzenie dokładnej diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA