logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kapanie w zbiorniku toalety po wymianie wężyka i pływaka: przyczyny i rozwiązania

mixer158 28 Maj 2022 14:49 3750 4
REKLAMA
  • #1 20037753
    mixer158
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Dzień dobry ostatnio został wymieniony wężyk i pływak w toalecie i od tego czasu po napełnieniu zawór domyka się i słyszę takie jakby kapanie kropelek wody raz na 3 sekundy, 5 sekund, z tym, że np. gdy toaleta przez dłuższy czas jest nieużywana np. rano jak wstanę to żadnego kapania nie słychać. Co to może być?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20037765
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    Prawdopodobnie musi się nazbierać na tyle dużo wody żeby porządnie docisnąć zawór.
    Czasem woda jest kierowana na pływak, żeby zepchnąć go w dół i zwyczajnie po końcu napełniania resztki mogą Ci skapywać.
    ps. zajrzyj tam, to się dowiesz.
  • REKLAMA
  • #3 20043453
    mixer158
    Poziom 6  
    zauważyłem ,że po prawej stronie muszli w środku wypływają jakby krople wody niewidoczne okiem dopiero po przyłożeniu papieru,tylko druga sprawa ze nie dzieje się to cały czas bo np. 3 razy spłukne i nic wszystko prawidłowo następnie spłukne i kapie
  • REKLAMA
  • #4 20043574
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    Wydaj mi się że nie ma o co kopii kruszyć, ale jak bardzo Ci zależy, to musisz sprawdzić czy przepuszcza Ci zawór dzwonowy dołem, czy też nalewa się na tyle dużo wody że przelewa się górą.
    Jak 1 to walcz z zaworem "spłuczką" jak 2 to możesz obniżyć poziom jakąś śrubką lub wymienić zawór/pływak.
    ps. zajrzałeś do tego zbiornika?
  • #5 20043583
    mixer158
    Poziom 6  
    Tak patrzyłem i raczej zrobię tak jak mówisz nie będę narazie nic ruszał, nie jest to narazie uciążliwe najwyżej jak zacznie mocniej przeciekac to trzeba będzie chyba ten zawór wymienić bo swoje lata ma
REKLAMA