logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawór w toalecie podtynkowej - kapanie przy większym odkręceniu, co zrobić?

matburdz 24 Lut 2025 19:13 282 3
REKLAMA
  • #1 21454482
    matburdz
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dzień dobry. Mam problem ze zaworem w toalecie podtynkowej. Przez chwile woda nie dopływała do spłuczki. Główny dopływ wody był cały czas odkręcony. Po poruszaniu zaworem woda zaczęła płynąć, ale pojawił się niewielki przeciek- kapanie. Tak jak na filmie. Gdy zawór jest tylko nieznacznie odkręcony kapania praktycznie nie ma. Czym okręcam więcej tym kapanie jest większe. Co można z tym zrobić? Czy konieczne jest wymienienie zaworu? I jeśli ma być wymieniony co dokładnie powinienem kupić ?

• REKLAMA
  • #2 21454592
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 171
    Poszło uszczelnienie na wałku tym pod niebieskim kapturkiem , jak masz ręce ginekologa ściągnij kapturek , zapewne przykręcony na mały krzyżak , zobaczysz czy pod spodem jest miejsce na złapanie kluczem i dokręcenie . Jak masz dojście to cały zawór, tylko z filmu nie wynika czy jest do niego dojście
  • REKLAMA
  • #3 21454612
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 717
    Jak rzadko używany, to na wewnętrznej części osi pokrętła osadza się kamień.
    Wtedy mocniejsze odkręcenie powoduje, że obrośnięta część osi "wykręca" się w dławiczkę uszczelniającą oś pokrętła, uszkadza ją i zaczyna cieknąć wzdłuż osi.
    Jak zdejmiesz gałkę powinieneś zobaczyć tuleję z gwintem wkręconą w korpus zaworu ze sfazowaniami pod klucz.
    Jak możesz bezproblemowo, to tę dławiczkę wykręć całkiem, rozbierz, oczyść ośkę, nasmaruj i złóż.
    Może być uszkodzony gumowy oring do wymiany.
    Ja robiłem "oring" z mocno skręconego sznurka z dcinka taśmy teflonowej upchanej do pełna w przewidzianym na oring kanałku.
    Jak nie masz czasu, to wkręć zawór tak, żeby przepływ był jeszcze wystarczający i dodatkowo dokręć tuleję, żeby dodatkowo ścisnąć uszczelnienie.
    Potem raz w miesiącu zamknij i odkręć ale nie bardziej niż było.
  • #4 21455926
    matburdz
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dziękuję za odpowiedzi. Spróbuję dzisiaj sprawdzić te elementy.
REKLAMA