logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony KDL-60W855B: Martwy, wymiana płyty głównej, brak obrazu, pisk z T-cona

Andrzejewski 30 Maj 2022 19:23 591 3
REKLAMA
  • #1 20041170
    Andrzejewski
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    witam. Mam do naprawy telewizor Sony KDL-60W855B Matryca ND4Y600LNX0101 T-con Runtk 5475TP0106FV
    Płyta główna 1-889-202-23 1-889-203-22. TV całkowicie "martwy" nie święci żadna dioda przy próbie włączenia. Zasilacz sprawny. Po wymianie płyty głównej (dużej i małej) led czuwania się świeci i reaguje na komendy z pilota - działa on-off ale brak obrazu. Płytę którą kupiłem jako pasującą do mojego modelu pochodziła
    prawdopodobnie z telewizora model 50W815. Czy to może być problem i czy można wgrać właściwy soft ?. Dodam jeszcze że przy próbie startu z płytki T-cona słychać co kilka sekund cichy pisk jakby która z przetwornic miała przeciążenie. A może zwarcie na matrycy ?. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20136891
    Andrzejewski
    Poziom 15  
    Witam po przerwie, ciąg dalszy naprawy. Po wymianie płyty głównej TV reaguje na
    komendy z pilota, po podłączeniu DVD przez Euro słychać dźwięk i działa funkcja regulacji głośności. Brak jest podświetlania matrycy. Stwierdziłem że napięcie zasilające inwerter jest za małe. Czy w przypadku uszkodzenia segmentu LED
    zasilacz nie powinien chociaż na chwilę podać prawidłowego napięcia przy probie startu. Jakie powinno być prawidłowe napięcie na inwerter ?.
  • REKLAMA
  • #3 20203084
    Andrzejewski
    Poziom 15  
    Witam. Dalej walczę z tym TV. Obecnie TV ni wyświetla żadnego błędu, chociaż świeci cześć podświetlania. Dodatkowo na ekranie pokazuje jakiś test -szachownica kolorowe pasy itp. Jak wyłączyć ten test i dlaczego on się pojawia ?. Proszę o pomoc.
  • #4 20320511
    Andrzejewski
    Poziom 15  
    Witam. Uszkodzona była płyta główna. Płyta którą kupiłem była z innego modelu i
    nie współpracowała z T-con. Wymiana całego kompletu załatwiła sprawę.
    Temat zamykam.
REKLAMA