logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pompa Sololift Grundfos do WC - brak siły po wymianie kondensatora 14µF, 350W

piotrek1001 30 Maj 2022 20:59 1503 6
REKLAMA
  • #1 20041296
    piotrek1001
    Poziom 2  
    Witam.
    Problem następujący: pompa Sololift Grundfos do WC z rozdrabniaczem pięknie działała 12 lat i… zaczęła buczeć, nie załączał się silnik - więc wykombinowałem że pewnie kondensator padł. Pompa mocy 350W, kondensator 14µF. Kupiłem nowy, wymieniłem i śmiga, tylko że pompuje jedno dwa spłuknięcia i nie ma siły na przepchniecie słupa wody dalej do odpływu (jest w piwnicy). Pomyślałem że coś nie tak, więc chciałem ją wymontować i sprawdzić całą i wyleciała mi woda z rury odprowadzającej do góry, więc coś musiała tam wepchnąć (posiada zawór zwrotny oczywiście) ale dalej nie chce. Woda stoi w pompie, nabiera, pracuje i nie „pcha„. Jak myślicie kondensator za słaby czy zły, co się mogło nagle stać?
  • REKLAMA
  • #2 20041655
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1603
    Kierunek obrotów wirnika poprawny?
  • REKLAMA
  • #3 20041756
    piotrek1001
    Poziom 2  
    Nie mam pojecia . Oprocz wymiany kondensatora nie zmienialem nic . Pompa troszkę pierwszego spłukania wpapowala do rury spustowej nie ma „ sily „ przepchnsc wyzej .
  • REKLAMA
  • #4 20041778
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20041814
    piotrek1001
    Poziom 2  
    Dziekuje … czyli nie ma mozliwosci pomyłki przy montowaniu kondensatora . ( i zamiany biegunowosci ) raczej diagnoza jest taka ze pompa ma juz za duzo lat i poprostu nie daje rady.

PS Usterka jest świeza do tego czasu wszystko smigalo pieknie … myslisz ze silnik i kondensator padł na raz ? .

Zaznacze ze po wymianie kondensatora 1 do 1 silnik działał tylko slabo jakos ( wypchną trochę wody w rure i noe ma sily na wiecej co nie miało miejsca jeszce dwa dni temu.
  • #6 20041854
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20061828
    piotrek1001
    Poziom 2  
    Kupiona nowa … dziekuje .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pompą Sololift Grundfos, która po 12 latach użytkowania przestała prawidłowo działać po wymianie kondensatora 14µF. Pompa, mimo że działa, nie jest w stanie przepchnąć wody do odpływu, co sugeruje problemy hydrauliczne związane z zużyciem wirnika. Użytkownicy sugerują, że pompa mogła stracić swoje parametry hydrauliczne, co może wymagać zakupu nowego urządzenia. Wymiana kondensatora nie powinna być źródłem problemu, a użytkownik zastanawia się, czy silnik mógł również ulec uszkodzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA