logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Starożytna pralka Frania: wyłącznik czasowy, zabezpieczenie termiczne, wymiana silnika

Rafalski46 02 Cze 2022 20:54 2007 6
REKLAMA
  • #1 20045545
    Rafalski46
    Poziom 2  
    Mam starą pralkę Frania z wyłącznikiem czasowym i tam jest taki jak bezpiecznik czy to jest overheater (nie wiem co to jest wiem że po zwarciu przestał płynąć przez to prąd , na tym tylko pisze 1,7 ) on jest wbudowany w obudowę pralki przez który idzie zasilanie , a chce do niej wstawidż silnik od trochej nowszej Frani światowid w której nie ma tego bezpiecznika zasilanie idzie z przełącznika ( nie jest czasowy ) bezpośrednio na silnik , czy ten bezpiecznik jest tam potrzebny jeżeli będę miał silnik od nowszej pralki ? Jak to się fachowo nazywa ? Gdzie mogę go kupić ?
  • REKLAMA
  • #2 20045570
    przeme
    Poziom 20  
    Ocena: 91
    Cześć. Jeśli możesz wstaw zdjęcie, może chodzi o kondensator.

Takie coś?
    Starożytna pralka Frania: wyłącznik czasowy, zabezpieczenie termiczne, wymiana silnika
  • REKLAMA
  • #3 20045893
    Rafalski46
    Poziom 2  
    Nie kondensator jest w wewnątrz pralki , a ten nazwijmy to "bezpiecznik" jest na obudowie tuż pod włącznikiem czasowym , tylko mówimy tu o Frani z lat 90 ,może 80, wstawiam zdjęcia , na zdjęciu jest czerwone ale ono ma taką czarną gumę pokrowiec , to myślałem że jest właśnie bezpiecznik że po zwarciu wyskoczy , a to mi wygląda jak mały overheater . Starożytna pralka Frania: wyłącznik czasowy, zabezpieczenie termiczne, wymiana silnikaIMG_202204...054843.jpg (1.07 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. . Starożytna pralka Frania: wyłącznik czasowy, zabezpieczenie termiczne, wymiana silnika Ten " bezpiecznik " był w tej dziurce pod włącznikiem czasowym , tylko jest w pokrowie gumowej czarnej . Tylko w tej starszej frani gdzie był ten bezpiecznik były 2 kable z sieci L , N , podłączone do czasówki i z czasówki wychodził biały na silnik a niebieski czyli L szeregowo podłączony pod ten " bezpiecznik " i dopiero na silnik, a w nowszej jest 3 kable L i N idą na wyłącznik i bezpośrednio z wyłącznika na silnik , a zielony idzie na obudowę silnika i obudowę pralki , czyli dodali uziemienie i wyeliminowali to urządzonko , czy ja też mogę tak zrobić ? Dodać uziemienie i nie podłanczć tego urządzonka ?
    Załączniki:
    • Starożytna pralka Frania: wyłącznik czasowy, zabezpieczenie termiczne, wymiana silnika IMG_20220603_055926.jpg (1.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Starożytna pralka Frania: wyłącznik czasowy, zabezpieczenie termiczne, wymiana silnika IMG_20220427_054850.jpg (1010.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20046146
    przeme
    Poziom 20  
    To wygląda na zabezpieczenie termiczne (termik)
    Jeśli na nim nic nie pisze to odczytaj z tabliczki znamionowej na silniku prąd pobierany podany w Amperach i kup termik o trochę większym prądzie ok 10 procent większy . Tu np można kupić https://www.piekarz.pl/33929-wylacznik-nadpradowy-s-mr1-2/. Wartość bezpiecznika musi być dobrana do prądu znamionowego silnika. W ten sposób silnik jest zabezpieczony w razie zatarcia łożyska silnika lub wirnika.
  • REKLAMA
  • #5 20046231
    Rafalski46
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedz , tak właśnie myślałem że to jest jakieś zabezpieczenie silnika , tylko nie wiedziałem jak to się fachowo nazywa .
    Na tym moim termiku jest napisane 1,7 , a na tabliczce znamieniowej pralki , prąd pobierany 1,2 A , to myślę że jak wstawie termik 2A to będzie o.k. ( taki jest 2A w linku który podałeś .)
  • #6 20046244
    przeme
    Poziom 20  
    Sprawdź jeszcze czy wirnik lekko się obraca czy nie jest zatarty.
  • #7 20046251
    Rafalski46
    Poziom 2  
    Tak obraca się , w sumie pralka teraz działa , tylko jest podłączona bez tego termika , a że był orginalnie wstawiony to chce go tam wstawić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada starą pralkę Frania z wyłącznikiem czasowym, w której znajduje się element przypominający bezpiecznik, określany jako zabezpieczenie termiczne (termik). Po zwarciu prąd przestał płynąć przez ten element, który ma oznaczenie 1,7. Użytkownik planuje wymienić silnik na nowszy model Frania Światowid, który nie posiada tego zabezpieczenia. W dyskusji podano, że termik powinien być dobrany do prądu znamionowego silnika, a zalecana wartość to 10% większa od prądu pobieranego przez silnik (1,2 A). Użytkownik rozważa zastosowanie termika 2A. Dodatkowo, potwierdzono, że wirnik silnika obraca się swobodnie, a pralka działa, mimo że obecnie jest podłączona bez termika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA