Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Starożytna pralka Frania: wyłącznik czasowy, zabezpieczenie termiczne, wymiana silnika

Rafalski46 02 Jun 2022 20:54 570 6
Automation24
    Rafalski46
    Level 2  
    Mam starą pralkę Frania z wyłącznikiem czasowym i tam jest taki jak bezpiecznik czy to jest overheater (nie wiem co to jest wiem że po zwarciu przestał płynąć przez to prąd , na tym tylko pisze 1,7 ) on jest wbudowany w obudowę pralki przez który idzie zasilanie , a chce do niej wstawidż silnik od trochej nowszej Frani światowid w której nie ma tego bezpiecznika zasilanie idzie z przełącznika ( nie jest czasowy ) bezpośrednio na silnik , czy ten bezpiecznik jest tam potrzebny jeżeli będę miał silnik od nowszej pralki ? Jak to się fachowo nazywa ? Gdzie mogę go kupić ?
  • Automation24
    przeme
    Level 20  
    Cześć. Jeśli możesz wstaw zdjęcie, może chodzi o kondensator.

Takie coś?
    Starożytna pralka Frania: wyłącznik czasowy, zabezpieczenie termiczne, wymiana silnika
  • Automation24
    Rafalski46
    Level 2  
    Nie kondensator jest w wewnątrz pralki , a ten nazwijmy to "bezpiecznik" jest na obudowie tuż pod włącznikiem czasowym , tylko mówimy tu o Frani z lat 90 ,może 80, wstawiam zdjęcia , na zdjęciu jest czerwone ale ono ma taką czarną gumę pokrowiec , to myślałem że jest właśnie bezpiecznik że po zwarciu wyskoczy , a to mi wygląda jak mały overheater . Starożytna pralka Frania: wyłącznik czasowy, zabezpieczenie termiczne, wymiana silnikaIMG_202204...054843.jpg Download (1.07 MB) . Starożytna pralka Frania: wyłącznik czasowy, zabezpieczenie termiczne, wymiana silnika Ten " bezpiecznik " był w tej dziurce pod włącznikiem czasowym , tylko jest w pokrowie gumowej czarnej . Tylko w tej starszej frani gdzie był ten bezpiecznik były 2 kable z sieci L , N , podłączone do czasówki i z czasówki wychodził biały na silnik a niebieski czyli L szeregowo podłączony pod ten " bezpiecznik " i dopiero na silnik, a w nowszej jest 3 kable L i N idą na wyłącznik i bezpośrednio z wyłącznika na silnik , a zielony idzie na obudowę silnika i obudowę pralki , czyli dodali uziemienie i wyeliminowali to urządzonko , czy ja też mogę tak zrobić ? Dodać uziemienie i nie podłanczć tego urządzonka ?
  • Helpful post
    przeme
    Level 20  
    To wygląda na zabezpieczenie termiczne (termik)
    Jeśli na nim nic nie pisze to odczytaj z tabliczki znamionowej na silniku prąd pobierany podany w Amperach i kup termik o trochę większym prądzie ok 10 procent większy . Tu np można kupić https://www.piekarz.pl/33929-wylacznik-nadpradowy-s-mr1-2/. Wartość bezpiecznika musi być dobrana do prądu znamionowego silnika. W ten sposób silnik jest zabezpieczony w razie zatarcia łożyska silnika lub wirnika.
    Rafalski46
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedz , tak właśnie myślałem że to jest jakieś zabezpieczenie silnika , tylko nie wiedziałem jak to się fachowo nazywa .
    Na tym moim termiku jest napisane 1,7 , a na tabliczce znamieniowej pralki , prąd pobierany 1,2 A , to myślę że jak wstawie termik 2A to będzie o.k. ( taki jest 2A w linku który podałeś .)
    przeme
    Level 20  
    Sprawdź jeszcze czy wirnik lekko się obraca czy nie jest zatarty.
    Rafalski46
    Level 2  
    Tak obraca się , w sumie pralka teraz działa , tylko jest podłączona bez tego termika , a że był orginalnie wstawiony to chce go tam wstawić.